ЧўЧЧЁЧљ ЧЧЧџ ЧўЧЧЧЁ ЧЎЧЧњЧЁ ЧЁЧЧњЧЧЧЄ ЧЁЧЧЧђЧЧЄ
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בלידה

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים בלידה ונזקים לאם ולעובר

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בלידה

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בלידה ונזקים לאם ולעובר

פנה/י לתיאום פגישה >>

טיפול רשלני במקרים של תשניק בלידה

מחבר: 26/04/2020 10:06

תשניק סב לידתי (אספיקציה - Intrauterine hypoxia) הוא סיבוך מסוכן שנגרם לעובר במהלך ההיריון או הלידה, כתוצאה מהפרעה חמורה באספקת חמצן ודם לגופו.

מחסור חמור וממושך באספקת חמצן  כתוצאה מליקוי בתפקוד חבל הטבור, שתפקידו להוביל חמצן מדם האם ליילוד, עלול להיות הרה אסון; לגרום לפגיעה מוחית חמורה, לפגיעה חריפה בתפקוד איברים שונים ואף למוות.

לחבל הטבור המהווה למעשה חבל ממערכת כלי הדם של העובר - חשיבות עצומה בכל הנוגע לחייו ולהתפתחותו התקינה ברחם ותפקודו התקין משמעותי גם במהלך הלידה. 

אשר על כן, הפרעות שונות הגורמות לחוסר תפקוד חמור של חבל הטבור משמעותן סכנה לעובר.

יש לציין, עם זאת, כי לא כל הפרעה או ליקוי חייבים להוביל לנזק. במצבים מסוימים, העובר מסוגל להתגבר או לפצות על שיבושים קלים וקצרים בזרימת החמצן.

מחסור בחמצן למשך זמן ממושך או עיכוב ארוך באבחון ובהתערבות חיצונית עלולים בהחלט להתבטא בנזק מוחי קשה ובלתי הפיך, במצבים של שיתוק מוחין, פגיעה עצבית רב מערכתית, פיגור שכלי ובמקרים קיצוניים אף לגרום למקרי מוות.

מצבי סיכון עיקריים לתשניק בלידה

קיימים מספר מצבים נפוצים האופייניים להריון הידועים כמצבי סיכון בהקשר של תשניק סב לידתי: סוכרת הריונית שאינה מאובחנת או מאוזנת כראוי, קרע או דליפה רצינית בחבל הטבור, היפרדות שלייה, קשר בחבל הטבור או לחץ שמופעל עליו ממקור כלשהו, שבעטיים נחסמים כלי הדם שבו, ונקטעת אספקת החמצן הסדירה לדם ולמוח, כריכת חבל הטבור סביב צוואר היילוד וגופו, מצב שעלול להוביל לחנק שבעטיו לא מגיע די דם וחמצן למוח.

מצב שבו האם חשה בירידה בלתי אופיינית בתנועות העובר ברחמה, אשר אינה מושפעת או משתנה כתוצאה מאכילת מזון רווי סוכרים – מהווה במקרים רבים תסמין ראשון שעלול לנבא מצב של תשניק סב לידתי.

כאשר האם נתקלת במצב מעין זה, עליה למהר אל בית החולים. שם לאחר בדיקת רופא יבוצע בה ניטור עוברי שיאשר או ישלול את תחושותיה. האם תחובר למוניטור ויבוצע ניטור עוברי שיבדוק האם אכן ניתן להבחין בהאטה בקצב פעימות הלב – דבר המעיד על מצוקה עוברית.

תשניק בלידה מחייב אבחון וטיפול המהיר

כאשר אנשי הצוות הרפואי נוכחים לדעת, מתוך תמונת המוניטור, כי קיימת מצוקה עוברית כלשהי, שייתכן שמקורה בתשניק, עליהם לפעול במהירות האפשרית ולהחיש טיפול ועזרה לעובר. במצב זה, כאשר ברור שקצב פעימות לבו של העובר מואט באופן משמעותי, לעיתים קרובות אין מנוס מביצוע לידה באמצעות ניתוח קיסרי יזום.

כשמדובר בחודשים האחרונים להריון ההתלבטות פחותה, אך לעיתים נדרשת הולדה גם בחודשים מוקדמים יותר, שמשמעותה הולדת פג.

יש מצבים שבהם אפילו עיכוב קל, אפילו של שניות, בטיפול במצוקה עוברית עלול להיות קריטי. לעיתים שניות ספורות יבדילו בין מצב של עובר שנגרם לו נזק מוחי לכל חייו לבין הולדה של תינוק בריא ויש גם מצבים שבהם אותן שניות ספורות יכריעו בין חיים ומוות.

מדוע הבהילות הרבה?

משום שהמוח האנושי יכול לתפקד ללא אספקת חמצן למשך 8-10 דקות לכל היותר, וללא גלוקוז במשך כ-2 דקות בלבד.

פרק זמן ארוך מזה משמעותו – נזקים חמורים ביותר, נוירולוגיים ומוטוריים, למוח וליתר חלקי הגוף ואף מוות של העובר במקרים קיצוניים.

תביעות פיצויים בשל רשלנות בטיפול בתשניק בלידה

מדי שנה בשנה מוגשות בישראל מאות תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה. ניתן להגיש תביעה נגד בית החולים והצוות הרפואי בגין רשלנות רפואית בעת הלידה עד הגיעו של  הילד נשוא התביעה לגיל עשרים וחמש.

רבות מן התביעות הללו קשורות במצבי תשניק סב לידתי וסבות סביב טעויות אבחון, אי אבחון, איחור באבחון וכן התעכבות או אי ביצוע מהלכים נדרשים: כגון החלטה וביצוע מהיר של ניתוח קיסרי לצורך הצלת חיי העובר או מניעת נכות קשה.

ניתן לבסס עילת רשלנות רפואית אם מוכח קשר סיבתי ברור בין המהלכים הרפואיים טרם הלידה ובמהלכה לבין הנזקים הנוירולוגיים והפיזיולוגיים שנגרמו ליילודים. שיתוק מוחין הוא אחד המצבים האופייניים הנובעים מתשניק סב לידתי, ואולם לא כל המצבים של שיתוק מוחין נובעים בהכרח מתשניק.

קיימים 4 מדדים רפואיים עיקריים המשמשים לאחר הלידה בקביעה האם הפגיעה ביילוד  מקורה בתשניק סביב הלידה:

  • ערך נמוך מ-7 בבדיקת PH  בדם הטבורי, שמעידה על חמצת קשה
  • מצבי תרדמת, הכרה מעורפלת, פרכוסים ורפיון שרירי
  • פגיעה באיברי גוף אחרים, חוץ מהמוח

נטל הוכחה כבד

על הוכחת רשלנות רפואית בהקשר זה לעבור דרך מספר שלבים. ראשית יש להביא ראיות מוצקות לקיומו של כשל רפואי כלשהו, החורג מן הפרקטיקה המקובלת בעולם הרפואי ואשר מהווה סטייה מחובת הזהירות המוטלת על הרופא בנסיבות המקרה.

שנית יש להוכיח קיומו של תשניק בלידה ולבסס קשר בין מהלכי הרופאים בעת הלידה לבין התשניק, ולבסוף יש להוכיח כי הנזקים החמורים שמהם סובל התובע, שיתוק מוחין (C.P), נכות, פיגור שכלי, אפילפסיה וכו', נגרמו בהכרח מן התשניק בלידה.

כך, במעבר שיטתי בין שלבי ההוכחה השונים יבוסס הקשר בין מעשי / מחדלי הרופאים לבין הנזק ותוכח עוולת הרשלנות.

אם מנגד, לא יצליחו הרופאים להציג מצגים אחרים או לבסס טענה כאילו ניתן ולא בלתי סביר לייחס את הנזק לסיבות אחרות (אשם תורם של האם למשל, שלא ביצעה בדיקות חשובות מסוימות שהורו לה לבצע) לא מן הנמנע כי התובעים יוכלו לזכות בתביעה.

זכייה בתביעה בגין נזקי תשניק נשימתי בלידה, שהביאו על התובע היילוד, נזקים ונכות חמורה – משמעותה פיצוי של עד עשרה מיליוני שקלים ואף יותר, בראשי נזק של כאב וסבל, אובדן השתכרות לכל החיים החל גיל 18, צורך בהחלפת דירה ו/או התאמת דיור, בטיפולים, תרופות, פגיעה בכושר ההשתכרות של אחד ההורים שנדרש לטפל בצאצא הפגוע וכיוצא באלה.

כך למשל, בתביעה שהוגשה נגד בית חולים תבע צעיר בן 22 לוקה בשיתוק מוחין ומשותק ב-4 גפיו את בית החולים בו נולד על רשלנות רפואית בעת לידתו.

הטענות שבהן נקטו התובעים היו: אי ביצוע ניתוח קיסרי, אי ביצוע ניטור רציף אחר לבו של העובר בימים האחרונים להריון ובעת ההיריון עצמו, למרות שמצב הסיכון היה ידוע (כאחד מתאומים הוא היה במנח עכוז ברחם הידוע כמצב סיכון), מנהל המחלקה קיבל כפשוטו את סירובה של האם לביצוע ניתוח קיסרי וידועה היתה גם סיבת הסירוב – טראומה שעברה האם בעת שנולד לה וולד ללא רוח חיים במהלך ניתוח קיסרי בעבר, ולא נעשה אפילו ניסיון אחד לשכנעה לשנות את דעתה, שלא לדבר על התערבות, מתבקשת בנסיבות העניין, של עובדים סוציאליים וכו'.

מאז גילוי סימני המצוקה במוניטור העוברי התעכבה הלידה עוד שעתיים תמימות.

הלידה הסתבכה והצוות הרפואי שטיפל בה היה מינימאלי, ובנוסף, למרות שמצב הסיכון היה ידוע מראש, לא נעשה כל ניסיון להיערך למצב שבו יהיה צורך לעבור ממצב של לידה רגילה לניתוח קיסרי.

מאחר שבידי הנתבעים לא נמצאו רישומים מזמן הלידה, הועבר אליהם נטל ההוכחה, הם כשלו להפריך את טענות התביעה ולהוכיח כי פעלו באופן סביר בנסיבות מקרה זה.

במקרה זה, החליטו השופטים כי הוכח קשר סיבתי בין הרשלנות הרפואית במהלך הלידה לבין התשניק שאירע לתובע, ובינו לבין שיתוק המוחין והנכות הקשה ממנה סובל הצעיר.

במקרה אחר, נדחתה תביעת רשלנות רפואית שהוגשה לבית המשפט העליון על ידי משפחתו של בן 21 הסובל משיתוק מוחין קשה ואוטיזם.

התובעים טענו שפיטוצין לזירוז הלידה שניתן בקצב גבוה מהרגיל,  גרם להתכווצויות בלתי רצוניות ברחם האם, שלא פסקו לגמרי גם לאחר מתן חומר נוגד, וגרמו במהלך ביצוע הניתוח הקיסרי לכליאת גופו של העובר ברחם, דבר שגרם לכך שהיה ללא נשימה בעת שחולץ.

ביהמ"ש פסק כי התובעים לא הצליחו לקשור בין ההתכווצויות הרחמיות לקיום התשניק הסב לידתי, ומכאן שגם לא הצליחו לקשור בין התשניק לנזק.

במקרה זה, בניגוד לקודמו, אחזו הרופאים בתיעוד רפואי מתאים, ציון אפגר גבוה יחסית ורמת חומציות בדם לאחר הלידה – שהיה בהם די כדי להטיל ספק בהנחת התובעים באשר להתקיימותו של תשניק סב לידתי.

שני המקרים לעיל מלמדים על הקושי והמורכבות בהוכחת רשלנות רפואית בלידה בכלל, על נטל ההוכחה הכבד לו נדרשים תובעים הטוענים לרשלנות רפואית.

החשיבות של הצגת תיעוד רפואי על ידי הנתבעים אינה מוטלת בספק ויש בה לעיתים כדי להכריע את גורל המשפט, שכן בהעדר רישומים מתאימים, יועבר נטל ההוכחה לנתבעים ויקשה עליהם מאוד.

כך או כך, הוכחת רשלנות רפואית במקרה של תשניק סב לידתי מורכבת, ומיומנותם וניסיונם של עורכי דין שרשלנות רפואית היא תחום התמחותם משמעותית ביותר ולעיתים קריטית, בהכרעת דיונים משפטיים מסוג זה.

מה עושים עכשיו? תשובות לשאלות וייעוץ משפטי אישי

אם קיים חשש לפגיעה עקב תשניק בלידה, מומלץ בהחלט לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי, באמצעות עורך דין מנוסה ומיומן.

לפניך תשובות של עורכי הדין ארבל קפלינסקי ועופר סולר, לשאלות ונושאים שעולים במקרים של חשש מפני רשלנות רפואית בטיפול בתשניק בלידה.

בטופס השחרור מבית החולים יש כמה אבחנות שאיני מבינה. איך יודעים אם היה תשניק בלידה?

במכתב השחרור של התינוק מבית החולים אפשר למצוא ברשימת האבחנות כמה אבחנות המרמזות על מקרה של תשניק בלידה (לרוב הן נרשמות באנגלית) וביניהן:

 Birth Asphyxia / Perinatal Asphyxia / Neonatal Asphyxia

כל האבחנות הללו משמעותם זהה והכוונה היא לתשניק בלידה.

Hypoxic ischemic encephalopathy - HIE

אבחנה זו משמעותה פגיעה מוחית בשל ירידה באספקת החמצן.

 Neonatal seizures / Convulsions in newborn

אבחנות אילו משמעותן התכווצויות בילוד או פרכוסים אשר הנם תסמינים אופייניים לתשניק סב לידתי.        

 Fetal acidosis

אבחנה זו משמעותה חמצת בדם הילוד, תופעה אשר גם היא אופיינית לתשניק בלידה.

כאמור כאשר אבחנות אלו (כולן או חלקן) מופיעות במכתב השחרור של התינוק מבית החולים יש סיכוי סביר כי התינוק עבר סיבוך של תשניק בלידה וכדאי לבחון אם לא היתה התרשלות במהלך הלידה אשר הביאה לאיחור בחילוצו ולפגיעה בשל תשניק בלידה.

האם יש טיפול מיידי לתינוק בשל תשניק לידתי?

תינוקות אשר נולדו לאחר תשניק סב לידתי עוברים בשנים האחרונות טיפול אשר מיועד לנסות ולהקטין את הנזק המוחי של הילוד.

המדובר בטיפול בקירור של ראש התינוק או כל גוף התינוק. הטיפול נקרא טיפול בהיפותרמיה וככל שהתינוק נזקק סמוך לאחר הלידה לטיפול זה הרי שיש בכך רמז נוסף לכך שהוא עבר תשניק בלידה.

איך מחליטים אם הרופאים התרשלו בטיפול בתשניק הלידתי?

בכל מקרה של תינוק אשר לאחר לידתו התברר כי נגרם לו נזק משמעותי בשל סיבוך בלידה כדאי ומומלץ לקבל הסבר מהרופאים מה אירע ולשמור את מכתבי השחרור, תוצאות הבדיקות, וההפניות שמקבלים לאחר השחרור מבית החולים.

מומלץ לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מנוסה בתחום ולהעביר אליו את התיעוד הרפואי שבידך. עורך הדין יוכל לסייע לכם בקבלת מלוא התיעוד הרפואי הרלבנטי ובהפניה למומחה רפואי מתאים להערכת המקרה.

בשלב ראשון פונים אל מומחה רפואי בתחום המיילדות והגניקולוגיה אשר יעריך אם היתה התרשלות בניהול הלידה והאם הנזק שנגרם לילוד מקורו באותה התרשלות. לאחר מכן יהיה צורך בקבלת חוות דעת רפואית ממומחה בתחום נוירולוגית ילדים או נאונטולוגיה (רפואת ילודים) לצורך הערכת נזקיו של התינוק והקשר בין הנזקים להתרשלות בטיפוח בתשניק.

התיק הרפואי מהלידה "נעלם" ואין תיעוד מפורש לתשניק. מה עושים?

המחוקק היה ער לכך שחלק מהגורמים המטפלים לאחר טיפול רפואי רשלני עלולים לנסות ולטשטש את עקבות ההתרשלות, באמצעות העלמת תיעוד בעייתי מבחינתם או אפילו העלמה של התיק כולו.

משום כך נקבע כי אם חסרים רישומים בתיק הרפואי או שהתיק הרפואי כולו נעלם הדבר פועל לחובת הגורם המטפל - בית החולים או קופת חולים או רופא.

בעת היפוך נטל הראיה, על הגורם המטפל מוטלת החובה להוכיח כי לא התרשל בטיפול, במקום שהמטופל-התובע יצטרך להוכיח את רשלנות המטפל. המדובר בעניין משמעותי ביותר שנותן לתובע הניזוק יתרון רב בניהול התביעה ומגדיל את סיכויי קבלת התביעה.

לאורך השנים נתקלנו במספר מקרים כאלה בדיוק בתביעות פיצויים שהוגשו בשל רשלנות בטיפול במקרים של תשניק בלידה.

מה צריך להכין על מנת להגיש תביעת פיצויים?

כדי להגיש תביעת פיצויים על פגיעה בתינוק בשל תשניק סב לידתי יש צורך לקבל את מלוא התיעוד הרפואי ממעקב ההריון, מבית החולים ומהטיפולים והבדיקות שעבר התינוק בהמשך לאחר השחרור מבית החולים.

את התיעוד יקבל עבור הורי התינוק עורך הדין שמטפל בהכנת התביעה והוא גם יפנה בשמם למומחים הרפואיים המתאימים לצורך קבלת חוות דעת רפואיות – מומחה בתחום המיילדות והגניקולוגיה ומומחה בתחום נוירולוגית הילדים.

שימו לב כי אין טעם בפניה עצמאית לאיסוף חומר רפואי, שכן יש חשיבות לכך שעורך הדין הוא זה שיפנה לגורמים הרפואיים לאיסוף החומר הנדרש.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (12)

5 stars - based on 12 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית לידה תשניק סב לידתי

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

13 באוגוסט 2024

פגיעה במבנה של כרומוזו...

שינויים במבנה של כרומוזום X עלולים להוביל להתפתחותן של תסמונות גנטיות מורכבות ביותר, ולכן חשוב לא...

קרא עוד

13 באוגוסט 2024

תסמונת הכפלת Xq28

הכירו מקרוב את התסמונת הנגרמת בשל הכפלת Xq28, הסימפטומים והסיבות לתסמונת כמו גם הדרך לאבחון מוקדם...

קרא עוד

15 באוגוסט 2024

מוטציות גנטיות דה נובו...

האם ידעת כי ישנן עשרות מוטציות גנטיות דה נובו [חדשות] שעלולות לגרום למומי לב מורכבים וניתן לאבחן ...

קרא עוד

10 בספטמבר 2024

אילו תסמונות ומומים גנ...

מדוע כל כך חשוב לעשות בדיקת צ'יפ גנטי? הכירו את התסמונות, המומים והפגמים הגנטיים שניתן לאבחן באמצ...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אבחון מוטציות גנטיות ש...

חלק ניכר מהתופעות שגורמות לפרכוסים ואפילפסיה בילדים נובע מרקע גנטי, בחלקו תורשתי ובחלקו כזה הנגרם...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אפילפסיה ואוטיזם על רק...

תסמונת גנטיות שגורמות לאפילפסיה ואוטיזם נפוצות יחסית, וחשוב לדעת ולזכור כי ניתן לאבחן את רובן כבר...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אוטיזם ואפילפסיה: מה ג...

הכירו את העובדות והסיכון הגבוה של אוטיסטים לפתח תסמיני אפילפסיה, הקשר הגנטי ההדוק וכיצד ניתן לטפל...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אי הפניה לבדיקות גנטיו...

למרות הדעה הרווחת, ישנן בהחלט בדיקות גנטיות שיכולות לאבחן מוטציות גנטיות שגורמות לתסמונת רט אצל ה...

קרא עוד

17 בספטמבר 2024

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24