סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

עורך הדין עופר סולר, ייצוג נפגעי רשלנות רפואית

המשרד המוביל בישראל לייצוג נפגעי רשלנות רפואית, מציע ללוות אותך ואת בני המשפחה בהליך המשפטי ועד לקבלת פיצויים מלאים

פנו לקבלת חוות דעת מקצועית >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

ייצוג נפגעי רשלנות רפואית

עו"ד עופר סולר, מציע ללוות אותך ואת בני המשפחה בהליך המשפטי ועד לקבלת פיצויים מלאים

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

מילון רשלנות רפואית - מונחים רפואיים באות ר

מחבר: 10/12/2017 20:02

ר

ראש נזק - Type of damage

סוג נזק, המוכר כבר פיצוי בתחום דיני הנזיקין. פסיקת הפיצויים מתייחסת כיום לשורה ארוכה של ראשי נזק: פיזיים, ממוניים ונפשיים. בתביעות רשלנות רפואית, לבד מפיצוי בגין הנזקים הגופניים, שנגרמו לתובע, נכללים בכתב התביעה ראשי נזק נוספים, דוגמת: אובדן ימי עבודה וכושר השתכרות, פגיעה בסיכויי החלמה, קיצור תוחלת החיים, היעזרות בצד ג' וכן עוגמת נפש, כאב וסבל. על בסיס שיקולים של גיל התובע, חומרת הפגיעה ודרגת הנכות, שנגרמה לו, נוהג בית המשפט לפסוק פיצויים גבוהים לנפגעי רשלנות רפואית, בגין קשת רחבה של ראשי נזק.

ראה גם: אובדן השתכרות, כתב תביעה, נזק ממוני, נזק נפשי, סיכויי החלמה וקיצור תוחלת החיים

רופא ילדים - Pediatrician

רפואת ילדים הינה ענף התמחות, אשר עוסק בטיפול באוכלוסיית תינוקות, ילדים ומתבגרים. תחום זה שונה מרפואת מבוגרים בהיבטים רבים, החל מההבדלים הפיזיולוגיים, עבור בעובדה, שגופו של ילד מצוי בתהליך מתמשך של התפתחות וגדילה וכלה במעמדו המשפטי של ילד כקטין, המחדד את סוגיית דרישת הסכמה מדעת.

עילת רשלנות רפואית בתחום זה עשויה לקום בגין: חוסר אבחון או אבחון מאוחר של מחלה או ליקוי מהם סובל המטופל, כאשר אצל ילדים נדרש הרופא לעריכת בירור מקיף, היות ובקרב אוכלוסיה זו קיימת נטייה להתעלם מכאבים ולא להתלונן עליהם. בילדים נודעת חשיבות מרובה לזיהוי מומים מולדים ומעקב אחר תקינות תהליך הגדילה וההתפתחות, שהינם בעלי השלכות על התפקוד הפיזי והמנטלי בהמשך החיים.

סיבות נוספות לרשלנות רפואית הינן:

  • אבחון שגוי של בעיה גופנית ובעקבותיו החלטה על טיפול בלתי מתאים.
  • טיפול רשלני אגב הפרת חובת הזהירות וסטייה ממבחן הרופא הסביר בכל הקשור במחלות זיהומיות השכיחות בקרב ילדים ומצריכות מתן חיסונים נדרשים.
  • הפרת דרישת השגת הסכמה מדעת של הילד טרם טיפול, בדיקה או ניתוח, הניתנת לרוב על ידי האפוטרופוסים הטבעיים שלו - הוריו, תוך שיתוף המשפחה בתהליך הרפואי.

ראה גם: אבחון מאוחר, אבחון שגוי, אוטונומיה של החולה, אנמנזה, אפוטרופסות, חובת הזהירות, מבחן הרופא הסביר ומום מולד.

רופא משפחה - Family doctor

מהווה לרוב הגורם הראשוני בשרשרת הטיפול בחולה, אשר נדרש לאיתור הבעיה הרפואית לצורך הפנייה להמשך טיפול נדרש. רופא המשפחה מוחזק כסמכות, אשר בידיה מצוי ידע כללי נרחב לגבי מגוון המחלות הקיימות ועל בסיסו הוא אמור לבצע אבחנה מבדלת - להתחקות אחר המחלה או הליקוי מהם סובל החולה וכן מוכר כבקי ומעורה בעברו הרפואי של המטופל, נוכח היכרות רבת שנים עמו.

עילת רשלנות רפואית בתחום עשויה לקום בשל  מספר מחדלים:

  • אי לקיחת  אנמנזה - היסטוריה רפואית של המטופל ובני משפחתו, המלמדת על הימצאותו בקבוצת סיכון מיוחדת לפתח מחלה זו או אחרת.
  • חוסר הפנייה לביצוע בדיקות נדרשות תוך הפרת חובת הזהירות הנדרשת מהרופא וסטיה מנורמות ההתנהגות המצופות ממנו במסגרת מבחן הרופא הסביר.
  • היעדר מעקב אחר תוצאות הבדיקות ובעקבות כך אי הפנייה לביצוע בירורים מקיפים או לחילופין, פיענוח שגוי של ממצאי הבדיקות שבוצעו.
  • חוסר השגחה אחר מצבו הכללי של המטופל והחרפת התסמינים.

כל אלו עשויים להוביל לאבחון מאוחר או מוטעה של הבעיה הרפואית ממנה סובל החולה, אי מתן טיפול מתאים או הפנייה נדרשת לרופא מומחה בתחום הרלוונטי וגרימה להחמרה במצבו של המטופל ולנזקים גופניים בלתי הפיכים.

ראה גם: אבחון מאוחר, אבחון שגוי, אבחנה מבדלת, אנמנזה, חובת הזהירות ומבחן הרופא הסביר.

רחם - Womb, uterus

איבר נקבי, המהווה חלק ממערכת הרבייה הנשית ומשמש בית גידולו והתפתחותו של העובר. נוכח חיוניותו של הרחם לצורך הבאת חיים חדשים לעולם, נודעת חשיבות רבה לתפקודו התקין והמיטבי ולפיכך מתייחסת המערכת המשפטית בחומרה למקרי רשלנות רפואית, אשר הסבו נזק לרחמה של התובעת ופגעו ביכולתה להרות.

בין הסיטואציות וההליכים הגניקולוגיים, במסגרתם עשויה להתגלע רשלנות רפואית בעלת השלכות מזיקות לרחם: חוסר אבחון, אבחון מאוחר או שגוי של מצבי הידבקות ברחם (תסמונת אשרמן). בנוסף, ביצוע בלתי מיומן ומקצועי של הליכי הפסקת הריון או גרידת יתר באופן אגרסיבי, ניקוי הרחם משאריות שיליה בסיום הלידה וצילומי רחם פולשניים, תוך הפרת חובת הזהירות וסטיה מסטנדרט ההתנהגות המצופה מהרופא הסביר, אשר הסבו נזקים בלתי הפיכים לרחם האישה. לא אחת, מובילים מחדלים אלה להיווצרות זיהומים, דלקות והרס חלל הרחם, עד צורך בכריתתו ואגב כך גורמים פגיעה אקוטית בכושר פוריותה של המטופלת. 

ראה גם: אבחון מאוחר, אבחון שגוי, גניקולוגיה, גרידה, הפסקת הריון, הריון, חובת זהירות, טיפולי פוריות, כריתת רחם, לידה, מבחן הרופא הסביר ותסמונת אשרמן.

רישום רפואי - Medical documentation

מכוח חוק זכויות החולה, מוטלת על מוסדות רפואיים ועל רופאים מטפלים חובת עריכת תיעוד רפואי מקיף. על הרישום לכלול את פרטי המטופל, מידע על האבחנה הרפואית וסוג הטיפול המתוכנן, הצהרת המטופל לגבי מצבו הבריאותי והסכמתו לבצע את ההליך הרפואי וכן ותיעוד מעקב אחר החולה בסיום הטיפול. רישומים אלו חובה לשמור בארכיון מסודר לצורך המצאתם ועשיית שימוש בהם במידת הצורך.

רישום רפואי מקיף עשוי לסייע לרופא או למוסד רפואי, אשר מוגשת נגדם תביעת רשלנות רפואית, בגיבוש כתב הגנה. מאידך, תיעוד לקוי או כזה שלא נשמר כהלכה מהווה לעיתים עילה לרשלנות רפואית כשלעצמו (באשר עשוי להעיד על קבלת החלטות שגויות, כשלים בטיפול וחוסר מעקב אחר החולה), לגרום לתובע קושי בהוכחת נסיבות הנזק ולהוביל להחלטה מטעם בית המשפט על העברת נטל ההוכחה אל כתפי הנתבע ופסיקת פיצוי בגין הנזק הראייתי שנגרם לתובע.

ראה גם: חוק זכויות החולה, העברת נטל ההוכחה, כתב הגנה ונזק ראייתי.

רעלת הריון - Toximia, Pre Eclampsia, Preeclampsia

סיבוך הריון, המתבטא בתגובה חריגה של הגוף לעובר. עילת רשלנות רפואית עשויה לקום בגין:

  • היעדר מעקב קפדני אחר מטופלות, הנמנות על קבוצות סיכון, שמועדות יותר לפתח רעלת הריון, בהן - הריונות מרובי עוברים, הריונות בגיל מבוגר, סוכרת הריונית, מחלות כרוניות מסויימות וכן נטיה תורשתית לקרישיות בדם (טרומבוזיה).
  • חוסר אבחון, אבחון מאוחר או שגוי של תסמיניה השכיחים של ההפרעה - עלייה בלחץ הדם, בצקות, עלייה חדה במשקל, הופעת חלבון בשתן, כאבי ראש עוצמתיים וכן ערכים גבוהים של הורמון ההריון בבדיקת חלבון עוברי, שעשויים להעיד על התפתחות רעלת הריון.

במקרים אלו נדרש אשפוז האישה בבית החולים לצורך ניטור והשגחה שוטפים, מתן טיפול תרופתי מתאים ובמידת הצורך - קבלת החלטה על זירוז הלידה או ביצוע ניתוח קיסרי. השהיית הטיפול או מתן טיפול בלתי מתאים עלולים לגרום נזק לתפקודי הכליות והכבד של האם ולסכן את העובר.

ראה גם: אבחון מאוחר, אבחון שגוי, הריון בסיכון גבוה, זירוז לידה, מצוקה עוברית, ניתוח קיסרי וקרישת דם. 

רפואה דחופה - Emergency medicine

תחום התמחות, המתמקד במתן סיוע רפואי מיידי למטופל בעקבות מצב סיכון בו הוא מצוי, דוגמת טראומה (הלם), זיהום, מצוקה על רקע נשימתי, לבבי וכדומה. עילת רשלנות רפואית עשויה לקום בגין אבחון שגוי של המצוקה ממנה סובל המטופל, כאשר לרוב, במצבים המצריכים התערבות רפואית דחופה, כושר תפקודו של המטופל לוקה בחסר, הוא אינו מסוגל להשיב על שאלות הרופאים ובנוסף, הרופא הבודק אינו מכיר את ההיסטוריה הרפואית של האדם שבפניו - גורמים, המקשים על ביצועה של אבחנה מבדלת ראשונית.

חרף האמור, מצופה מרופא העוסק בתחום, לפעול בהתאם לאמות המידה הנגזרות ממבחן הרופא הסביר ולנקוט משנה זהירות, לרבות היוועצות עם רופאים מומחים בתחומים שונים, עריכת מכלול הבדיקות האפשריות וכדומה. סיבה נוספת לרשלנות רפואית הינה השתהות באבחון הבעיה הרפואית ומתן טיפול מתאים, באשר מימד הזמן הינו בעל משמעות קריטית ומצילת חיים במקרים אלו.  

ראה גם: אבחון שגוי, אבחנה מבדלת, חובת הזהירות ומבחן הרופא הסביר.

רפואה הגנתית - Defensive medicine

התנהלות רפואית, המתאפיינת בכיסוי וביטוח הרופא ויצירת אמצעי הגנה מפני תביעה עתידית, שעשויה להיות מוגשת נגדו. רפואה מסוג זה הינה תוצר לוואי של מדיניות משפטית רצויה, המאפשרת ומקדמת הגשת תביעות בעילת רשלנות רפואית, כאשר בהתנהלותם הדפנסיבית של הרופאים אין כדי לשרת את האינטרסים של החולה.

בין האמצעים העיקריים שננקטים במסגרת רפואה הגנתית וממאפייניה הבולטים:

  • ביצוע בדיקות יתר במסגרת הליך אבחנה מבדלת וגיבוש דיאגנוזה רפואית.
  • ניהול רישום רפואי מפורט וקפדני, לרבות תיעוד אמצעי ניהול סיכונים וביצוע בקרת איכות.
  • חשש של הרופאים מלנסות דרכי טיפול חדשות, תרופות ותכשירים שפותחו והמשך מתן טיפול שמרני, תוך הקפדה על מילוי חובת הזהירות ועמידה בגדרי מבחן הרופא הסביר, כהגדרתם בספרות המקצועית.

ראה גם: אבחנה מבדלת, ביטוח אחריות מקצועית, חובת הזהירות, מבחן הרופא הסביר ורישום רפואי.

רפואה משלימה - Alternative medicine

תחום הרפואה האלטרנטיבית בארץ התפתח והתרחב בשנים האחרונות וכיום נוהגים מטופלים רבים לשלבו יחד עם פנייה לרפואה הקונבנציונאלית. חרף האמור, טרם מוסד מעמד חוקי לרפואה המשלימה ובתביעות רשלנות רפואית מתעוררות שאלות רבות בעניין זכויותיהם ומעמדם המשפטי של נפגעי רשלנות עקב טיפול משלים.

כיום, סל הבריאות לא כולל טיפולי רפואה משלימה ומשרד הבריאות אינו מכיר בסמכותם המקצועית של המטפלים בתחום. כפועל יוצא, לא מתקיימים מנגנוני פיקוח והסדרה של ענף רפואי חשוב זה. עילת רשלנות רפואית עשויה לקום בגין כל מעשה או מחדל, המהווים הפרה של חובת הזהירות, אשר חלה בתחום רפואה משלימה וסטיה מסטנדרט ההתנהגות המצופה ממטפל סביר, אשר הסבו נזקים גופניים למטופל או גרמו להחמרה במצבו הבריאותי.

מטפלים רבים בתחום מבטחים עצמם בביטוח אחריות מקצועית, לכיסוי במקרים של פגיעה במטופל עקב רשלנות ואפשרות הגשת תביעה משפטית נגדם, אולם, חברות הביטוח מגבילות ומסייגות את היקף הכיסוי הניתן ולא כל מעשה רשלנות מקבל מענה במסגרת הביטוח.

ראה גם: ביטוח אחריות מקצועית.

רפואת שיניים - Dentistry

ענף רפואי כירורגי, אשר מתמקד במניעה, אבחון וטיפול במחלות, דלקות וזיהומים אורליים בשיניים, בלסתות ובחלל הפה. מוכר כאחד התחומים בהם מוגשות תביעות רבות בהקשר רשלנות רפואית ונחלק למספר תתי תחומים, הדורשים התמחות ספציפית:

  • אורתודנטיה (יישור השיניים והלסת באמצעים שונים).
  • כירורגיית פה ולסת.
  • שיקום הפה (שתלים דנטליים ושיניים תותבות).
  • ניתוחי חניכיים, מחלות שורש ושן.

עילה לתביעה עשויה להתעורר בגין:

  • חוסר הפניית המטופל לביצוע צילום פנורמי מקדים לצורך למידה על הבעיה ולמטרת התאמת טיפול ובניית תוכנית לשיקום חלל הפה.
  • ביצוע בלתי מקצועי ומיומן של עקירות, סתימות, טיפולי שורש ושתלים, תוך הפרת חובת הזהירות והסטנדרטים, הנגזרים ממבחן הרופא הסביר, אשר חלים על כל העוסקים במקצוע: רופאי שיניים, סייעות ושינניות.

מחדלים אלו עשויים לגרום דימומים, זיהומים ודלקות, נזק לשרירי הלסת והפנים וכן סיבוכים הקשורים בהרדמה הניתנת לפני חלק ניכר מטיפולי השיניים.

ראה גם: חובת הזהירות, טיפול שורש ומבחן הרופא הסביר.

רשלנות מוסדית - ראה ערך אחריות שילוחית.

רשלנות רפואית -  Medical malpractice

הפרת חובת הזהירות, אשר חלה על הרופא מכוח פקודת הנזיקין, חריגה מסטנדרט ההתנהגות המצופה ממנו במסגרת מבחן הרופא הסביר, אי עמידה בדרישת השגת הסכמה מדעת של המטופל טרם ההליך הרפואי וחובות אחרות, הנגזרות מחוק זכויות החולה, אשר גרמו נזק גופני למטופל או החמרה במצבו הבריאותי. רשלנות רפואית מוצאת ביטויה במעשה או במחדל ונסמכת על יסודות עוולת הרשלנות הכללית בפקודת הנזיקין - קיום חובת זהירות, הפרתה, גרם נזק וקשר סיבתי בין הנזק שארע להפרת החובה.

ראה גם: חובת הזהירות, חוק זכויות החולה, מבחן הרופא הסביר, פקודת הנזיקין וקשר סיבתי.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

ממוגרפיה לאבחון מחלת ס...

כל מה שחשוב לדעת על בדיקת ממוגרפיה לאבחון סרטן השד. כיצד מתבצעת הבדיקה? איך מאבחנים רקמות חשודות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

נזקים חמורים בעקבות עי...

עורך הדין עופר סולר מסביר על מקרים שבהם היולדת הופנתה לניתוח קיסרי באיחור ונגרמו נזקים חמורים לתי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

פיטוצין לצורך זירוז לי...

למרות שהשימוש בפיטוצין בחדרי הלידה נפוץ ושגרתי, חשוב לדעת כי ישנם סיכונים ובהחלט יתכנו סיבוכים בל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24