ЧўЧЧЁЧљ ЧЧЧџ ЧўЧЧЧЁ ЧЎЧЧњЧЁ ЧЁЧЧњЧЧЧЄ ЧЁЧЧЧђЧЧЄ
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

אבחון מחלת MTHFR בקרב יוצאי בוכרה לפני ההריון

מחבר: 27/03/2024 15:11

מחלת MTHFR או בשמה המלאה Methylenetetrahydrofolate reductase deficiency הנה מחלה גנטית נדירה וקשה מאד, הפוגעת בעיקר ביהודים יוצאי בוכרה.

התסמונת הקשה גורמת לאיחור התפתחותי ופיגור קשה וקיימת חשיבות עילאית לאיתור נשאות אפשרית של הגן הבעייתי אצל ההורים, במסגרת בדיקות גנטיות טרום הריון.

לפי המלצות משרד הבריאות הבדיקה לזיהוי נשאים מומלצת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אוזבקי (בוכרי) מלא או חלקי ובאחריות רופא המשפחה בקופת החולים להפנות את ההורים לעתיד לקבלת ייעוץ גנטי ובדיקות מתאימות, לצורך כך.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות התסמינים הקשים של מחלת MTHFR, על הדרכים לאבחונה לפני ההריון או ממש בתחילתו ולצערנו, גם על מקרי רשלנות רפואית חמורים שבהם נולד צאצא הלוקה במחלה בשל טעות של הרופאים.

התסמונת הגנטית נגרמת עקב מוטציה בגן בשם MTHFR וגורמת כאמור לבעיות נוירולוגיות קשות, לרבות איחור בהתפתחות, פיגור שכלי חמור, פרכוסים בגיל ינקות, היקף ראש קטן או מיקרוצפליה, רפיון שרירים, בעיות פסיכיאטריות ועוד תופעות קשות.

התסמונת פוגעת בתהליך המטבוליזם והפירוק של חומצה פולית / ויטמין B9, שהנו בעל תפקיד מרכזי ביצירת ה-DNA החומר התורשתי בתאים, ומסיבה זו הוא מהווה רכיב בעל חשיבות עצומה במסגרת תהליך חלוקת התאים וההתפתחות התקינה של העובר.

MTHFR - אוכלוסיה בסיכון

בארץ התסמונת שכיחה בעיקר בקרב יהודים יוצאי בוכרה וסביבתה ונדירה מאד בקרב מי שאינו נמנה על עדה זו.

בשל שכיחות המחלה בקרב בני העדה הבוכרית, בדיקת הנשאות למחלה זו אצל בני הזוג שנמנים על עדה זו נכללת ברשימת ההמלצות לבדיקות סקר גנטי שמפרסם משרד הבריאות מעת לעת והיא גם נכללת בסל הבריאות ועל כן ניתן לבצעה ללא תשלום.

שכיחות התסמונת בקרב היהודים ממוצא בוכרי בארץ הנה גבוהה למדי, ביחס של 1:39, של נושאי מוטציה מסוג c.474A>T (p.G158G) בגן MTHFR, אשר גורמת לביטוי קשה של המחלה. כלומר כ-1 מתוך 39 יוצאי בוכרה והאזור נושא את הגן הפגום שגורם למחלה.    

עם זאת חשוב להבין שמדובר בתסמונת אוטוזומאלית רצסיבית, כך שדרושה נשאות כפולה של הגן הפגום, של שני ההורים, לצורך לידת ילד שלוקה בתסמונת הקשה.

גם במקרה של נשאות כפולה, יש סיכון רק 25% ללידת ילד שלוקה במחלה בפועל וכן סיכון של 50% ללידת ילד שרק נושא את הגן הפגום, אך לא לוקה בה בפועל.

אבחון המחלה לפני או במהלך ההריון

נתחיל ונדגיש כי נכון לשנת 2019 ועד הרבה לפני, אין כל סיבה ללידת צאצא הסובל מהמחלה, מבלי שהרופאים אבחנו את הנשאות אצל ההורים ולכל הפחות, בתחילת ההריון במסגרת בדיקות שגרתיות של העובר.

כמעט בכל מקרה של לידת ילד הסובל ממחלת MTHFR תקום עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, כל עוד ההורים לא עודכנו בנושא ולא קיבלו החלטה מודעת להמשיך בהריון למרות הסיכון ללידת ילד חולה כאמור.

אבחון תסמונת MTHFR יכול להתבצע בשלושה שלבים שונים, לפני הכניסה להריון, במהלך ההריון ולאחר הלידה, כאשר השלבים שרלוונטיים לצורך איתור סיכון ללידת ילד שלוקה בתסמונת זו הנם כמובן לפני הכניסה להריון ובחודשי ההריון הראשונים.

בדיקת האבחון של מחלת MTHFR בשני השלבים אלו מתבצעת באמצעות בדיקת דם פשוטה שניטלת מבני הזוג. בתחילה יש לבדוק רק את אחד מבני הזוג.

במידה והוא נמצא בעל גן תקין, אין צורך לבדוק את בן הזוג השני. רק במידה ובן הזוג הראשון נמצא כבעל גן פגום, יש מקום לבדוק גם את בן הזוג השני.

במידה והתגלה ששני בני הזוג הנם נשאים של הגן הפגום וזאת עוד לפני הכניסה להריון, עליהם לגשת לקבלת ייעוץ גנטי ולשקול לעבור אבחון לפני הליך השרשה PGD, שבמסגרתו מבוצעת הפריה מלאכותית מחוץ לרחם, לצורך בחירת עובר בריא ללא המוטציה לפני השרשתו ברחם.

במידה והתגלה ששני בני הזוג הנם נשאים של הגן הפגום רק במהלך ההריון, או במידה והתקבלו ממצאים בעיתיים בבדיקות שנערכו במהלך ההריון, יש לבצע את הבדיקה הגנטית גם בעובר עצמו, על מנת לברר האם הוא לוקה במחלה וזאת באמצעות בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה.

מי אחראי לאבחון ומקרים של רשלנות רפואית

ההפניה לבדיקות גנטיות ראשוניות, טרום ההריון, הנה באחריות רופא המשפחה של בני הזוג בקופת חולים ובמידה ובני הזוג - ההורים לעתיד - הנם חברים בקופות חולים שונות, כל אחד מרופאי המשפחה, בכל אחת מקופות החולים אחראי להפניית ההורה לבדיקות גנטיות

מיד לאחר הכניסה להריון, האחריות להמשך הבדיקות ו/או ההפניה לקבלת ייעוץ גנטי ממוקד, הנו באחריות מלאה של הרופא שאחראי על מעקב ההריון של האם והוא זה שאחראי לעדכן את ההורים לגבי ממצאי הבדיקות, ממצאים חשודים ומכלול האפשרויות העומדות בפניהם לגבי ביצוע בדיקות גנטיות נוספות ו/או בדיקות לאיתרו נשאות של מחלת MTHFR בעובר.

כמו כן, על הרופא שאחראי על מעקב ההריון להמליץ להורים על בדיקת PGD במקרה של נשאות כפולה של הגן הבעייתי ואי מסירת מידע כאמור להורים עלול להקים כנגד הרופא עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית במקרה של לידת ילד/ה חולה.

משרדנו טיפל ומטפל במספר תביעות רשלנות רפואית שהוגשו בשל טעות באבחון פגמים גנטיים במסגרת ייעוץ גנטי, וגם במקרה של תסמונת MTHFR עלולה לקום עילה לתביעה, בכל מקרה שבמסגרת הייעוץ הגנטי נעשתה טעות ולא אובחנה מוטציה בגן הבעייתי.

כפי שציינו, בכל מקרה של לידת ילד או ילדה הסובלים מחלת MTHFR מבלי שהרופאים אבחנו נשאות אצל ההורים ו/או אצל העובר, בשלב מוקדם של ההריון, יש חשיבות גדולה בפנייה לקבלת ייעוץ משפטי לצורך בחינת הנסיבות שהובילו ללידת הילד/ה החולה במחלה הקשה.

ברוב המקרים המדובר על רשלנות רפואית חמורה, שאז ניתן יהיה להגיש תביעת פיצויים בסכומים ניכרים בשל הפגיעה הקשה בילד/ה החולה.

עוד בנושא: אבחון תסמונת MLC1 בקרב יהודים יוצאי לוב

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (9)

5 stars - based on 9 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון יעוץ גנטי מחלת MTHFR

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

15 באוגוסט 2024

פגיעות גנטיות דה נובו ...

האם ידעת כי ישנן עשרות פגיעות גנטיות דה נובו [חדשות] שעלולות לגרום למומי לב מורכבים וניתן לאבחן א...

קרא עוד

10 בספטמבר 2024

אילו תסמונות ומומים גנ...

מדוע כל כך חשוב לעשות בדיקת צ'יפ גנטי? הכירו את התסמונות, המומים והפגמים הגנטיים שניתן לאבחן באמצ...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אוטיזם ואפילפסיה: מה ג...

הכירו את העובדות והסיכון הגבוה של אוטיסטים לפתח תסמיני אפילפסיה, הקשר הגנטי ההדוק וכיצד ניתן לטפל...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אי הפניה לבדיקות גנטיו...

למרות הדעה הרווחת, ישנן בהחלט בדיקות גנטיות שיכולות לאבחן מוטציות גנטיות שגורמות לתסמונת רט אצל ה...

קרא עוד

17 בספטמבר 2024

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

22 בספטמבר 2024

האם האוטיזם גנטי?

התשובה לשאלה "האם האוטיזם גנטי" מוכרת וידועה כבר במשך שנים רבות, ועדיין רבים מהנשים והג...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

אבחון פגיעות גנטיות שג...

חלק ניכר מהתופעות שגורמות לפרכוסים ואפילפסיה בילדים נובע מרקע גנטי, בחלקו תורשתי ובחלקו כזה הנגרם...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

תסמונת דרווה: אבחון בה...

תסמונת דרווה גורמת לאפילפסיה קשה ולתחלואה נלוות, ונגרמת בשל פגיעה גנטית שניתן וחשוב לאבחן כבר בשל...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

אפילפסיה ואוטיזם על רק...

תסמונת גנטיות שגורמות לאפילפסיה ואוטיזם נפוצות יחסית, וחשוב לדעת ולזכור כי ניתן לאבחן את רובן כבר...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24