סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

ייעוץ גנטי ומקרי רשלנות רפואית - חשוב לדעת!

מחבר: 30/08/2020 15:42

משרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית מייצג תובעים בעשרות תביעות רשלנות רפואית שהוגשו בשל רשלנות חמורה במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן לפני ובמהלך ההריון ולידת תינוק הנושא מחלה גנטית חשוכת מרפא.

בכל התביעות, המדובר על מקרים קשים בהם נולדו ילדים עם תסמונות ופגמים גנטיים קשים, מבלי שלהורים ניתנה כל התראה לפני ובמהלך ההריון לגבי המטען הגנטי הבעייתי של העובר.

הניסיון המצטבר שלנו בייצוג בתביעות בשילוב עם היכרות אישית ומקצועית עם טובי המומחים הרפואיים בתחום הגנטיקה בישראל ובעולם, עשויים במקרה הצורך לשרת אותך ולאפשר לך לקבל הערכה כנה ומדוייקת לגבי האפשרות להגיש תביעת פיצויים במקרה האישי שלך.

בכל מקרה של חשש מפני רשלנות רפואית הקשורה לייעוץ הגנטי שניתן או נמנע ממך, ניתן לפנות אלינו ולקבל ייעוץ משפטי דיסקרטי.

ייעוץ גנטי הנו תהליך לאבחון, מניעה וטיפול במחלות או תסמונות גנטיות קשות, אשר מוגדרות כמחלות חשוכות מרפא, אשר גורמות סבל רב ואיכות חיים קשה ביותר למי שלוקה בהן, או מחלות שעלולות לגרום למותו של התינוק בגיל צעיר.

מחלות אלו כוללות מחלות כגון ניוון שרירים, תסמונת קבוקי, תסמונת HRD, סיסטיק פיברוזיס, דיסאוטונומיה משפחתית, איקס שביר ועוד.

חשוב לציין כי הייעוץ הגנטי מומלץ לביצוע במיוחד בארץ, מאחר והאוכלוסיה בארץ הנה אוכלוסיה מאד הטרוגנית, אשר מתאפיינת בריבוי מוצאים אתניים ועדתיים שונים, כאשר לכל אחד מהם ישנה נטיה תורשתית ספציפית ללקות במחלות גנטיות מסויימות.

יצויין כי בכל הריון קיים סיכון להתפתחות עובר עם מחלה או תסמונת כלשהי, אך רק חלק מהן הן גנטיות כלומר, עוברות בתורשה מההורים לעובר, בשל מוטציות בגנים שלהם.

יש לקחת בחשבון כי יתכן מצב בו לאחד ההורים יש את המוטציה לגן הגורם למחלה, אך יתכן שהוא לא יחלה בפועל במחלה אלא רק ייקרא נשא.

במקרה כזה ההורה יהיה בריא לחלוטין אך עדיין קיים סיכוי כי המחלה תעבור לילדיו.

מטרת הייעוץ הגנטי הנה לאתר במיוחד את האנשים שהנם נשאים סמויים, כלומר, אנשים שהנם נשאים שעלולים להעביר את הגן הפגוע שלהם לילדים שלהם, אך הם אינם יודעים זאת מאחר והם בריאים לחלוטין.

מתי מתבצע הייעוץ הגנטי?

ההפניה לייעוץ גנטי יכולה להתבצע הן לפני ובמהלך ההריון והן לאחר הלידה.

לפני או במהלך ההיריון

מטרת הייעוץ הגנטי לפני או במהלך ההריון הנה לאבחן מבעוד מועד ולמנוע כניסה להריון או לידה, של עובר שלוקה במחלות גנטיות קשות.

ההפניה לייעוץ גנטי לפני ההריון, לשם מניעת כניסה להריון עם עובר שחולה במחלה גנטית קשה, מומלצת במיוחד במקרים של קיום מחלה גנטית אצל בני הזוג או במשפחתם.

לדוגמא, כאשר יש קרבה משפחתית בין בני הזוג, הפלות חוזרות, או כשיש כבר סיפור משפחתי של פיגור שכלי, מומים מולדים, בעיות התפתחותיות, חרשות ומחלות תורשתיות אחרות.

בנוסף מומלץ לפנות לייעוץ גנטי כאשר קיימים אצל בני זוג מצבים רפואיים אשר קשורים בעליית הסיכון למום או מחלה גנטית בעובר.

עם זאת יצויין שבכל הריון קיים סיכון בשיעור של כ-3% להולדת תינוק אשר חולה במחלה גנטית, וזאת גם כאשר מדובר בזוג הורים בריאים לכאורה, אשר אף אחד מהם אינו חולה במחלה גנטית כלשהי וגם כאשר אין כל סיפור משפחתי בעייתי ברקע שלהם.

כדי לקבוע האם יש מקום להפנות את בני הזוג לייעוץ גנטי, על הרופא המטפל לגבות מהם אנמנזה מלאה, אשר כוללת תשאול מפורט אודות מצבם הרפואי וכן תולדות ההיסטוריה הרפואית שלהם ושל בני משפחתם.

יובהר כי הרופא המטפל איננו מפנה ישירות לביצוע בדיקות הייעוץ הגנטי, אלא הוא רק מפנה לייעוץ גנטי או אחות מידע גנטי במסגרת מכון גנטי בבית חולים או בקופת החולים, בהתאם לנוהל המקובל בקופת החולים שאליה משתייכים המטופלים, והם אלו אשר קובעים אלו בדיקות יבוצעו ובדרך כלל גם מבצעים את הבדיקות.

ההפניה לייעוץ גנטי במהלך ההריון, לשם מניעת לידת עובר שחולה במחלה גנטית קשה, מומלצת במיוחד כאשר מתקבלות תוצאות בלתי תקינות של בדיקות גנטיות. בדיקות אלה כוללות סקר שליש ראשון, שקיפות עורפית, חלבון עוברי - תבחין משולש או מרובע, סקירת מערכות, הערכת גדילת עובר ועוד.

למעשה, הסיבה השכיחה ביותר לפניה לייעוץ גנטי הנה קבלת תוצאות לא תקינות של בדיקות אשר התבצעו במהלך ההריון. במקרה כזה יופנו בני הזוג לייעוץ גנטי, אשר יכול לכלול המלצות לבדיקת סיסי שליה, דיקור מי שפיר, בדיקת DNA עוברי, סקירת מערכות מכוונת ועוד.

במקרים מורכבים יותר, מופנים הזוגות לרופא גנטיקאי, אשר מספק חוות דעת רפואית והמלצות נוספות בהתאם לניסיונו הרפואי.

משרד הבריאות נוהג לפרסם המלצות לביצוע בדיקות סקר גנטיות במטרה לאתר זוגות בסיכון ללידת ילדים עם מחלות גנטיות חמורות, אשר מתעדכנות מעת לעת. ההמלצות מתייחסות למגזרים מסויימים באוכלוסית הארץ, כגון יהודים, ערבים, דרוזים, בדואים בנגב ושומרונים.

כמו כן ישנן גם המלצות המתייחסות לבני זוג יהודיים ממוצא מסוייים, כגון אשכנזים, תימנים, איראנים, מרוקאיים וכיו"ב.

כך לדוגמא, למרבית האוכלוסיה היהודית בארץ מומלץ לערוך בדיקות לאיתור סיסטיק פיברוזיס, מחלת SMA, ותסמונת האיקס השביר.

ליהודים ממוצא אשכנזי מומלץ גם לערוך בדיקות לאיתור מחלות טיי זקס, דיסאוטונומיה משפחתית, מחלת קנוואן ומחלת SLO, ואילו ליהודים ממוצא צפון אפריקאי, למעט מרוקאים, מומלץ גם לערוך בדיקות לאיתור מחלות טייזקס ותלסמיה.

קראו בהרחבה: מתי צריך להפנות לביצוע בדיקת אקסום?

ייעוץ גנטי לאחר הלידה  

מטרת הייעוץ הגנטי לאחר הלידה הנה לאשר חשד לקיומה של מחלה גנטית אצל ילד או מבוגר, ולקבוע כיצד ניתן לטפל בה.

ההפניה לייעוץ זה מומלצת במקרה שבו קיים חשד או ממצא שנקבע על ידי רופא מטפל לגבי קיומה של מחלה / תסמונת גנטית אצל ילד או מבוגר, כגון פיגור שכלי ואפילו במקרים של אבחון אוטיזם אצל ילד.

אצל מבוגרים מומלץ לבצע ייעוץ גנטי גם על מנת לקבוע האם קיים סיכון גבוה לחלות במחלה גנטית מסויימת, כגון מחלת הסרטן, וזאת על סמך היסטוריה משפחתית, וכן על מנת לקבוע את מידת הסיכון לחלות בה.

עם אישור האבחנה יש לקבוע את הפרוגנוזה הספציפית של המטופל, בצירוף המלצות לטיפול בו, או למניעת המחלה במטופל ובמשפחתו.

איך מתבצע הייעוץ הגנטי לפני ובמהלך ההריון?

בישראל קיימים רק ארבעה גורמים מקצועיים שרשאים לתת ייעוץ גנטי, וזאת בהתאם לסעיפים 9 ו-10 לחוק מידע גנטי, תשס"א-2000: רופא גנטיקאי, גנטיקאי קליני, יועץ גנטי, רופא מומחה.

תהליך הייעוץ הגנטי כולל בעיקרו איסוף נתונים לגבי ההיסטוריה הרפואית של המטופל ומשפחתו, מתן הסבר על מהות הבעיה הגנטית ואפשרויות הטיפול בה והפנייה לביצוע בדיקות גנטיות מתאימות תוך ציון היתרונות והחסרונות של כל מגבלה.  

רוב הבדיקות הגנטיות הינן למעשה בדיקות דם פשוטות, לא מסוכנות ולא פולשניות, וניתן לבצע אותן הן לפני הכניסה להריון והן לאחר מכן, וכן לאחר הלידה. ככלל, על מנת לבדוק האם קיים סיכון להולדת תינוק שחולה במחלה גנטית, יש לבדוק את שני בני הזוג על מנת לגלות האם מי מהם הינו נשא של מחלה גנטית כלשהי.

בתחילה נבדק רק אחד מבני הזוג, כאשר לרוב מדובר באשה, מאחר ותסמונת האיקס השביר מופיעה רק כשהיא מועברת על ידי הנשים. במידה ומתגלית נשאות כלשהי אצל אחד מבני הזוג, אזי מבצעים את הבדיקה גם אצל בן הזוג השני.

 

בנוסף, ניתן לבצע בדיקת אבחון גנטי טרום-השרשה של עובר, במסגרת תהליך של הפריה חוץ גופית/הפריית מבחנה, אשר מכונה גם בדיקת PGD.

מטרת בדיקה זו הינה לברר האם המדובר בעובר בריא או עובר שחולה במחלה גנטית קשה, ובהתאם לכך להחליט האם יש להחזירו לרחם או לאו. זאת, על מנת לאפשר הריונות של צאצאים בריאים בלבד, תוך מניעת  הצורך לבצע הפסקות הריון, במקרה שנמצא שמדובר בעובר חולה.

יחד עם זאת, ישנן גם בדיקות שניתן לבצען לאחר הכניסה להריון, שהינן בדיקות פולשניות ועל כן מסוכנות מטבען, כגון בדיקת מי שפיר, בדיקת סיסי שליה ובדיקת דם טבורי.

דוגמאות למקרי רשלנות רפואית הנוגעים לייעוץ הגנטי

ניתן לחלק את האופן בו עלולה להתרחש רשלנות רפואית בכל הנוגע לייעוץ הגנטי בעיקר למקרים הבאים:

  • אי הפניה של הזוגות לביצוע בדיקות גנטיות שרלוונטיות להם, במיוחד כאשר קיים חשד לכאורה לקיומה של בעיה גנטית. במסגרת הליך ע"א 4960/04 סידי נ' קופת חולים כללית, נקבע כי על הרופא המטפל מוטלת החובה ליידע את המטופלת על בדיקות גנטיות שנערכות במסגרת הרפואה הציבורית. יתרה מכך, במידה וישנה בדיקה גנטית אשר איננה זמינה ברפואה הציבורית בארץ, אלא ברפואה הפרטית בלבד, או אף מעבר לים והמדובר בבדיקה שרלוונטית למטופלת, מחובתו של הרופא ליידע את המטופלת גם אודות הבדיקה הזו. הפרת החובה ליידע את האשה על בדיקות אלו מהווה רשלנות רפואית.

     

  • אי הפניה של הזוגות לביצוע בדיקות גנטיות נוספות והמשך בירור גנטי, לאור ממצאי הבדיקות הראשונות.

     

  • רשלנות במהלך ביצוע הבדיקות הגנטיות. רשלנות זו רלוונטית במיוחד לגבי הבדיקות הפולשניות כגון בדיקת מי שפיר, ובדיקת סיסי שלייה, מאחר ורשלנות כזו עלולה להביא חלילה ללידה מוקדמת של העובר, או להפלה של העובר, או לפגיעה חמורה בעובר.

     

  • פענוח שגוי של ממצאי הבדיקות הגנטיות, באופן לפיו נקבע שהנבדק נושא בפועל גן פגוע, בשעה שהוא איננו כזה, או באופן לפיו נקבע שהנבדק איננו נושא את הגן הפגוע, בשעה שהוא דווקא נושא אותו.

     

  • אי מתן הסברים ומידע רלוונטיים להורים כאשר מתקבלות תוצאות בלתי תקינות של הבדיקות, לרבות אי מתן המלצה על הפסקת הריון, במידת הצורך.

     

  • אי מסירת מידע להורים לגבי בדיקות גנטיות מתקדמות כמו בדיקת אקסום, בדיקת צ'יפ גנטי, בדיקות NIPT ובדיקות חדשניות אחרות שעשויות לאבחן פגמים גנטיים.

בכל מקרה של חשש מפני רשלנות רפואית ואף במקרים של חוסר ודאות, מומלץ בהחלט לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מנוסה בתחום, לפני קבלת החלטות או נקיטת פעולות כלשהן.

קראו עוד: דוגמאות מפסקי דין בתביעות בשל רשלנות במתן ייעוץ גנטי

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (23)

5 stars - based on 23 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון יעוץ גנטי

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

16 באוגוסט 2020

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכת הדין ארבל קפלינסקי ועורך הדין עופר סולר עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית!

קרא עוד

20 בינואר 2023

תסמונת יעקובסון: מחיקה...

כגודל המחיקה של הזרוע הארוכה בכרומוזום 11 כך היקף ההסתמנות של תסמונת יעקובסון על הילד/ה! חשוב לדע...

קרא עוד

20 בינואר 2023

פגיעה במבנה של כרומוזו...

במקרה של אבחון פגיעה במבנה של כרומוזום 11 רק לאחר הלידה, צריך לבדוק מדוע הפגיעה לא אובחנה כבר בתח...

קרא עוד

23 בינואר 2023

הצ'אט בוט הראשון בעולם...

המדריך המקוון המקיף והעדכני בישראל, בצ'אט בוט [מסנג'ר / ווטסאפ] לשימוש חופשי! הנגשת הזכויות וההטב...

קרא עוד

24 בינואר 2023

תנאי שימוש צ'אט בוט

תנאי השימוש בצ'אט בוט המיועד להנגשת כל הזכויות המגיעות לילדים עם אוטיזם, הוריהם ובני המשפחה. עליך...

קרא עוד

03 באפריל 2023

בדיקת צ'יפ גנטי מאבחנת...

בדיקת הצ'יפ הגנטי CMA יכולה לאבחן מאות מוטציות שגורמות לתופעות של אוטיזם, עיכוב התפתחותי, אפילפסי...

קרא עוד

10 באפריל 2023

אבחון גנטי בהריון חשוב...

הגיע הזמן שכולנו נפנים ונכיר את העובדות: האבחון הגנטי במהלך ההריון חשוב לכל אשה, בכל הריון ללא יו...

קרא עוד

24 באפריל 2023

אבחון אוטיזם במכון להת...

הכירו מקרוב את הליך אבחון האוטיזם במסגרת המכון להתפתחות הילד, כיצד מתבצע האבחון, מי בודק את הילד....

קרא עוד

25 בספטמבר 2023

הגדרת תשוש נפש לעניין ...

חשוב לדעת כי רבים מהילדים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לתגמולים מהביטוח הסיעודי בקופת החולים [או בי...

קרא עוד

06 בפברואר 2024

למה מגיע לילד.ה עם אוט...

רבים מההורים לילדים שאובחנו עם אוטי\ם אינם מודעים לזכות לתבוע ולקבל את תגמולי הביטוח הסיעודי, כמע...

קרא עוד

07 בפברואר 2024

חשוב להכיר: בדיקת צ'יפ...

עורך הדין עופר סולר מסביר על חשיבותה ויעילותה הרבה של בדיקת השבב הגנטי לאיתור מומים גנטיים בעובר...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36