רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

כ-50% מסך מקרי האוטיזם על רקע גנטי!

מחבר: 09/07/2025 16:30

נתחיל, כרגיל, מהסוף ונדגיש: מחקר עדכני הוכיח כי בדיקת האקסום מסוגלת לאבחן רקע גנטי מובהק שגורם לאוטיזם ב-50% מסך מקרי האוטיזם.

זכותם של ההורים לעתיד, לקבל על כך הסבר מפורט בתחילתו של כל מעקב הריון, כי לנתונים האלה השפעה רבה על ההחלטה שלהם האם להיבדק או להימנע מבדיקות גנטיות בהריון.

האוטיזם הנו מצב נוירו-התפתחותי מורכב ומגוון, המשפיע על היכולת לתקשר, ליצור קשרים חברתיים ולעיתים גם על דפוסי התנהגות ותחומי עניין.

כבר לפני עשרות שנים רבות זוהתה מגמת עלייה חדה ומתמדת באבחוני האוטיזם, כאשר לפי ההערכות משנת 2025 בארה"ב, אחד מכל 36 ילדים מאובחן עם אוטיזם.

האוטיזם הוא ספקטרום רחב. הוא מתבטא באופן שונה אצל כל ילד ומגוון התסמינים רחב מאד ובעוצמות שונות.

למזלנו הרב, המחקר המדעי מתקדם בצעדי ענק בניסיון להבין את מגוון הגורמים לאוטיזם.

לפני למעלה מעשרים שנה, החוקרים הצביעו על הקשר ההכרחי שבין גנטיקה לאוטיזם, ובמהלך 10 השנים האחרונות, עשינו קפיצת מדרגה גדולה, בזכות העליה בהיקף השימוש בבדיקת האקסום. 

היום כבר ברור כי לגנטיקה יש תפקיד משמעותי מאוד, כאשר מחקרים גדולים מצביעים על כך שכ-80% מהשונות באוטיזם ניתנות להסבר על ידי גורמים גנטיים.

כלומר, חלק ניכר מהגורמים לאוטיזם נמצאים בחומר הגנטי שלנו, ה-DNA.

ב-1 מכל 2 מקרים: האוטיזם נובע מגנטיקה

הבנה מעמיקה יותר של הגנטיקה של האוטיזם מתאפשרת בזכות מחקר חדש ופורץ דרך שפורסם בדצמבר 2024 בכתב העת המדעי 'npj Genomic Medicine'.

מחקר זה ייחודי בכך שבדק קבוצה גדולה של משפחות ממגוון רחב של מוצאים אתניים – ולא רק ממוצא אירופאי, כפי שנהוג לרוב.

זהו צעד חשוב, שכן הוא מאפשר לנו לזהות גורמים גנטיים שעשויים להיות רלוונטיים לאוכלוסיות שונות, ובכך להרחיב את הידע שלנו על אוטיזם ברחבי העולם.  

במחקר זה, החוקרים ריצפו את כל האקסום (החלקים המקודדים לחלבונים בגנום) של 754 אנשים מ-195 משפחות, כולל 222 ילדים אוטיסטים. 

הממצאים המרכזיים שעלו מהמחקר חשובים מאד לכל הורה המתכנן הריון ולכל איש מקצוע, המלווה את ההורים במסגרת מעקב ההריון ובמיוחד עבור רופא הנשים בקופת החולים.  

המחקר המרתק זיהה אלפי וריאנטים גנטיים חדשים ולא מוכרים. המחקר זיהה כ-38,834 וריאנטים פרטיים (שינויים קטנים ברצף ה-DNA) שלא דווחו בעבר באף מאגר מידע ציבורי. 

המשמעות היא שהגנטיקה של כולנו מורכבת הרבה יותר ממה שידענו, וישנם עדיין שינויים גנטיים משמעותיים רבים "נסתרים" שקיימים באוכלוסייה.   

עוד עולה מתוצאות המחקר כי עבור 68 מתוך 222 מהילדים האוטיסטים (כ-30%), החוקרים זיהו 92 וריאנטים פתוגניים פוטנציאליים - כלומר, שינויים שעלולים לגרום לאוטיזם, ב-73 גנים שכבר ידועים כקשורים לאוטיזם או להפרעות נוירו-התפתחותיות אחרות. 

בנוסף, זוהו 158 וריאנטים פתוגניים פוטנציאליים ב-120 גנים "מועמדים" חדשים, שעדיין נבדק הקשר שלהם לאוטיזם.

בנוסף לשינויים קטנים ברצף ה-DNA, החוקרים מצאו גם 34 שינויים גדולים יותר, הנקראים וריאציות במספר עותקים (CNVs), אצל 31 ילדים עם אוטיזם, שחופפים לאזורים גנטיים שידועים כבעלי קשר הדוק לאוטיזם.

חלק מהשינויים הגנטיים הגדולים הללו (CNVs) נמצאו באזורים בגנום שידועים כקשורים בקשר ישיר למגוון תסמונות גנטיות מוכרות המערבות גם הן הפרעות נוירו-התפתחותיות.

משמעות ממצאי המחקר עבור הורים ואנשי מקצוע

המחקר הזה הוא נדבך חשוב בבניית הבנה עמוקה יותר של האוטיזם, אך הוא גם מציף מספר נקודות חשובות להורים המצפים לילד.ה, ושוקלים לבצע בדיקות גנטיות במהלך ההריון.

המחקר מראה כי באמצעות בדיקות גנטיות מקיפות, ניתן לזהות גורם גנטי ספציפי פוטנציאלי לאוטיזם בכמחצית מהמקרים (50%). 

במילים אחרות: האוטיזם של 1 מכל 2 ילדים נובע מסיבה גנטית מוכרת, שניתן לאבחן באמצעות בדיקת אקסום.

50% זה שיעור משמעותי, שיכול לאפשר להורים לקבל מידע חשוב לצורך ניהול ההריון. 

עם זאת, חשוב להבין שגם אם מבצעים בדיקה גנטית מקיפה [אקסום] בהריון, עדיין קיים סיכוי של כ-50% שלא יימצא הסבר גנטי ברור לאוטיזם גם אם הוא קיים. 

"תוצאה שלילית" בבדיקה גנטית אינה מבטיחה שהילד לא יאובחן בעתיד עם אוטיזם, אלא רק מצביעה על כך שהגורם הגנטי הספציפי לא זוהה באמצעים הנוכחיים.

הנקודה הקריטית: להבין את המשמעות של בדיקת האקסום

אסור להתעלם מיכולותיה המרשימות של הבדיקה, שזמינה עבור ההורים במהלך ההריון, לעיתים במימון ציבורי ותמיד במימון עצמי.

לרוב ההורים אין מושג והם לא באמת מכירים את יכולות האבחון הגנטי המופלאות של בדיקת האקסום, כבר בשלבי ההריון הראשונים. 

לכן, זכותם של ההורים לקבל מהרופא, שמלווה אותם בהריון, הסבר מעמיק וברור, שאחרת לא יוכלו לקבל החלטה שקולה וראויה בשאלה, האם לבצע את הבדיקה או להימנע ממנה?

בדיקת האקסום של העובר באמצעות מי שפיר או סיסי שליה, אינה עוד "בדיקת נישה" אלא כלי אבחוני רב עוצמה המסוגל לזהות וריאנט פתוגני פוטנציאלי בכ-50% מהמקרים של אוטיזם – שיעור אבחון שאי אפשר להתעלם ממנו - וזכותם של כל הורים לדעת זאת.

קיימת חובה להנגיש את המידע וההסבר להורים באופן מלא, מפורט ושקוף, כדי לאפשר להם קבלת החלטה מושכלת ושלמה לגבי ניהול ההריון, עתידם ועתיד הילד.ה.

כפי שהסברנו לא פעם, אם רופא הנשים שמנהל את מעקב ההריון לא הסביר לכם בפרטים, כבר בתחילת ההריון, על משמעותה של בדיקת האקסום, הוא התרשל בביצוע תפקידו - זאת רשלנות רפואית!

היעדר הסבר מקיף עלול להוות עילה לתביעה משפטית, שכן כל הורה זכאי למידע מלא לצורך קבלת החלטות בריאותיות הרות גורל.

אלפי הווריאנטים החדשים שזוהו במחקר מדגישים עד כמה הידע שלנו על הגנטיקה בכלל ועל הגנטיקה של האוטיזם בפרט - עדיין מתפתח. 

יש לזכור כי הבדיקות הגנטיות עשויות לזהות גם שינויים גנטיים שמשמעותם עדיין אינה ברורה באופן מיידי, ונכון למועד העדכון האחרון של מאגר המידע הרפואי. 

שינויים גנטיים אלה נקראים "וריאנטים בעלי משמעות לא ברורה" (VUS) והסטטוס שלהם עשוי בהחלט להשתנות בהתאם להתפתחות המחקר ועדכונים חדשים.

חשוב שהורים יבינו שאם בבדיקת האקסום יעלה ממצא גנטי שמוגדר VUS, ייתכן שיידרש זמן נוסף, מחקרים נוספים או בדיקות גנטיות לבני משפחה נוספים, כדי לפענח את משמעותו.

זכות ההורים לדעת וחובת הרופא להסביר

אם בשנת 2019 המחקרים דיברו על רקע גנטי מוכר הגורם לאוטיזם ב-15% מהמקרים, הרי שהמחקר הנוכחי מציג נתונים לפיהם זוהתה פגיעה גנטית מהותית, אצל 1 מכל 2 ילדים אוטיסטים - 50%.

אנו עומדים עם חצי רגל באוויר, במהלך עליית מדרגה דרמטית ביכולתנו להבין ולאבחן את הגורמים הגנטיים של האוטיזם. 

בעוד שלפני עשור שיעור האבחון היה נמוך משמעותית, כיום בדיקת האקסום מציעה להורים יכולת אבחונית שלא ניתן היה לדמיין עד לפני 10 שנים. 

לרוב ההורים, ובמידה רבה גם גם ליותר מדי אנשי מקצוע [רופאים], אין מושג אמיתי לגבי העוצמה והדיוק של בדיקת האקסום, שזמינה עבור כולם במהלך ההריון. 

חובה על רופאי הנשים שמלווים את ההורים המגיעים למעקב ההריון, ליידע אותם ולהסביר להם את העולה מתוך המחקר המרתק ואת החשיבות העמוקה של בדיקת האקסום בכל הריון, של כל אישה - תמיד.

הרופא חייב להנגיש בפני ההורים את המידע על הבדיקות גנטיות באופן מלא, מפורט ושקוף, עם דגש על בדיקת האקסום. 

אל לו, לאף הורה להיות מוצב בעמדה שבה הוא נאלץ לקבל החלטה הרת גורל, במהלך ההריון, מבלי להכיר את כלל הנתונים ואת יכולות האבחון המרשימות של בדיקת האקסום. 

זכותם של הורים לדעת את מלוא המשמעות של בדיקה זו, כדי שיוכלו לקבל החלטה שקולה וראויה, מתוך הבנה מלאה של ההשלכות על עתידם ועל עתיד ילדם.

זכותם של ההורים לדעת וחובתו של הרופא להסביר להם.

ומה אם הרופא לא אמר אף מילה?

אלה מקרים של רשלנות רפואית והמשרד שלנו מטפל במאות תביעות דומות, מקרים שבהם רק לאחר הלידה והאבחון של הילד.ה התברר להורים כי "ניתן היה לעשות בדיקה גנטית בהריון".

המדובר בתביעות לפיצויי עתק, בעילת רשלנות רפואית, המוגשות בשל העובדה שהרופא שליווה את ההורים במהלך ההריון הפר החובה המוטלת עליו, להסביר להורים על אפשרויות הטיפול ומגוון הבדיקות שעומדות לרשותם במהלך ההריון.

על מנת לבסס עילה להגשת תביעת פיצויים יש להוכיח שתי נקודות עיקריות:

  • הרופא שליווה את ההורים בהריון, לא הסביר להם על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בכלל ובדיקת אקסום בפרט.
  • האוטיזם של הילד.ה נובע מפגיעה גנטית מוכרת, ואת זה מוכיחים באמצעות בדיקה גנטית שמתבצעת לראשונה, רק עכשיו.

אם יתברר שהרופא לא הסביר להורים, בהתאם לרישום בתיק מעקב ההריון, ויתברר מהבדיקה הגנטית כי האוטיזם של הילד.ה נובע מרקע גנטי מוכר, ניתן יהיה להגיש תביעת פיצויים כנגד הרופא שליווה את ההריון וקופת החולים במסגרתה אתם מבוטחים.

ניתן לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי והערכת האפשרות להגשת תביעת רשלנות רפואית בפניה אלינו.

לקריאה נוספת: איך מפענחים את תוצאות הבדיקות הגנטיות?

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

06 באפריל 2025

תנאי שימוש ותקנון

מדיניות פרטיות ותנאי שימוש באתר Malpractice המנוהל על ידי משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפ...

קרא עוד

08 באפריל 2025

נגישות באתר האינטרנט ו...

אנו נותנים שירותים משפטיים מזה למעלה מ-20 שנה, לאלפי משפחות, הורים לילדים בעלי מוגבלויות ולכן מיי...

קרא עוד

15 באפריל 2025

פגיעה בגן SYNGAP1

הפגיעה בגן SYNGAP1 הנה אחד מהגורמים הגנטיים העיקריים להתפתחות אוטיזם ואפילפסיה, ולכן חשוב לאבחן א...

קרא עוד

10 במאי 2025

גרסאות גנטיות של אוטיזם

מחקר מרתק שבחן את המבנה הגנטי של למעלה מ-200,000 בני אדם הוכיח את עומק הקשר בין גנטיקה לאוטיזם. ה...

קרא עוד

14 במאי 2025

אבחון תסמונת פראדר ווי...

חשוב וניתן לאבחן תסמונת פראדר ווילי לפני ובמהלך ההריון והרופא שמלווה את מעקב ההריון שלך, חייב ליי...

קרא עוד

27 במאי 2025

אבחון תסמונת ויליאמס ו...

כיצד התעלמות הרופא שניהל את מעקב ההריון מהחובה ליידע את ההורים בדיקות גנטיות מתקדמות הובילה ללידת...

קרא עוד

05 ביוני 2025

ייעוץ גנטי ופענוח בדיק...

הגיע הזמן להבין את המשמעות האמיתית שבפניה לייעוץ גנטי לצורך פענוח תוצאות בדיקות גנטיות שנערכות בז...

קרא עוד

08 ביוני 2025

חובה להסביר על בדיקת צ...

בית המשפט הרחיב את חובת היידוע בכל הנוגע לבדיקות הגנטיות בהריון, וקבע כי חובה להסביר להורים על חש...

קרא עוד

09 ביולי 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

הילד שלך אובחן עם פגיעה מהותית במבנה של כרומוזום 10 רק לאחר הלידה? באמצעות בדיקת מי שפיר בתחילת ה...

קרא עוד

09 ביולי 2025

אבחון מוקדם בהריון של ...

מוטציה בגן PTEN עלולה להוביל ללידת ילד או ילדה שיהיו חשופים להתפתחות גידולים ממאירים, לעיכוב התפת...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה