סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

רשלנות רפואית בעת מעקב הריון

מחבר: 27/08/2020 09:34

הריון הוא אחד הדברים המרגשים ביותר בחייה של אישה. במשך כתשעה חודשים את נושאת בתוכך עובר ועושה את מיטב מאמצייך על מנת לדאוג לשלומו, כדי שבסוף המסע יגיח לאוויר העולם תינוק בריא ומאושר.

מעקב הריון הוא חלק משמעותי ביותר בתהליך זה, שכן בעזרתו את יכולה להעניק לעובר שלך את מקסימום השמירה שלה הוא זקוק.

למרבה הצער, מקרים של רשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון הפכו להיות שכיחים למדי. תביעות בגין רשלנות רפואית מסוג זה נפוצות יותר ויותר.

הטענה העיקרית במסגרת רוב התביעות המוגשות בעניין זה הנה כי אילו בוצע מעקב הריון תקין וללא טעויות רשלניות, אז היה ניתן לזהות מבעוד מועד את המום הבריאותי ממנו סובל העובר ולהציע להורים לבחור להפסיק את ההריון וכך למנוע מהיילוד ומעצמם את הסבל והנזק הכרוך בחיים עם מום בריאותי כלשהו.

מדובר במומים קשים אשר שנובעים ממחלות גנטיות, בעיות במבנה השלד, שיתוק מוחין, תסמונת דאון, פיגור שכלי ועוד.

חשוב שתכירי את הסיבות בגינן עלולה להתרחש רשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון ואת המומים שחלילה יכולים להיווצר בעקבות כך. כמו כן, חשוב להכיר מקרוב את היקף האחריות של הרופא/ים שאחראי/ים על מעקב ההריון שלך ובתוך כך את היקף המחויבות המקצועית של הרופא/ים כלפי האם ההריונית והעובר/ים שברחמה.

בסקירה שלפניך, מסביר עורך הדין עופר סולר אודות חשיבותו של מעקב הריון קפדני ומדוייק ועל מקרים שבהם התגלו פגמים במעקב ההריון, פגמים שהובילו לנזקים ובהמשך גם לתביעות פיצויים בעילת רשלנות רפואית.

מטרת המעקב במהלך ההריון

מטרת המעקב במהלך ההריון הנה להבטיח ככל הניתן שההריון יסתיים בלידת יילוד בריא ומבלי שתפגע בריאותה של האם ההרה. לשם כך משרד הבריאות מעדכן מעת לעת את הנחיותיו ונהליו בכל הנוגע לטיפול באישה הרה במסגרת הציבורית.

נהלים אלו מחייבים, בין היתר, ביצוע בדיקות בסיסיות, לרבות לצורך גילוי מוקדם ככל האפשר של סטיות ומומים של העובר והפניית נשים שהריונן זוהה כהריון בסיכון לטיפול ומעקב במרפאות להריון בסיכון גבוה ו/או לקבלת טיפול רפואי מתאים.

הבדיקות שנערכות במהלך ההריון כוללות בדיקות שגרתיות כגון: בדיקות חודשיות של דם, שתן, לחץ דם ומשקל וכן בדיקות ממוקדות, כגון בדיקת שקיפות עורפית, בדיקת חלבון עוברי וכן סקירת מערכות מוקדמת ומורחבת.

הרופא אשר מבצע את מעקב ההריון חייב להיות בעל ניסיון וידע נרחב ועדכני, הן על מנת להפנות את האם לביצוע הבדיקות הנדרשות והן על מנת לפענח נכונה את ממצאי הבדיקות.

חשוב מאד לפענח כשורה את הבדיקות, מכיוון שהן מהוות אמצעי ראשון במעלה לאיתור מחלות שונות, הן לגבי בריאות האם והן לגבי בריאות העובר.

כך לדוגמא, שילוב של עליה מהירה במשקל האישה ההרה עם עליית לחץ הדם, עלול להעיד על רעלת הריון ובמקרה כזה על הרופא להפנות אותה לביצוע בדיקת חלבון בשתן.

במידה והרופא לא יעשה זאת, הדבר עלול לגרום לנזק חמור לאישה ואף לעובר, דבר שיהווה רשלנות רפואית בגינה יהיו ההורים זכאים לפיצוי.

בנוסף, על הרופא שמבצע את מעקב ההריון לעדכן את המטופלת ההרה על קיומן של בדיקות מסוימות אשר אינן ניתנות בסל הבריאות או על ידי קופת החולים ולהסביר לה כי באפשרותה לבצען באופן פרטי.

בדיקות מעקב הריון שגרתיות ונפוצות

  • בדיקת אולטראסאונד לקביעת מיקומו של שק ההריון, גודלו ומצבו של העובר.
  • בדיקות שגרתיות כמו ספירת דם, תרבית שתן, סוכר בצום, בדיקת סוג דם ורמת נוגדני RH אם סוג הדם שלילי ועוד.
  • בדיקת אבחון גנטי, סיסי שליה.
  • שקיפות עורפית.
  • סקירת מערכות מוקדמת.
  • חלבון עוברי, דיקור מי שפיר, ספירת דם.
  • סקירת מערכות מאוחרת.
  • בדיקת העמסת סוכר.
  • ביקורת קצב גדילה.
  • מעקבי מוניטור אולטראסאונד בתדירות משתנה.

סיבות נפוצות למקרי רשלנות רפואית

למרבה הצער ומטבע הדברים, גם תחום מעקב ההריון איננו נקי מטעויות ומרשלנות רפואית.

הסיבות לכך הינן רבות ומגוונות וביניהן:

רשלנות רפואית עקב אי אבחון הריון בסיכון בשל בעיה שנוגעת למצב האם, כגון רעלת הריון, סכרת הריון.

רשלנות רפואית עקב אי אבחון בעיה שנוגעת למצב העובר כגון מצוקה עוברית, פיגור בגדילה בתוך הרחם, היפרדות שליה או קרע ברחם.

רשלנות רפואית בכל הנוגע לבדיקות ולרבות לגבי בדיקות לאיתור מומים בעובר כגון בדיקות גנטיות, בדיקות אולטרא סאונד, בדיקות מי שפיר ועוד.

הרשלנות יכולה להתבטא באמצעות אי ביצוע הבדיקות, ביצוע לא תקין של הבדיקות או פיענוח שגוי של הבדיקות.

בין הסיבות הנפוצות להגשת תביעות רשלנות רפואית במהלך ההריון ניתן למצוא אי אבחון מומים בעובר במסגרת בדיקות האולטרא סאונד, אשר נערכות במסגרת סקירת המערכות. בדיקות אלו נערכות בדרך כלל בשבוע 16-15 ובשבוע 23-22 להריון.  

דוגמא לתביעה נפוצה במסגרת תביעות אלו הינה היא אי אבחון של ספינה ביפידה, שידרה שסועה, שהינו מום במערכת העצבים המרכזית.

בנוסף, רופאים רבים לא מעדכנים את האישה כי עליה לבצע בדיקות גנטיות לא רק לפני ההריון, אלא גם במהלך ההריון וכי גם אם היא עברה ייעוץ גנטי בעבר לגבי הריון קודם שלה, חשוב לברר האם נוספו מאז בדיקות חדשות שעליה לבצע בשל כניסתה להריון הנוכחי.

לאורך השנים טיפל משרדנו בכמה מקרים שבהם נגרמו נזקים בשל רשלנות רפואית במתן תרופות לא מתאימות לאשה ההרה.

מומים שאי גילויים במועד מהווה עילה לרשלנות רפואית

קיימים מומים רבים שאי גילויים מבעוד מועד ובמהלך ההריון יכול להוות עילה לרשלנות רפואית, ביניהם:

תסמונת דאון - תסמונת דאון הינה התסמונת הנפוצה ביותר בקרב התסמונות. מקורה בסטייה כרומוזומלית ושכיחותה עולה עם גיל האישה.

ניתן לזהות תסמונת זו במהלך ההריון באמצעות בדיקת מי שפיר בהצלחה משוערת של כ-99%. אי הפנייה של אישה בקבוצת סיכון לביצוע הבדיקה, ביצוע לא תקין שלה או ניתוח שגוי של תוצאות הבדיקה מהווים עילה לרשלנות רפואית במידה ונולד תינוק הסובל מתסמונת דאון.

במסגרת הליך ת"א 1266/99 אביעד לוי נ' ד"ר מרדכי יניב אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב, הוגשה תביעת רשלנות רפואית בגין הולדת קטין שנולד כשהוא סובל מתסמונת דאון, פיגור שכלי ומומים נוספים.

ההורים טענו כי הרופא שטיפל במעקב ההריון של האם נמנע מלהורות לה לבצע בדיקות שיכלו לגלות את המומים בעובר, אשר כתוצאה מכך נגזר עליו לחיות כנכה ברמה של 100% שתצריך טיפול בו בכל ימי חייו.

בית המשפט קבע כי הרופא התרשל בכך שלא סיווג את הריונה הרביעי של האם כהריון בסיכון גבוה ולא נהג לגביו בהתאם וכן בכך שהוא לא ערך בדיקות לצורך איתור מומים בעובר, אלא הסתפק בביצוע בדיקות הריון שגרתיות.

הרופא היה צריך לבצע בדיקת אקו-לב לעובר, שהנה בדיקה פשוטה וללא סיכון וזאת כדי לשלול מום בלב, שהינו אחד המאפיינים של תסמונת דאון ושאכן נמצא אצל הילד שנולד. כמו כן, היה עליו לייעץ לאם לבצע בדיקת מי שפיר בשליש השני של ההריון.

בנוסף קבע בית המשפט כי הרופא התרשל בכך שלא ערך רישומים רפואיים מסודרים ומעודכנים לגבי האם. כך לדוגמא, לא היה כלל רישום רפואי לגבי חלק מביקוריה של האם אצל הרופא, לא היה רישום מסודר של תמצית כל הבדיקות שעשתה האם ותוצאותיהן ואף לא בוצע רישום של הפניות האם לעריכת הבדיקות.

מומים מוחיים - כמו לדוגמא מיקרוצפליה שמתבטאת בראש קטן וכן הידרוצפלוס שמתבטא בריבוי מים במוח העובר.

שיתוק מוחין - הינו חבלה מוחית אשר יכולה להיגרם במהלך ההריון או בעת הלידה עקב מצוקה עוברית שלא זוהתה במוניטור עוברי וכפועל יוצא לא חולץ העובר בזמן שאפשר מניעת נזק מוחי צמית.

מחלות גנטיות ומטבוליות - כמו סיסטיק פיברוזיס, תסמונת ה-X השביר, דיסאוטונומיה משפחתית, תסמונת קנוואן, אנמיה ע"ש פנקוני, תסמונת בלום, מוקוליפידוזיס 4, מחלת אגירת גליקוגן, נימן פיק, מחלת גושה, חרשות על רקע מוטציה בגן לקונקסין, עיוורון ועוד.

האפשרות להגיש תביעה בשל התרשלות במעקב ההריון שלך

עילת התביעה

במסגרת הלכת זייצוב, אשר ניתנה בשנת 1986, במסגרת הליך ע"א 518/82 זייצוב נגד כץ הכיר בית המשפט העליון לראשונה בארץ בקיומן של שתי עילות תביעה שונות ונפרדות עקב רשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון.

1. עילת חיים בעוולה - הינה עילת תביעה של הילד הנפגע, בטענה שנכפתה עליו מציאות של חיים שאינם ראויים, בחזקת טוב מותי מחיי.

 

2. עילת הולדה בעוולה - הינה עילת התביעה של ההורים, אשר נאלצים לשאת בעול הגידול של ילד הפגוע וסובל ממוגבלויות קשות.

אולם, במסגרת הלכת המר, אשר ניתנה בשנת 2012, במסגרת הליך ע"א 1326/07 המר נ' עמית, ביטל ביהמ"ש העליון את עילת חיים בעוולה של הילד, אך זאת תוך הרחבת עילת הולדה בעוולה של ההורים, כך שההורים יכולים לתבוע פיצויים שיכסו את הוצאות גידולו ומלוא צרכיו של הילוד גם לאחר בגירותו ולמשך כל תוחלת חייו המוערכת.

ככלל, עד להלכת המר, בתי המשפט כמעט ולא התייחסו לתביעת ההורים, גם אם הם תבעו בעילת הולדה בעוולה והוכיחו אותה. בעקבות הלכת המר, התהפכו היוצרות, כך שמרכז הכובד עבר לתביעת ההורים.

קראו בהרחבה: התיישנות עילת הולדה בעוולה - אימתי?

תשלום הפיצויים

במסגרת הליך ת"א 31657-04-13 א.ע. נ' לאומית שירותי בריאות אשר התנהל בפני בית המפשט המחוזי בירושלים, נקבע כי יש להבדיל בין כספי הפיצויים בגין הנזקים הלא ממוניים וההוצאות שנגרמו להורים, שיועברו ישירות לידי ההורים, לבין כספי הפיצוי המיועדים לטיפול ביילוד, שאותם יש להעביר לחשבון הנאמנות לטובת היילוד.

תקופת ההתיישנות

יש לזכור כי עילת התביעה של ההורים בגין הולדה בעוולה, מתיישנת תוך 7 שנים ממועד היווצרות עילת התביעה, שהנו לרוב מועד לידת הילד וזאת בעוד שעילת התביעה של קטין בגין חיים בעוולה אשר בוטלה כאמור, מתיישנת רק כעבור 7 שנים ממועד הפיכתו של הילד לבגיר, עד שהיילוד הנפגע הגיע לגיל 25.

יש חשד לרשלנות רפואית?

אנחנו מתמחים כבר מעל 19 שנים בטיפול בתביעות של רשלנות רפואית בנושאים הקשורים לכל שלבי ההריון ובפרט לרשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון. אנחנו מתחייבים לתת חוות דעת מקצועית וכנה, המבוססת אך ורק על הערכה ריאלית לגבי אפשרויות התביעה.

הניסיון מלמד שכשמדובר ברשלנות רפואית במהלך מעקב ההריון, בכ-95% מהמקרים, זכאים העובר, האם והמשפחה לפיצויים בסכומים גבוהים.

במידה וחלילה ילדך נפגע עקב מעקב הריון בלתי תקין ויש לך חשש ולו הקל ביותר, כי מדובר במקרה של רשלנות רפואית, אנחנו ממליצים לך לפנות כבר עכשיו לפגישת ייעוץ אישית עם עורך דין עופר סולר.

אם משהו בדרך להבטחת שלומו ובריאותו של ילדך הסתבך, חשוב שתדעי שאת לא לבד.

יש מי שדואג שלפחות בהיבט הכלכלי, תקבלי את מלוא הפיצויים שמגיעים לך!

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (41)

5 stars - based on 41 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון מעקב רשלני

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

16 באוגוסט 2020

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכת הדין ארבל קפלינסקי ועורך הדין עופר סולר עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית!

קרא עוד

20 בינואר 2023

תסמונת יעקובסון: מחיקה...

כגודל המחיקה של הזרוע הארוכה בכרומוזום 11 כך היקף ההסתמנות של תסמונת יעקובסון על הילד/ה! חשוב לדע...

קרא עוד

20 בינואר 2023

פגיעה במבנה של כרומוזו...

במקרה של אבחון פגיעה במבנה של כרומוזום 11 רק לאחר הלידה, צריך לבדוק מדוע הפגיעה לא אובחנה כבר בתח...

קרא עוד

23 בינואר 2023

הצ'אט בוט הראשון בעולם...

המדריך המקוון המקיף והעדכני בישראל, בצ'אט בוט [מסנג'ר / ווטסאפ] לשימוש חופשי! הנגשת הזכויות וההטב...

קרא עוד

24 בינואר 2023

תנאי שימוש צ'אט בוט

תנאי השימוש בצ'אט בוט המיועד להנגשת כל הזכויות המגיעות לילדים עם אוטיזם, הוריהם ובני המשפחה. עליך...

קרא עוד

03 באפריל 2023

בדיקת צ'יפ גנטי מאבחנת...

בדיקת הצ'יפ הגנטי CMA יכולה לאבחן מאות מוטציות שגורמות לתופעות של אוטיזם, עיכוב התפתחותי, אפילפסי...

קרא עוד

10 באפריל 2023

אבחון גנטי בהריון חשוב...

הגיע הזמן שכולנו נפנים ונכיר את העובדות: האבחון הגנטי במהלך ההריון חשוב לכל אשה, בכל הריון ללא יו...

קרא עוד

24 באפריל 2023

אבחון אוטיזם במכון להת...

הכירו מקרוב את הליך אבחון האוטיזם במסגרת המכון להתפתחות הילד, כיצד מתבצע האבחון, מי בודק את הילד....

קרא עוד

25 בספטמבר 2023

הגדרת תשוש נפש לעניין ...

חשוב לדעת כי רבים מהילדים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לתגמולים מהביטוח הסיעודי בקופת החולים [או בי...

קרא עוד

06 בפברואר 2024

למה מגיע לילד.ה עם אוט...

רבים מההורים לילדים שאובחנו עם אוטי\ם אינם מודעים לזכות לתבוע ולקבל את תגמולי הביטוח הסיעודי, כמע...

קרא עוד

07 בפברואר 2024

חשוב להכיר: בדיקת צ'יפ...

עורך הדין עופר סולר מסביר על חשיבותה ויעילותה הרבה של בדיקת השבב הגנטי לאיתור מומים גנטיים בעובר...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36