עורך דין עופר סולר רשלנות רפואית
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

בדיקת אולטרסאונד מוח ומערכת העצבים של העובר

מחבר: 15/11/2020 08:01

לאחרונה פרסמו קבוצת רופאים מישראל, ארה"ב ואיטליה קווים מנחים מעודכנים לביצוע אולטרסאונד בהריון, במסגרת פעילות החברה הבין לאומית לאולטרסאונד בגניקולוגיה ומיילדות (ISUOG). על אף שהכותבים מציינים שהקווים המנחים אינם מחייבים, הם נועדו לשקף את הסטנדרט הרפואי הטוב ביותר הנהוג נכון לסוף שנת 2020.

במשך כמעט כ-30 שנים אולטרסאונד מהווה את הכלי העיקרי שמסייע לאבחן הפרעות ומומים בהתפתחות המוח העוברי במסגרת מעקב ההריון. מומים אלה הם מההפרעות המולדות הנפוצות ביותר, כאשר מומים בתעלה העצבית, היא למעשה הצינור העוברי שיוצר את המוח ואת חוט השדרה, הם מהנפוצים ביותר במערכת העצבים המרכזית.

מומים בתעלה העצבית משפיעים על כ-1-2 הריונות מתוך 1,000 לידות בישראל כאשר הפרעות אחרות של המוח יכולות להופיע בעד 1 מתוך 100 לידות ולהיות מאובחנות רק בשלב מאוחר יותר בחיים.

גופים מקצועיים בארץ ובעולם נוהגים לפרסם מעת לעת קווים מנחים והצהרות בנוגע להרגלים הטובים ביותר לביצוע הבדיקה החשובה. וכך, החברה הבין לאומית לאולטרסאונד בגניקולוגיה ומיילדות (ISUOG) פרסמה לאחרונה עדכון לקווים המנחים לביצוע הבדיקה בכתב העת Ultrasound in Obstetrics & Gynecology.

שניים מששת כותבי ההמלצות הם מישראל: פרופ' גוסטבו מלינגר וד"ר קרינה קריידן חרץ מבית החולים ליס ליולדות של בית החולים סוראסקי (איכילוב).

מה מעמדן של ההנחיות?

בפתיחת המאמר ציינו החוקרים שהמלצותיהם מהוות את תפישתם בנוגע להרגלי העבודה המיטיבים היום (Best Practice) ושמסמכי החברה לא מתכוונים לקבוע סטנדרט משפטי של עבודה.

כמו כן, רבות מההמלצות שהעלו הכותבים המלומדים דורגו על ידם כהמלצות של פרקטיקה טובה בהתבסס על הניסיון הקליני של הכותבים ולא על בסיס סקירת ספרות למשל.

עם זאת, המקבילה הישראלית של החברה הבין לאומית, החברה הישראלית לאולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה יכולה לקבל חידושים ולשלבם במסגרת ניירות העמדה של החברה.

על פי אתר החברה הישראלית, המועצה הלאומית של משרד הבריאות החליטה לאמץ את ניירות העמדה כקובעי הסטנדרט הנדרש על ידי משרד הבריאות בתחום האולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה.

זאת ועוד, מציינים הכותבים שהחברה אינה אחראית לתוצאות, למידע, לדעות או להצהרות של הוועדה שפרסמה את המסמך. תחת הסתייגויות אלה, סקרנו כמה מהנקודות שביקשו הכותבים לחדד במסגרת העדכון החשוב.

חידוד ראשון: מתי להפנות לאולטרסאונד מוח עוברי?

בניגוד לבדיקת אולטרסאונד סקר כמו שקיפות עורפית או סקירת מערכות, בדיקת אולטרסאונד מוח עוברי היא איננה בדיקה שמבוצעת בשגרה במסגרת על מעקב הריון.

החוקרים מציינים שבדיקת אולטרסאונד מוח ייעודית היא בדיקה אבחנתית במקרים של עוברים בסיכון גבוה או עם חשד לפגם במערכת העצבים המרכזית או בעמוד השדרה.

יש לציין שעל פי המאמר, ביצוע הבדיקה דורש רמת מומחיות גבוהה הן בביצוע אולטרסאונד דרך בטן האם והן דרך הנרתיק וכן באמצעות אולטרסאונד תלת מימדי.

חלק מהסיבות אפשריות לביצוע אולטרסאונד מוח עוברי:

  • חשד למום מערכת עצבים מרכזית או עמוד שדרה בבדיקת אולטרסאונד שמתבצעת כבדיקת סקר
  • חשד למום במערכת עצבים המרכזית או מום עמוד שדרה שאותר בבדיקת שקיפות עורפית
  • היסטוריה משפחתית של מומים תורשתיים במערכת העצבים המרכזית או בעמוד השדרה
  • סיבוך בהריון קודם שקשור למום במוח העובר או בעמוד השדרה
  • עובר עם מום לבבי מולד. בעשורים האחרונים גוברת ההבנה שמומים לבביים מולדים קשורים לסיכון מוגבר להפרעות של מערכת העצבים.
  • תאומים מונוכוריונים. במצב זה זוג עוברים תאומים חולק את אותה השליה. מחקרים קודמים הצביעו על כך שבהריונות אלה יש חשיבות רבה להדמיה של מוח העוברים.
  • חשד לזיהום תוך רחמי. סוגים רבים של מזהמים, לרבות וירוסים וחיידקים, יכולים לגרום לפגיעה בהתפתחות המוח בעובר.
  • חשיפה לטרטוגנים (חומרים או מצבים שעלולים לפגוע בהתפתחות העובר) בעלי השפעה ידועה על התפתחות מערכת העצבים.
  • ממצאים שהתגלו במגוון בדיקות גנטיות בעלי משמעות לא ברורה.

חידוד שני: מה צריך להופיע בבדיקת אולטרסאונד סקר?

על פי הנתונים המעניינים והחשובים שפוסרמו אולטרסאונד בטן היא טכניקת בדיקת הסקר המומלצת עבור מערכת העצבים המרכזית של העובר בהריונות בסיכון נמוך באמצע ההריון.

בנוגע לביצוע הבדיקה עצמה מציינים החוקרים שיש לכלול הערכה של ראש העובר ועמוד השדרה. במסגרת הבדיקה השגרתית יש לכלול בין היתר, את חדרי המוח הצדדיים, המוח הקטן (צרבלום), הציסטרנה מגנה Cisterna magna שהיא הגומה האחורית, חלק ממערכת הנוזלים של המוח והחיץ השקוף (Cavum Septi pellucidi).

ניתן לציין מבנים נוספים במוח כגון התלמוס, צורת הראש ועמוד השדרה ומבנים נוספים.

חידוד שלישי: מתי מפנים ל-MRI עובר?

השימוש החדש יחסית ב-MRI ככלי להערכת המוח העוברי מספק מידע אבחוני חשוב, כמו גם משפר את יכולות המחקר בתחום.

על פי המחקרים, הפנייה ל-MRI מוח עוברי מתבצעת לאחר ביצוע של אולטרסאונד מוח עוברי על ידי מומחה ולא על בסיס חשד למום בבדיקת אולטרסאונד שמתבצעת כבדיקת סקר.

בעדכון החשוב נכתב גם כי הפנייה לא נאותה לבדיקה כבר הביאה להסתמכות יתר על הבדיקה ולערעור התוצאות בבדיקת האולטרסאונד. עוד צוין כי חסרון אפשרי נוסף של שימוש לא זהיר בבדיקת MRI עוברי הוא תוצאת חיובי כוזב False Positive, מצב שבו מזוהה מום בשגגה ב-MRI או שפרשנות תוצאות הבדיקה מוטלות בספק.  

בנוסף לחידודים אלה, ציינו הכותבים מגוון היבטים טכניים-רפואיית שההתייחסות אליהם ויישומם הלכה למעשה במהלך בדיקת אולטרסאונד מוח עוברי ומערכת העצבים המרכזית, יהוו את פרקטיקת העבודה הטובה, המקצועית והמדוייקת ביותר נכון לסוף שנת 2020 על פי האיגוד.

מהכלל אל הפרט: מה לגבי הבדיקה הצפויה שלך ושל העובר שלך?

חשוב לדעת ולזכור כי ההנחיות אמנם חדשות ואינן בהכרח מחייבות, אך לאור חשיבותן הרבה מחובתו של כל רופא נשים העוסק בביצוע בדיקות אולטרסאונד עובריות להכיר אותן וככל הנראה גם ליישם אותן ויפה שעה אחת קודם.

אין בכלל ספק כי ההנחיות יהפכו לדפוס פעולה מחייב בעתיד הקרוב, לאור העובדה שיישומן הלכה למעשה יוביל לשיפור בתוצאות הבדיקה ובאבחון מומי שלד, מומים במוח העובר ובמערכת העצבים שלו.

לקווים המנחים הללו חשיבות גם כאשר בוחנים את התנהלות הרופא אשר ביצע סקירת מערכות או סקירה מוח מכוונת במסגרת תביעת רשלנות רפואית. על אף כל ההסתייגויות שסקרנו עדיין מצופה מרופא מומחה בתחום הגניקולוגיה, אשר מבצע סקירות מערכות להיות מעודכן בחידושים ובהנחיות האחרונות של האיגוד הבינלאומי המוביל.

יתרה מכך נראה שאם רופא אשר מבצע סקירת מערכות מכוונת למוח העובר יבחר לסטות מההנחיות הללו ויתברר כי בשל סטייה זו הוחמצה אבחנה של מום במוח העובר, על הרופא יהיה מוטל הנטל להסביר מדוע סטה מההנחיות שאמורות היו להיות מוכרות לו והן מקובלות כקונצנזוס.

הקווים המנחים הללו כמו הנחיות אחרות קודמות הכוללות רשימה של אברים שיש לבחון מקלות גם את ההוכחה בתביעות רשלנות רפואית, במיוחד כאשר עילת התביעה הנה למשל מחדל של אי הפניה לסקירה מכוונת של המוח.

אם לדוגמה, מבוצעת במהלך הריון בדיקת מי שפיר הכוללת צ'יפ גנטי CMA ומתברר שלעובר מוטציה גנטית אשר משמעותה אינה ברורה ואינה מהווה סיבה להפסקת הריון הרי שעל היועץ הגנטי, לפי הקווים המנחים, מוטלת החובה להפנות את האישה לסקירה מכוונת של מוח העובר.

ככל שהיועץ הגנטי לא המליץ על סקירה מכוונת של המוח בנוכחות מוטציה גנטית עם משמעות לא ברורה ונולד בתום ההריון ילוד עם מום מבני במוח שניתן היה לגלות בסקירה מכוונת הרי שיש סיכוי ממשי לביסוס תביעת רשלנות רפואית.

התביעה תתבסס על הטענה של הולדה בעוולה לפיה אילו היה היועץ מפנה לסקירה המכוונת של המוח המום המוחי בעובר היה מתגלה ולהורים היתה אפשרות לשקול את הפסקת ההריון.

גם לחידוד ההתוויות להמלצה על בדיקת MRI מוח עובר בהריון, בדיקה שהופכת להיות זמינה יותר ויותר בשנים האחרונות, יש השלכות משמעותיות בנוגע לתביעות רשלנות רפואית בגין אי אבחון מום מוחי בעובר.

בדיקת ה-MRI מוח עובר הנה כלי אבחנתי חשוב וגם במקרים של ספק מסוים לגבי נחיצותה עדיין להורים יש זכות לקבל הסבר מלא מהרופא לגבי האפשרות לבצע את הבדיקה אפילו במסגרת פרטית.

ככל שההורים לא מקבלים הסבר על בדיקת ה-MRI מוח ומתברר שניתן היה, אילו נערכה הבדיקה, לגלות מום במוח העובר בהריון הדבר מהווה סטייה מסטנדרט רפואי סביר.

עורכי הדין שלנו עונים לשאלות

לפניך תשובות לשאלות נפוצות, הקשורות במישרין לבדיקת אולטרסאונד מוח ומערכת העצבים המרכזית של העובר.

נדגיש, שוב, כי בכל מקרה של בעיה ספציפית מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין מיומן ואין להסתפק בתשובות הכלליות הניתנות בסקירה זאת או בכל סקירה כתובה אחרת.

במהלך ההריון התגלה אצל העובר מום לבבי שהוסבר לנו כי ניתן לתקנו לאחר הלידה בצנתור פשוט עם תוצאות טובות. לאחר הלידה התברר שלתינוק יש גם מום מוחי שלא אובחן בהריון. האם יש עילה לתביעה?

במקרה של גילוי מום לבבי בעובר על הרופא אשר מבצע את מעקב ההריון להפנות את האישה לקבלת ייעוץ גנטי וכן לשקול הפניה לסקירה מכוונת של מוח העובר שכן מום לבבי בעובר, אף אם הוא קל, מעלה את הסיכון למומים מוחיים.

אם יתברר כי לא הופניתם לקבלת ייעוץ גנטי מפורט במהלך ההריון ולא הומלץ על סקירה מכוונת למוח העובר וכי סקירה מכוונת של מוח העובר יכלה לאתר את המום המוחי שהתגלה לאחר הלידה יתכן ותהיה עילה לתביעת רשלנות רפואית.

כפי שציינו, זה בדיוק המקרה שבו צריך וחשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני ומפורט, על מנת לבדוק את המקרה לעומקו ובשיתוף עם מומחים רפואיים.

במהלך סקירת מערכות מורחבת התגלתה הרחבת חדרי מוח לטראליים. האם הרופא צריך להפנות לסקירת מוח מכוונת?

לרוב כל ממצא חריג בסקירה הבסיסית של המוח מחייב סקירת מוח עובר מכוונת ולעיתים גם הפניה לבדיקת MRI עוברי.

מעבר לכך, במקרים לא מעטים יעלה צורך ביותר מסקירה מכוונת אחת כדי לראות אם יש מגמה של התרחבות חדרי המוח לאורך חודשי ההריון.

האם בדיקת MRI מוח עוברי מסוכנת לעובר או לאם?

ממש לא.

הבדיקה אינה כרוכה בקרינה ואינה מסוכנת לאם ולעובר, מאחר ויש צורך שהעובר לא יזוז בעת הבדיקה ניתנת לעיתים לפני הבדיקה תרופת הרגעה בטוחה לשימוש בהריון במינון נמוך לאם.

במהלך ההריון גילו אצל העובר בסקירת מערכות הדיות מוגברת של חדרי המוח וממצא זה נראה גם בסקירת מערכות מכוונת למוח העובר. נאמר לנו שהכל בסדר ואין מה לדאוג. בתום ההריון התברר שלעובר מום מוחי בשל הפרעה בנדידת הנוירונים שניתן היה לגלות בבדיקת MRI מוח עוברי. מה דעתך?

אם יתברר כי לא הוסבר לכם בתום הסקירה המכוונת למוח העובר על האפשרות לבצע MRI מוח עוברי וכי בדיקה כזו יכלה לאתר את המום במוח העובר יתכן ותהיה עילה לתביעה, שכן הרופא מחוייב לפרוש בפני ההורים את מגוון הבדיקות האפשריות כולל במסגרת פרטית כדי שיוכלו לבחור באפשרות המתאימה להם.

גם זה, כאמור, מקרה שמחייב פניה לקבלת ייעוץ משפטי מפורט ופרטני, כל מנת שניתן יהיה לבחון ביחד עם מומחה רפואי את תיקה הרפואי של האם מתקופת מעקב ההריון, על מנת להסיק מסקנות ולהבין האם יש אפשרות לגבש עילה להגשת תביעת פיצויים.

נולד לנו ילד עם מום מוחי שלא אובחן בהריון. אם נגיש תביעת רשלנות רפואית היא תוגש כנגד הרופא שעשה את הסקירה או כנגד קופת החולים במסגרתה בוצעה הסקירה?

אם סקירת המערכות בוצעה במסגרת קופת חולים אין מניעה להגיש תביעת רשלנות רפואית כנגד קופת החולים בלבד, שכן הקופה אחראית באחריות שילוחית לרשלנותו של הרופא הסוקר, יש לבחון היטב שאכן זהו המצב כדי לא להגיש תביעה חלקית כנגד נתבעת לא מתאימה.

בכל מקרה, את ההחלטה את מי בדיוק לתבוע בכל מקרה לגופו, יקבל עורך הדין שייצג אתכם בתביעה וכל עורך דין בעל ניסיון בתחום, ידע בדיוק לזהות את הגוף המתאים ביותר לצורך כך, כאשר בחלק מהמקרים יהיו בתביעה מספר נתבעים, בהתאם להיקף האחריות שלהם.

נולד לנו ילד עם מום מוחי קשה שאובחן לראשונה כשהילד בגיל שנה. האם אפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית לפני גיל שנה וחצי?

גיבוש תביעת רשלנות רפואית בגין אי אבחון מום מוחי בעובר בהריון הנו תהליך לא קצר הדורש איסוף של התיעוד הרפואי, בחינתו בידי מומחים רפואיים וקבלת חוות דעת רפואיות. תהליך זה לרוב אורך מספר חודשים.

כדאי להתחיל בתהליך בדיקת היתכנות התביעה וקבלת חוות דעת רפואיות בנושא הרשלנות מוקדם ככל הניתן אך לעיתים יש צורך להמתין לקבלת חוות דעת בנושא הנזק והנכות עד לגיל בו ניתן להעריך בצורה מלאה את היקף הנזק הנוירולוגי של הילד, לרוב לכל הפחות סביב גיל 3 וחצי.

בכל מקרה, בכפוף לסוג המום שאובחן ולפי שיקול דעתו של עורך הדין שלכם, ניתן להגיש את התביעה עד 7 שנים ממועד הלידה.

לקבלת ייעוץ משפטי אישי לחצו כאן

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון מעקב רשלני אולטרסאונד מוח עוברי

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

03 באפריל 2024

רוט סולר תביעות ביטוח:...

עורך הדין עופר סולר שותף בפירמה רוט סולר - תביעות ביטוח, המתמחה בייצוג תובעות ותובעים בתביעות מול...

קרא עוד

03 באפריל 2024

על אודות עורך דין עופר...

לעורך הדין סולר ניסיון של למעלה מ-20 שנים בניהול תביעות רשלנות רפואית מורכבות...

קרא עוד

03 באפריל 2024

עופר סולר רשלנות רפואי...

עם למעלה מ-20 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בישראל, עורך הדין עופר סולר עומד לרשותך! המש...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24