עורך דין עופר סולר רשלנות רפואית
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

חסר מזערי בזרוע הקצרה של כרומוזום 10 באזור 10p15.3

מחבר: 09/01/2022 09:39

בשנת 2012 פורסם מאמר מדעי שדיווח על 19 מטופלים שחלקו מאפיינים משותפים, כאשר כולם סבלו מהפרעות התפתחותיות, התנהגותיות וקוגניטיביות, בעיות דיבור, הפרעות מוטוריות ועוד.

בבדיקות גנטיות שנערכו לכל אותם מטופלים התברר שהם נושאים מוטציית חסר מזערי באיזור הגנומי 10p15.3 או במילים אחרות, מחיקה מזערית על גבי הזרוע הקצרה של כרומוזום 10 באזור 15.3.

למרות שמאז ועד היום נתגלו בעולם רק מאות בודדות של מטופלים הסובלים מהמוטציה הנדירה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן חסר מזערי בזרוע הקצרה של כרומוזום 10 כאמור, באמצעות בדיקת סיסי שליה / ניקור מי שפיר לצ'יפ גנטי, כבר בשלבים הראשונים של ההריון ובכך למנוע לידת ילד/ה הלוקה במוטציה הנדירה וחשוכת המרפא.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות השפעותיה הקשות של המוטציה 10p15.3, הדרכים לאבחן אותה בשלבי ההריון המוקדמים ועל חובתו המקצועית של רופא הנשים שמלווה כל אשה בהריון, ליידע אותה לגבי האפשרויות לעבור בדיקות גנטיות אבחנתיות, בכל הריון - ללא יוצא מן הכלל.

נדגיש כבר עתה כי בכל מקרה של אבחון שינויים כרומוזומליים על גבי הזרוע הקצרה של כרומוזום 10 רק לאחר הלידה, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי.

שיעור קצר בגנטיקה שלנו

הפרעות התפתחותיות מולדות הן תופעה נפוצה יחסית, עם עשרות מיליוני ילדים בעולם הסובלים מהפרעות מלידה, בכל מדינה וגם בארץ ישראל הקטנה.

חלק ניכר מהתסמונות נובע מהפרעות גנטיות וכרומוזומליות, שגורמות להתפתחות בלתי תקינה של העובר ולמחלה הבאה לידי ביטוי כבר עם הלידה או בתקופה הסמוכה שלאחריה.

כדי להבין את האופן בו נוצרות ההפרעות האלה, עלינו להבין מהו תפקידו של הגנום האנושי וכיצד הוא פועל. הגנום מורכב ממולקולות ארוכות בשם DNA. הדנ"א מהווה בעצם "מתכון" או "קוד" שאם הגוף יעקוב אחריו בדיוק רב, הגוף ייבנה בצורה תקינה, מנגנוני הגוף המורכבים יפעלו כשורה והתפקוד של תאי הגוף יפעל כהלכה.

אך בעיות מתחילות לצוץ כאשר באותו "מתכון" נשמטת אות אחת או יותר, לפעמים מילה או אפילו משפט והגוף מתחיל "לקרוא" אותו בצורה שגויה. למשל, אם במתכון המקורי היה כתוב "שמנת" והאות ת נמחקה ועכשיו כתוב "שמן" ברור שהמתכון לא יצא אותו דבר.

כך הדבר עובד גם עם הקוד הגנטי, כאשר לעיתים אות אחת או יותר (לפעמים אפילו מיליוני אותיות) נמחקות מהקוד הגנטי. המצב בו קיימת טעות בקוד הגנטי נקרא מוטציה וכשמדובר ספציפית בהשמטה של אותיות מדובר במוטציית חסר, כמו במקרה של חסר מזערי באזור 10p15.3.

כתוצאה מהמוטציה, הגוף קורא את הקוד הגנטי בצורה לא תקינה, וכתוצאה מכך נוצרת בעיה תפקודית. עכשיו, תארו לעצמכם שבניגוד למתכון שמכיל כמה עשרות או מאות אותיות, אותו קוד גנטי מכיל 3 מיליארד אותיות!

בשל המורכבות האדירה של הקוד הגנטי, הסיכוי שתיווצר מוטציה במקום כלשהו לאורך הגנום הוא לא מבוטל ולמעשה כולנו נושאים מוטציות מסויימות, אלא שבמרבית המקרים לאורך רוב חיינו הן אינן גורמות למחלות בהן ניתן להבחין.

בעוד שחלק מהמוטציות יכולות לגרום למחלות קלות, ישנן מוטציות בעלות תוצאות הרסניות על התפתחות איברי הגוף ובפרט על התפתחות המוח.

בעת ההריון, העובר עובר תהליכים התפתחותיים מורכבים, ופגמים באותם תהליכים יכולים לגרום לתסמונות ולמחלות שונות לאחר הלידה. חלק מהתסמונות ומהמחלות מופיעות בשכיחות יחסית גבוהה ובוודאי שמעתם על חלקן כמו למשל, תסמונת דאון, טאי זאקס, תסמונת איקס שביר, סיסטיק פיברוזיס ואחרות.

מעבר לאלו המוכרות, ישנן עוד אלפי הפרעות גנטיות הנגרמות ממוטציות שונות, כאשר בעזרת שיטות אבחון מתקדמות שפותחו בשנים האחרונות [צ'יפ גנטי, אקסום, NIPT] כל הזמן מתגלות הפרעות גנטיות חדשות.

מחיקה או חסר מזערי 10p15.3

בשנת 2012 אופיינה כאמור תסמונת גנטית חדשה, כל המטופלים עם התסמונת נשאו מוטציית חסר מזערי באיזור גנומי הקרוי 10p15.3, על גבי הזרוע הקצרה של כרומוזום 10.

באזור זה נמצאו שני גנים עיקריים, שברוב המקרים המוטציה הופיעה באחת מהם, ושמם ZMYND11 ו-DIP2C. שני הגנים ככל הנראה משחקים תפקיד חשוב בתהליך השעתוק, תהליך שבמהלכו הגנים מתורגמים בסופו של דבר לחלבונים בגוף.

מתברר שאותם גנים דרושים להתפתחות תקינה של העובר ובפרט של מערכת העצבים ולפיכך מוטציות שיכולות לגרום לחוסר תפקוד של הגנים יכולות לגרום בין היתר להפרעות שכליות והתנהגותיות.

בניגוד למחלות מסויימות שכל החולים בהן סובלים מתסמינים משותפים, בתסמונת זו יש שונות בתסמינים ולכן היא מוגדרת לא לפי תסמינים קליניים, אלא לפי המכנה המשותף שהוא מוטצית חסר מזערי באזור הספציפי 10p15.3. כלומר, בין אנשים החולים במחלה יתכנו מצד אחד קווי דמיון, אך מצד שני תסמינים מסויימים יאפיינו רק חלק מהאנשים, ככל הנראה בשל שינויים מזעריים בהיקף המחיקה.

מדובר בתסמונת נדירה מאוד ועד לימים אלו תוארו ברחבי העולם מאות בודדות של אנשים הסובלים ממנה, אם כי סביר בהחלט שישנם עוד מקרים רבים שלא אובחנו עם המוטציה הספציפית הזאת.

עד כה, המאפיינים העיקריים שנצפו בקרב אנשים הלוקים בתסמונת הם בראש ובראשונה בעיות נוירולוגיות הבאות לידי ביטוי בהפרעות שכליות ובבעיות התנהגות, בכישורי הדיבור וברכישת השפה.

בנוסף, הלוקים במוטציה סובלים מעיכוב בהתפתחות המוטורית, וחלקם סובלים מהתקפים אפילפטיים, חולשת שרירים, עיוותים בצורת הגולגולת והפרעות במבנה המוח.

במחקר נוסף נמצא שאנשים עם התסמונת מתאפיינים במשקל לידה נמוך, מוח קטן מהרגיל או מיקרוצפליה, מוח גדול מהרגיל או מקרוצפליה וקומה נמוכה. בין הפרעות ההתנהגות, נצפו תכונות על הספקטרום האוטיסטי, ADHD, אגרסיביות, הפרעות דו-קוטביות ועוד.

בשל העובדה כי המחלה נדירה וקשה לאפיון, המנגנונים הגורמים להיווצרות המחלה אינם ברורים דיים. למרות שבמספר מטופלים נמצאו מוטציות בגן ZMYND11, מידת המעורבות שלו במנגנונים הגורמים להיווצרות התסמונת לא ברורה לחלוטין.

לצורך כך, ב-2017 פורסם מחקר נוסף שהשווה מטופלים עם התסמונת שהיתה להם מוטציית חסר בגן ZMYND11 למטופלים עם מוטציות אחרות באותו הגן (לא אותן מוטציות חסר, אך מוטציות שפוגעות בגן).

בצורה זו, ניתן לאשש שאותם תסמינים של המחלה נובעים בבעיה בגן עצמו, כלומר יש פגם בחלבון אליו הגן מקודד, ולא מדובר בהפרעות הנובעות ממחיקה של אזורים הסמוכים לגן למשל. מתברר שלחלבון אליו מקודד הגן תפקיד בתהליך השעתוק, וליתר דיוק נמצא כי הוא מעכב שעתוק של גנים אחרים.

כך, לפי התיאוריה, אם יהיה חסר באותו גן, גנים מסויימים ישועתקו שלא לצורך ומתברר שלדבר יכולות להיות השפעות בלתי רצויות על התפתחות מערכת העצבים.

מהמחקר עלה כי חלק ניכר מהתסמינים משותפים לאנשים עם התסמונת ולאנשים עם מוטציות אחרות בגן, מה שמחזק את מעורבתו של הגן בתסמונת ומדגיש את חשיבותו בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים.

אבחון מחיקה מזערית בזרוע הקצרה של כרומוזום 10

חלק ניכר מתסמונות המלוות בהפרעות התפתחויות נובעות ממוטציות דה-נובו (מלטינית: "מחדש") כלומר מוטציות חדשות שנוצרות בצורה ספונטנית בתאי הביצית או הזרע או במהלך ההתפתחות העוברית המוקדמת.

במילים אחרות, מוטציות אלה אינן מועברות בתורשה ולכן לא ניתן לדעת מראש באמצעות בדיקות סקר גנטיות אם אלה יועברו לצאצא.

למרות זאת, ישנם גורמי סיכון שמגדילים את ההסתברות ליצירת המוטציות, כגון גיל הריון מבוגר, עישון ועוד. גם בתסמונת זו הרוב המכריע של המקרים מקורו במוטציות דה-נובו, כלומר ההורים עצמם לא נושאים את המוטציה ולכן היא לא עוברת בתורשה כאמור.

עם זאת, במיעוט המקרים אחד ההורים כן עשוי לשאת את המוטציה והיא תעבור בתורשה לצאצא. במקרים כאלה, בהן הורה נשא למחלה מוריש אותה לצאצא, מדובר לרוב בהפרעות שמתבטאות בגיל מאוחר ולכן ההורה נראה כבריא ולא יודע שהוא נשא של מחלה, או שמסיבה מסויימת התסמינים של ההורה הנושא את המוטציה מאוד קלים ולעתים אפילו לא יודעים שהוא חולה.

על מנת לאבחן את התסמונת לפני הלידה, עוד בשלב העוברי, יש צורך לערוך בדיקת סיסי שליה או ניקור מי שפיר לצ'יפ גנטי, שאז ובאמצעות בדיקת השבב הגנטי, ניתן יהיה לאבחן בדיוק ניכר את המוטציה באזור 10p15.3 וליידע את ההורים לגבי השלכותיה האפשריות, על מנת שיוכלו לקבל החלטה מושכלת לגבי ניהול ההריון.

לאור העובדה שרוב המקרים המוכרים עם פגיעה כרומוזומלית בזרוע הקצרה של כרומוזום 10 הנם De-Novo, יש להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות לכל אשה בהריון, ללא קשר לגילה הכרונולוגי, למצבה הבריאותי או לתוצאות בדיקות מעקב ההריון השגרתיות שלה, שכן התסמונת עלולה להתפתח מסיבה לא ברורה אצל כל אשה ללא יוצא מן הכלל, גם אצל נשים צעירות ובריאות.

חסר מזערי באזור 10p15.3 אובחן רק לאחר הלידה?

לצערנו הרב ולצערם של הורים ובני משפחה לא מעטים, ישנם יותר מדי מקרים שבהם רופאי הנשים בקופות החולים ובמסגרות פרטיות אינם טורחים לעדכן, להסביר וליידע את ההורים לגבי חשיבותן הקריטית של הבדיקות הגנטיות, במסגרת מעקב ההריון ומסיבות לא ברורות.

ההנחיות הרשלניות של משרד הבריאות באשר להפניית נשים לבדיקת מי שפיר אינן תורמות למצב, ובכל מקרה, חשוב לדעת כי על רופאי הנשים מוטלת החובה המקצועית ליידע ולהסביר להורים לעתיד, בכל הריון, לגבי חשיבותן הרבה של הבדיקות הגנטיות בכלל ולגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי הפרט.

במידה ולאחר הלידה, בשלב כלשהו, יתברר כי הילד/ה לוקה במוטציה גנטית באזור 10p15.3 [כאשר האבחון של המוטציה לאחר הלידה נעשה באמצעות בדיקת שבב גנטי...] ויתברר עי הרופא שליווה את מעקב ההריון של האם לא טרח ליידע אותה לגבי האפשרות לעבור את הבדיקות הגנטיות כבר בתחילת ההריון, הרי שתקום להורים הזכות המלאה להגיש תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית חמורה.

משרד סולר קפלינסקי מייצג הורים לילדים במאות מקרים של אבחון מוטציות גנטיות רק לאחר הלידה, מקום בו היה צורך ואפשרות לאבחן את המוטציות הגנטיות כבר בתחילת ההריון ולאפשר להורים לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו, בשל השלכותיה האפשריות של המוטציה הגנטית.

אנו עומדים גם לרשותך בכל שאלה בנושא ולצורך הערכה מקצועית של האפשרות להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית.

קריאה נוספת: תסמונת PTEN פגיעה באזור 10q23.3

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון בדיקות גנטיות מחיקה 10p15.3

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

03 באפריל 2024

רוט סולר תביעות ביטוח:...

עורך הדין עופר סולר שותף בפירמה רוט סולר - תביעות ביטוח, המתמחה בייצוג תובעות ותובעים בתביעות מול...

קרא עוד

03 באפריל 2024

על אודות עורך דין עופר...

לעורך הדין סולר ניסיון של למעלה מ-20 שנים בניהול תביעות רשלנות רפואית מורכבות...

קרא עוד

03 באפריל 2024

עופר סולר רשלנות רפואי...

עם למעלה מ-20 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בישראל, עורך הדין עופר סולר עומד לרשותך! המש...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24