ЧўЧЧЁЧљ ЧЧЧџ ЧўЧЧЧЁ ЧЎЧЧњЧЁ ЧЁЧЧњЧЧЧЄ ЧЁЧЧЧђЧЧЄ
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

לפני הלידה: אבחון מוקדם של מיוטוניה דיסטרופית

מחבר: 23/02/2021 14:00

מחלות ניוון השרירים הן קשת גדולה של הפרעות שגורמות להדרדרות הדרגתית בהנעת השרירים בגוף. חלקן פוגעות בשריר עצמו בעוד שאחרות פוגעות בעצבים שמשדרים את אותות התנועה עצמם.

מיוטוניה דיסטרופית (DM) נמצאת על הקשת הזו כמחלה גנטית תורשתית שמתבטאת בגילאים צעירים והנה חשוכת מרפא. המחלה מועברת בתורשה אוטוזומלית דומיננטית וניתן לאבחן אותה לאחר ייעוץ גנטי טרום הריוני ובדיקות של ההורים, כמו גם במהלך ההריון.

מעבר לכך, ניתן לאבחן מוטציה של הגן הבעייתי DM במהלך ההריון, במסגרת בדיקת סיסי שליה / דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי, כך שהלכה למעשה אין כל סיבה ללידה של ילד או ילדה הלוקים ב-Myotonic dystrophy מבלי שהרופאים אבחנו אותה מבעוד מועד ויידעו את ההורים לגבי הפגם הגנטי עוד במהלך ההריון.

בסקירה המפורטת שלפניך נסביר אודות מיוטוניק דיסטרופי, הגורמים למחלה והשפעותיה ההרסניות על החולה, וכמובן שנפרט בנושא מגוון האפשרויות שעומדות בפני הרופאים לאבחון טרום לידתי של המחלה הקשה וכיצד מתמודדים במקרה של רשלנות רפואית, שהובילה ללידת ילד/ה חולה.

נדגיש כבר עתה כי בכל מקרה של אבחון פוסט לידתי של ניוון שרירים מולד מסוג מיוטוניה דיסטרופית, חשוב להקדים ולפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני, לצורך הערכת המקרה ככל שהדבר נוגע לאפשרות להגיש תביעה בשל רשלנות רפואית.

ניוון שרירים בכלל ו-DM בפרט

חלקכם אולי זוכרים את אתגר הקרח שרץ ברשתות החברתיות לפני כמה שנים, אבל האם אתם זוכרים מה המטרה שעמדה מאחוריו?

הקמפיין רץ בכדי להעלות מודעות למחלה ALS, מחלת ניוון שרירים נדירה שהפכה מוכרת בעקבות כמה מקרים מפורסמים של אנשים שחלו בה, כמו למשל סטיבן הוקינג. ALS אמנם איננה שכיחה, אך היא שייכת לספקטרום מיוחד של מחלות ניוון שרירים.

תזוזת השרירים שלנו היא תהליך רב-שלבי. מהרגע שהחלטנו על ביצוע התנועה במוח, האות מועבר דרך שרשרת עצבים עד שהוא מגיע לשריר המיועד. סיבי השריר מגיבים לאות מהעצבים, מתכווצים ומפיקים את התנועה.

פגיעה בכל אחד מהשלבים הללו תפגע בתנועת השרירים. במחלות ניוון שרירים, אחת מהנקודות לאורך שרשרת התנועה נפגעת בצורה הדרגתית. תחילה נפגעת קבוצת שרירים אחת, ובהמשך נפגעות עוד ועוד, עד שיכולת התנועה מצטמצמת באופן ניכר.

מספר מחלות גנטיות פוגעות גם הן בניוון שרירים: הן מתבטאות בגילאים שונים ובדרגות חומרה משתנות, אך המשותף לכולן שהן עשויות להיות תורשתיות. מתוכן, השכיחה ביותר היא מיוטוניה דיסטרופית Myotonic dystrophy או בקצרה - DM.

עוד בנושא: ניוון שרירים ע"ש דושן   מחלת ניוון שרירים מולדת SMA

התסמינים של מיוטוניה דיסטרופית

מיוטוניה דיסטרופית נחלקת לשני סוגים שונים, עם תסמינים דומים. גם הסוג הראשון (DM1) וגם הסוג השני (DM2) מאופיינים בחולשת שרירים הדרגתית, המלווה בחוסר יכולת להרפות את השרירים המתכווצים. דוגמה שכיחה היא חוסר יכולת להרפות מאחיזת היד לאחר לחיצת ידיים, או לאחר פתיחת ידית הדלת וניתן ללמוד עוד בנושא כאן.

נוסף להשפעה על שרירי התנועה, מיוטוניה דיסטרופית משפיעה גם על מערכות נוספות בגוף. כך למשל היא יכולה להוביל לפגמים בהולכה החשמלית של הלב שהנו שריר בעצמו. חולים במיוטוניה דיסטרופית נוטים לפתח גם סוכרת וקטרקט, עכירות של עדשת העין שמובילה לירידה בראיה, בגיל צעיר יותר.

אולם שני הסוגים נבדלים זה מזה בכך שהסוג השני הוא לרוב קל יותר, פחות מערכות נפגעות, והפגיעה עצמה מורגשת פחות בתפקוד של חיי היומיום. התסמינים נוטים להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר בהשוואה לאלו שלוקים במיוטוניה דיסטרופית מהסוג הראשון.

גם בקרב החולים ב-DM1 התסמינים יכולים להופיע בכל גיל, החל מהלידה ועד לבגרות המאוחרת. חלק מהחולים יסבלו מחולשת שרירים קלה יחסית בעוד שאחרים יגיעו להדרדרות נשימתית ולבבית קשה ביותר.

אף על פי שהיא השכיחה מבין כל מחלות ניוון השרירים הגנטיות, מיוטוניה דיסטרופית מופיעה בערך ב-1 מכל 8,000 אנשים באוכולסיה, כאשר מבין שני הסוגים, הסוג הראשון והקשה יותר DM1 דווקא נפוץ יותר.

ההבדל בין DM1 ל-DM2 נעוץ בגן שנפגע

המשמעות של מחלה גנטית היא שהבסיס לאוסף התסמינים נעוץ בשינויים שהתרחשו בחומר הגנטי שבגופנו, הדנ״א, שהנו הקוד שמאחורי בסיס קיומנו. עבור חלק מהמחלות הגנטיות אנו יודעים לזהות את השינוי, אך קשה לנו להסביר בדיוק מדוע או איך הוא גורם למחלה שאנו מכירים.

במקרה של מיוטוניה דיסטרופית, זוהו הגנים האשמים בשני סוגי המחלה. ב-DM1 מדובר בגן DMPK, ואילו ב-DM2 הגן שנפגע הוא CNBP. הראשון קשור לתקשורת בין התאים ואילו השני קשור לבקרה על תפקוד של גנים אחרים. שניהם חשובים לתפקוד התקין של תאי השריר.

שניהם גם עוברים שינויים גנטיים שפוגעים בתפקוד שלהם ומובילים להתפתחותה של מיוטוניה דיסטרופית. השינויים שמאפיינים את מיוטוניה דיסטרופית הם חזרות מרובות של רצף הקוד שמקודד לגנים הללו. החזרות הללו גורמות לאי-יציבות באזור הגנטי.

יתרה מכך, החזרות הללו גורמות לכך שבמקום לייצר חלבון תקין, הרצפים הארוכים המשובשים גורמים להצטברות בתא של חומרי ענק לא תקינים. הצטברות החומרים הללו היא זו שפוגעת בתאי השריר בהם הגנים אמורים להיות מבוטאים.

הפגיעה הזו מתרגמת לשיבוש הולך ומצטבר של תפקוד השרירים ובכך, למחלה ניוונית הדרגתית שמתקדמת לפגיעה תפקודית נרחבת.

תופעה גנטית יחודית גורמת להחמרה של המחלה מדור לדור

כיוון שהמחלה עשויה להתבטא גם בעשור השלישי והרביעי לחיים, לעיתים ההורים כלל אינם מודעים לכך שאחד מהם נשא של המחלה. בהיעדר אבחנה מכוונת, יתכן כי הגילוי על המחלה התורשתית הזו יהיה מאוחר כלומר, לאחר שכבר התברר כי גם אחד הילדים הוא נשא לגן הפגום של מיוטוניה דיסטרופית.

הקושי בהתמודדות עם המחלה מסתבך עוד יותר עקב תופעה גנטית שנקראת anticipation, בה הפגם הגנטי (המוטציה) הוא למעשה דינמי ומחמיר מדור לדור. משמעות ההחמרה היא שאצל הילד המחלה עלולה להיות קשה יותר ולהופיע בגיל צעיר יותר מאשר אצל ההורה החולה.

ההחמרה נובעת, ככל הנראה, ממספר החזרות של הרצף שנפגע בגן. 50-150 חזרות יכולות לגרום להופעה קלה ומאוחרת, אך מדור לדור מספר החזרות יכול לגדול, כאשר במקרים קשים במיוחד, 600-1200 חזרות יכולות לגרום לביטוי של המחלה כבר בגילאי שנה.

כאשר ההפרעה מתבטאת בצורתה החמורה ביותר ניתן להבחין בה כבר סביב הלידה. תינוקות אלה יהיו רפויים וכפות הרגליים שלהם יראו לעיתים כאילו הן נוטות החוצה. תסמין נוסף של DM1 סביב הלידה הוא פגיעה באיכות הראיה.  

פרט להחמרה הבין-דורית, צורת התורשה האוטוזומלית דומיננטית של המחלה גורמת לכך שמספיק שעותק אחד של הגן יפגע כדי להוביל למחלה.

זה אומר שלהורה חולה יש סיכוי של 50% שגם הילד שלו יהיה חולה. דבר זה ממחיש אולי יותר מכל את חשיבות הגילוי והאבחנה של הנשאות למיוטוניה דיסטרופית לפני הכניסה להריון או כבר במסגרת מעקב ההריון ולפני הלידה.

אבחון של מיוטוניה דיסטרופית לפני ההריון

נתחיל ונדגיש כי ניתן לאבחן את המחלה התורשתית באמצעות ביצוע בדיקת סיסי שליה / דיקור שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי, בכל הריון וללא קשר לגילה של האם ההריונית או לרקע גנטי-משפחתי מוכר. מחובתו של רופא הנשים שמלווה את ההריון של כל אשה ליידע אותה לגבי האפשרויות הנ"ל שזמינות עבורה.

העובדה שמשרד הבריאות ממליץ על בדיקת מי שפיר רק לנשים מעל גיל 35 או במקרים של בעיה גנטית במשפחה או ממצא בעייתי במהלך מעקב ההריון, הנה בגדר מחדל רשלני, שמוביל בהכרח ללידה של תינוקות רבים הנושאים מוטציות גנטיות, מבלי שההורים כלל ידעו שקיימת אפשרות אחרת, האפשרות לאבחן את אותן מוטציות, כדוגמאת מיוטוניה דיסטרופית, כבר בתחילת ההריון.

למרבה ההפתעה מיוטוניה דיסטרופית גם אינה נכללת בבדיקות הסקר הגנטיות שמבוצעות טרום ההריון נכון להיום. זה אומר שניתן לדעת כי אחד ההורים נשא רק אם ידוע למשל על מקרה קודם של מיוטוניה דיסטרופית במשפחה כלומר, שקיים חשד כלשהו שיתכן וההורה עצמו נשא גם הוא למחלה.

חשוב לזכור שההתבטאות של DM1 ו-DM2 היא מגוונת ביותר, גם באותה המשפחה. כך שלא ניתן לחזות האם בני משפחה ילקו בהפרעה בחומרה דומה ובגיל דומה.

במקרה שבו ידוע על נשאות לגן של מיוטוניה דיסטרופית ניתן לבחור בטיפולי פוריות המאפשרים השרשה טרום הריונית PGD. הליך זה מאפשר כניסה להריון עם עובר שאינו נשא של הגן הפגום.

במסגרת ההליך, מפגישים בין תאי הזרע של האב לתאי הביצית של האם במעבדה באמצעות טכנולוגיית הפריה חוץ גופית IVF. את התאים המופרים שנוצרו בודקים במעבדה ומזהים מי מהם לא ירש את הגנים הפגומים. לאחר מכן, מחזירים את התאים ללא הגן הפגום אל רחמה של האם ומהם יתפתח עובר ללא התסמונת.

אבחון DM בעת מעקב ההריון

מחקר קוריאני שהתפרסם בכתב העת Obstetrics Gynecology Science ושנערך על פני עשור ניסה לאתר את המאפיינים הבולטים של מיוטוניה דיסטורפית במהלך מעקב ההריון.

החוקרים מצאו שב-67% מהמקרים ניתן היה למצוא במסגרת בדיקות האולטרסאונד ריבוי נוזל מי שפיר. ב-37.5% מהמקרים מיעוט תנועות של העובר היה ניכר.

חשוב לציין שהמחקר היה קטן יחסית בגודלו. מסקנת המחקר הציעה שעודף מי שפיר ומיעוט תנועות עובר כאמור, במיוחד כאשר ידוע על קשיי פוריות בכניסה להריון, צריכים להעלות את החשד לקיומה של מיוטוניה דיסטורפית.

על פי הנהלים האבסורדיים של משרד הבריאות וקופות החולים, רק אם ממצאים כאמור אכן העלו חשד לקיומה של ההפרעה, או לסיכון מוגבר של תסמונות אחרות, האישה תופנה לבדיקה של החומר הגנטי של העובר במהלך ההריון, בעזרת דגימת סיסי שליה (CVS) או דיקור מי שפיר.

במילים אחרות, בהריון של אשה צעירה שהיא או בעלה נשאים של מוטציה גנטית שעלולה לעבור בתורשה לעובר ומבלי שהם יודעים על כך, אלא אם יתגלו במסגרת מעקב ההריון סימנים בעיתיים שמחייבים הפניה לבדיקת סיסי שליה או מי שפיר, יכול בהחלט להיות מצב חמור שבו רופא הנשים כלל לא יסביר ויידע לגבי החשיבות הרבה שבביצוע בדיקת מי שפיר כאמור ולו לאור ההמלצה הרשלנית של משרד הבריאות.

חשוב לדעת כי בדיקת הצ'יפ הגנטי ובדיקת אקסום הזמינות מזה שנים ארוכות, יכולות לאבחן ברמת דיוק גבוהה ביותר את המחלה הקשה, ובכך לאפשר להורים לקבל החלטה מושכלת ולפי צו מצפונם באשר להמשך ההריון או הפסקתו, לאור הממצא הגנטי ומשמעותו הפרוספקטיבית.

לידת ילד/ה חולה זאת רשלנות רפואית!

לצערנו ולצערן של משפחות רבות, ניתן לקבוע כי לידת ילד או ילדה שיאובחנו בשלב כלשהו כנשאים של המוטציה הגנטית שגורמת ל-Myotonic dystrophy מבלי שהמחלה אובחנה לפני הלידה, הנה תולדה של רשלנות רפואית חמורה. אין כל סיבה בעולם שהרופא שמלווה אותך לאורך חודשי ההריון ימנע ממך את המידע הקריטי בדבר האפשרויות לאבחון גנטי מדוייק בזמן ההריון.

שלילת האפשרות של ההורים לקבל החלטה מושכלת לגבי ההריון במקרה של לידת ילד/ה חולה, הנה עילה ברורה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית, בטענה של הולדה בעוולה.

משרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית מייצג מספר משפחות שהגישו תביעות פיצויים בשל מקרים דומים, חלק עדיין מתבררות בערכאות המשפטיות וחלקן הסתיימו בפשרות שבמסגרתן זכו בני המשפחה בתשלום פיצויי עתק בשל ההתרשלות ותוצאותיה הקשות.

בכל מקרה של אבחון מיוטוניק דיסטרופי רק לאחר הלידה, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה על מנת לבדוק את נסיבות ההריון והלידה ולהעריך האם המדובר על רשלנות רפואית והאם ניתן לתבוע את קופת החולים ורופא הנשים שהתרשלו.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (4) | דירוגים (4)

4 stars - based on 4 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון בדיקות גנטיות מיוטוניה דיסטרופית

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

15 באוגוסט 2024

פגיעות גנטיות דה נובו ...

האם ידעת כי ישנן עשרות פגיעות גנטיות דה נובו [חדשות] שעלולות לגרום למומי לב מורכבים וניתן לאבחן א...

קרא עוד

10 בספטמבר 2024

אילו תסמונות ומומים גנ...

מדוע כל כך חשוב לעשות בדיקת צ'יפ גנטי? הכירו את התסמונות, המומים והפגמים הגנטיים שניתן לאבחן באמצ...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אוטיזם ואפילפסיה: מה ג...

הכירו את העובדות והסיכון הגבוה של אוטיסטים לפתח תסמיני אפילפסיה, הקשר הגנטי ההדוק וכיצד ניתן לטפל...

קרא עוד

15 בספטמבר 2024

אי הפניה לבדיקות גנטיו...

למרות הדעה הרווחת, ישנן בהחלט בדיקות גנטיות שיכולות לאבחן מוטציות גנטיות שגורמות לתסמונת רט אצל ה...

קרא עוד

17 בספטמבר 2024

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

22 בספטמבר 2024

האם האוטיזם גנטי?

התשובה לשאלה "האם האוטיזם גנטי" מוכרת וידועה כבר במשך שנים רבות, ועדיין רבים מהנשים והג...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

אבחון פגיעות גנטיות שג...

חלק ניכר מהתופעות שגורמות לפרכוסים ואפילפסיה בילדים נובע מרקע גנטי, בחלקו תורשתי ובחלקו כזה הנגרם...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

תסמונת דרווה: אבחון בה...

תסמונת דרווה גורמת לאפילפסיה קשה ולתחלואה נלוות, ונגרמת בשל פגיעה גנטית שניתן וחשוב לאבחן כבר בשל...

קרא עוד

24 בספטמבר 2024

אפילפסיה ואוטיזם על רק...

תסמונת גנטיות שגורמות לאפילפסיה ואוטיזם נפוצות יחסית, וחשוב לדעת ולזכור כי ניתן לאבחן את רובן כבר...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24