סיבוכים אפשריים בהריון ובלידה בשל נגיף הקורונה?
וירוס הקורונה covid 19 אשר פרץ לחיינו בתחילת שנת 2020 משפיע על כל העולם בכל אספקט שניתן לדמיין וכמובן, בראש ובראשונה, באספקט הבריאותי ביחס לאנשים עם מחלות רקע או מצבים בריאותיים מיוחדים.
הריון אינו מוגדר כמובן כמחלה אלא כמצב טבעי אולם גוף האשה עובר שינויים גדולים בזמן ההריון והלידה וכמובן שגם העובר יכול להיות חשוף לבעיות ומצבים בריאותיים שונים.
התפרצות מגפת הקורונה בעולם עוררה שאלות רבות ביחס למחלה ומצב של הריון ולידה, מאחר ווירוס הקורונה אינו מוכר דיו לעולם הרפואה וכעת הרופאים והחוקרים במרוץ להכיר אותו, את מאפייניו, הנזק שהוא עלול לגרום וחולשותיו.
נראה כי יש יותר סימני שאלה מאשר תשובות מבוססות בכל הקשור בנגיף הקורונה והריון ולידה אולם יש כבר מספר תובנות שהחוקרים הגיעו אליהם, חלקן על בסיס ממצאים ומחקרים ממגפת ה–SARS שקדמה לקורונה ומזכירה אותה, וחלקן ממחקרים שנערכים ממש בימים אלו.
בסקירה שלפניך ננסה לתת מענה לסיבוכים וסיכונים אפשריים לאם ההריונית ולעובר שברחמה, ככל שהדבר נוגע לנגיף הקורונה. חשוב לזכור כי נגיף הקורונה מדבק מאד ולמרבה הצער, נכון למועד כתיבת שורות אלו עדיין רב הנסתר על הגלוי בכל הקשור לנגיף.
נדגיש עוד כי בכל שאלה הנוגעת לנגיף הקורונה בכלל ובתקופת ההריון בפרט, מומלץ וראוי להתייעץ עם רופא נשים, רופא המשפחה בקופת החולים ובמידת הצורך גם עם נציגי משרד הבריאות, על מנת להמנע ככל הניתן מטעויות והדבקה מיותרת בנגיף.
קורונה והריון: מה עולם הרפואה יודע היום?
אספנו עבורכן תשובות עדכניות לשאלות נפוצות בנוגע לקשר בין קורונה להריון מגופים מובילים בעולם: האם נשים בהריון נדבקות יותר? האם הן נמצאות בסיכון מוגבר למחלה קשה? האם ישנן עדויות על פגיעה בעובר ומה הסיכון להדבקה של התינוק?
הקורונה היא אירוע גלובלי שלא הכרנו דומה לו בתקופת חיינו. חוסר הוודאות רב וחלק עצום מעולם הרפואה והמחקר מגויס על מנת לשפוך אור נוסף על הווירוס המסתורי במהירות שיא.
אחד הנושאים המרתקים ביותר סביב וירוס הקורונה הוא השפעתו האפשרית על ההריון ועל הלידה, תחום שכבר פורסמו בו מעל ל-1,000 מאמרים בכתבי העת המקצועיים תוך חודשים ספורים ומאז התפרצות המגפה.
למרות שמידע נוסף נחשף כל העת, אספנו עבורכם, ממספר מקורות, תשובות לשאלות עליהן ניתן לנסות ולענות כבר היום. שימו לב שהמידע משתנה ומתעדכן כל העת ולקבלת מידע עדכני, מוסמך ומותאם אישית יש לפנות לצוות רפואי מוסמך.
תשובות של עורכי דין לשאלות נפוצות
על מנת לתת מענה לשאלות ולנושאים חשובים, שעשויים למנוע מקרי רשלנות רפואית ולסייע בהתמודדות מול הסכנות של הנגיף, אספנו עבורכם מידע רפואי-משפטי מקיף ועדכני, כפי שיוסבר באוסף התשובות שלפניך.
האם הריון מגביר את הסיכון להידבק בקורונה?
ככל הנראה, הריון ולידה לא מגדילים את הסיכון להידבק בווירוס SARS-CoV-2 שגורם לקורונה. עם זאת, נשים בהריון צריכות לשמור על ההנחיות הכלליות למניעת הדבקה במחלה ובהן ריחוק חברתי, עטית מסכה, הימנעות מהתקהלויות ורחיצת ידיים ומשטחים.
מכיוון שנשים הריוניות רבות הן כבר אמהות ונמצאות בסביבת ילדים אחרים, יש לנקוט משנה זהירות. זאת במיוחד מכיוון שילדים הלוקים ב-COVID-19 יכולים לבטא מחלה קלה ואף להיות ללא תסמינים, אך להדביק אחרים. לכן המרכז האמריקני למניעת מחלות ולבקרתן (ה-CDC) ממליץ להיזהר ולצמצם מגע עם ילדים מבתים אחרים.
האם חשוב להקפיד על בדיקות מעקב הריון גם בימים האלה?
הציבור נקרא בימים אלו של התפרצות הנגיף להישאר בבית ולצאת החוצה רק במקרים הכרחיים כדי למנוע הדבקה.
מעקב הריון, גם אם הוא שגרתי ובוודאי אם מתגלים ממצאים המצריכים בירור או טיפול, מחייב מטבע הדברים יציאה מהבית והגעה למרפאות או בתי חולים אשר בימים אלו נתפסים כמקומות עם סיכון מוגבר להדבקה.
חשוב מאד להבין כי גם בימים אלו מומלץ מאד לנשים הרות שלא לוותר על כל הבדיקות הנדרשות אשר הן מופנות אליהן.
ויתור על בדיקות חשובות כמו חלבון עוברי, שקיפות עורפית, סקירת מערכות, דיקור מי שפיר וכל יתר הבדיקות עלול לעלות בסופו של דבר במחיר יקר של מידע חשוב לגבי בריאות העובר והאישה שלא יגיע לבני הזוג במועד הנדרש אשר יאפשר טיפול וקבלת החלטות חשובות.
גם בנושא של הגעה לבדיקה במקרה של חשד למיעוט תנועות עובר או סימנים ראשונים של לידה מומלץ מאד לא לשנות דבר מההתנהלות בימי שגרה – איחור בהגעה לבית החולים במקרה של מצוקה עוברית יכול להיות הרה אסון ולפגוע בבריאות התינוק.
האם מחלת הקורונה קשה יותר בקרב נשים בהריון?
קשה לדעת. בעוד שהקולג' המלכותי הבריטי לגניקולוגיה ומיילדות (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists) מציין כי אין עדויות לכך שנשים הריוניות נמצאות בסיכון מוגבר לתחלואת קורונה קשה, הריון הוכלל כגורם סיכון מתון, כאמצעי ביטחון.
ה-CDC, לעומת זאת, מביא באתרו מחקר שמציע שנשים הריוניות עם COVID-19 נמצאות בסיכון מוגבר לאשפוז עקב המחלה, לרבות בטיפול נמרץ וייתכן שאף נזקקות יותר לתמיכה נשימתית באמצעות הנשמה. עם זאת, שם נראה שאין סיכון מוגבר לתמותה במהלך ההריון במי שחלו בוuירוס לעומת נשים שאינן בהריון.
מה הם התסמינים של קורונה בהריון?
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי The BMJ (British Medical Journal) בדק את הסוגייה, בהתבסס על 11,432 נשים בהריון ויולדות שנחשדו או אובחנו ב-COVID-19.
החוקרים מצאו שהתסמינים הנפוצים ביותר של קורונה בזמן ההריון היו חום (40%) ושיעול (39%). כמו כן, דווחו גם תסמינים אחרים ובהם קוצר נשימה (19%), אובדן חוש הטעם (15%), כאבי שרירים (10%) ושלשול (10%). צריך לזכור כי בהחלט ייתכנו גם תסמינים אחרים של מחלת הקורונה.
רופאים מארגון UpToDate, שמסייע למטפלים ולמטופלים לקבל מידע רפואי עדכני, מציינים שחלק מתסמיני הקורונה חופפים תסמיני הריון שגרתיים ובהם עייפות, קוצר נשימה, גודש באף, בחילות והקאות, כמו גם תסמינים שיכולים להתאים למחלות אחרות, ובהן שפעת.
האם אישה בהריון אשר נדבקה בקורונה עלולה להעביר את הנגיף לעובר?
התשובה הנה ככל הנראה חיובית.
בישראל ארע במהלך חודש ספטמבר 2020 מקרה של אשה חולה בקורונה שילדה והדביקה את התינוק, שנולד טרם זמנו, בקורונה. מעבר לכך, היו מספר דיווחים דומים ממדינות אחרות מסביב לעולם במהלך אוגוסט-ספטמבר 2020.
על פי מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet, אכן תועדו מספר מקרים שבהם וירוס הקורונה נמצא במי השפיר, ברקמת השליה ובדרכי הנשימה העליונות של ילודים 48 שעות לאחר הלידה. עם זאת, החוקרים מעריכים שסיכון ההדבקה בקורונה מהאם לעובר הוא נמוך ביותר.
במחקר מרתק שביצעו החוקרים נבדקו 1481 לידות בניו יורק, מתוכן 8% לאימהות שאובחנו בקורונה.
כל התינוקות נבדקו 24 שעות לאחר הלידה ואף אחד מהם לא נמצא כלוקה בקורונה. גם לאחר 14 ימי חיים שכללו גם מגורים משותפים וגם הנקה, אף תינוק לא נמצא חיובי לנגיף או ביטא תסמינים.
חשוב לציין שבמחקר זה, הנשים שנמצאו חיוביות לקורונה קיבלו הדרכה מיוחדת לשמירה על היגיינה ועטו מסיכה כששהו לצד התינוק. עדיין מוקדם להעריך האם להדבקה בקורונה בהריון או בתקופת הינקות יש השפעה ארוכת טווח על התפתחותם של הילדים, אך סביר מאוד שמחקרים רבים יבחנו סוגייה זו בשנים הקרובות.
האם נשים בהריון שנדבקו בקורונה הנן בסכנת הפלה בשיעור גבוה יותר מנשים בריאות?
אין מחקרים אשר מעידים על שיעור גבוה יותר של הפלות בקרב נשים אשר נדבקו בקורונה בהריון.
מאידך, לפי הניסיון שהצטבר ממגפת ה–SARS היתה עליה מסוימת בשיעור ההפלות אצל נשים שחלו, בעיקר בקרב נשים שהדגימו תסמיני מחלה חמורים במיוחד, מה שפחות נפוץ בנגיף הקורונה.
האם נשים בהריון חשופות יותר להדבקה בנגיף הקורונה?
ה–ACOG - American College of Obstetricians and Gynecologists אשר הנו הגוף המוביל בנושא של קביעת מדיניות טיפול בהריון ולידה פרסם באתר האינטרנט שלו הערכה כי נשים בהריון ככל הנראה אינן בסיכון גבוה יותר להדבקה בנגיף הקורונה.
יחד עם זאת ידוע כי בהריון יש לעיתים ירידה מסוימת במצב החיסוני ורגישות מוגברות להדבקות בשפעת ולכן נראה שמוטב שנשים בהריון תהיינה זהירות במיוחד בנושא זה, מה שאומר שיש להקפיד הקפדה יתרה על הנחיות משרד הבריאות ולשמור על כללי היגיינה וריחוק חברתי.
לאילו סיבוכים עלולה לגרום קורונה בזמן ההריון?
בסקירה שכללה מעל ל-11,000 נשים נמצא שמעל ל-90% מהנשים בהריון שחלו בקורונה החלימו מהמחלה לפני שילדו.
בסקירה זו גם נמצא שדלקת ריאות הופיעה ב-49% מהנשים, צורך בהעשרה בחמצן באמצעי לא פולשני עלה ב-30% מהמקרים, מחלה קשה פגעה ב-13% מהנשים ואשפוז בטיפול נמרץ נדרש בכ-3% מהמקרים.
גורמי סיכון לתחלואת קורונה קשה בקרב נשים בהריון, בהשוואה לנשים בגילאים דומים ללא הריון, כללו: גיל 35 ומעלה, השמנה, יתר לחץ דם וסוכרת ידועה לפני ההריון.
לא דווח על סיבוכים הריון מיוחדים או כאלה שנגרמו בשל מחלת הקורונה.
האם לעוברים של נשים בהריון שנדבקו בקורונה יש סיכון גבוה יותר לפתח מומים מולדים?
גם בעניין זה אין עדיין מחקר מוכח אשר מאשר הנחה זו או מפריח אותה.
עם זאת יש מחקרים אשר תומכים בטענה כי מחלת חום קשה בתחילת ההריון עלולה להגדיל את ההסתברות להתפתחות מומים מולדים בעובר וכי זיהומים נשימתיים חמורים עלולים להביא ללידת עוברים במשקל נמוך ובשבוע מוקדם כאשר עוברים אלו חשופים יותר לפיתוח סיבוכים.
האם אישה החולה בקורונה תצטרך ללדת בניתוח קיסרי?
התשובה שלילית.
אין עדות כאמור להדבקה בלידה ולכן אין סיבה להפנות את היולדת בכל מקרה לביצוע ניתוח קיסרי בשל המחלה.
האם יש מניעה להניק את התינוק אם אמו חלתה בקורונה?
לפי המלצות האיגודים המובילים אין סיבה להימנע מהנקה שכן הנגיף אינו עובר בחלב אם.
כמובן שבמקרה בו היולדת בשלב המדבק וטרם החלימה יש לשקול שאיבה של חלב אם או אמצעי זהירות מיוחדים כדי למנוע הדבקה טיפתית של התינוק מהאם.
איך מתנהלת הלידה של אשה החולה בקורונה?
בכל בית חולים בישראל, במתחם הבידוד המיועד לחולי קורונה, אנשי הצוות הרפואי ערוכים לביצוע לידה שגרתית או ללידה בניתוח קיסרי.
לפי הנתונים שפורסמו על ידי בתי החולים בישראל, עד כה ילדו בישראל כמה עשרות נשים חולות קורונה, ללא סיבוכים מיוחדים לאם או לעובר.
האם ישנן עדויות על הפלות או לידה מוקדמת של חולות קורונה?
במחקר שנתמך על ידי ה-CDC ופורסם באמצעותו נבדקו כ-600 נשים בהריון שאושפזו עם קורונה ב-13 מדינות בארה"ב ונמצא ש-97.8% מההריונות הסתיימו בלידת תינוק חי. כ-12.6% מלידות אלה התקיימו מוקדם יחסית, לפני שבוע 37.
עם זאת, הרופאים מ-UpToDate שסקרו את המחקר מדגישים שהנתונים מייצגים מנעד רחב של תחלואה, כך שתחלואה קשה מאוד למשל, מעלה את הסיכון ללידה בזמן המחלה ואת הסיכון ללידה מוקדמת.
לסיכום, מציינים הרופאים שנראה ששיעור ההפלות הספונטאניות לא עולה עם התחלואה בקורונה, אם כי העדויות המחקריות עדיין מוגבלות על מנת להסיק מסקנה מחייבת בנושא חשוב זה.