סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

הרופאים לא זיהו וירוס CMV במהלך ההריון?

מחבר: 04/03/2018 11:09

אבחון קיומו של וירוס CMV בגוף אשה הרה ובגוף העובר נועד לבדוק האם העובר נדבק בנגיף מאמו, מאחר והדבר עלול לפגוע בו קשות, ועל כן יש מקום לשקול את המשך ההריון או את הפסקתו.

בלידה ולפניה במהלך ההריון, העובר המתפתח עלול להיות רגיש לפגיעות באופן מיוחד. אחד מהתחומים בהם רגישות זאת מתבטאת היא במערכת החיסונית החלשה של העובר, אשר לא נותנת לו הגנה מפני מחלות, שכמבוגר לא צפויות להשפיע עליו כלל.

אחת המחלות הללו נגרמת כתוצאה מווירוס הציטו מגלו בלעז: CMV, cytomegalovirus.

וירוס שכיח זה (שמזכיר מבחינה קלינית את ההרפס) השפעתו על האוכלוסייה הבוגרת, זניחה, אך השפעתו על עובר רך יכולה להיות הרסנית ולהביא לנזק קשה.

בסקירה שלפניך נבחן האם ומתי הידבקות בנגיף (CMV) מהווה רשלנות רפואית וכתוצאה מכך, מתי תקום עילה לתביעת פיצויים בשל אי אבחון מוקדם, הנדרש בכל מקרה בעת ההריון של האם. כמו כן, נבחן מספר פסיקות של בית המשפט בתביעות רשלנות רפואית שטופלו על ידי עורך הדין עופר סולר.

אבחון קיומו של הנגיף באשה הרה

אבחון קיומו של הוירוס אצל האשה ההרה נעשה באמצעות בדיקת דם, לרבות במסגרת בדיקות הסקר. באמצעות בדיקת הדם ניתן לזהות ולכמת שני סוגי נוגדנים לוירוס זה: האחד, מסוג IgG , אשר מצביע על הידבקות האשה בנגיף בעבר, והשני, מסוג IgM, אשר מצביע על כך שהאשה חולה במחלה כיום.

יש לקחת בחשבון כי לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף זה, הוא נשאר בגוף למשך כל החיים, לרוב בצורה רדומה, אולם לעתים הוא יכול להתפרץ בשנית.

עוד יובהר כי כיום לא קיים חיסון סינתטי כנגד וירוס זה, והחיסון היחידי שקיים לגביו הינו חיסון טבעי של הגוף, אשר נרכש רק בקרב מי שכבר לקה במחלה זו, ופיתח בדמו נוגדנים מסוג IgG אם כי, הדבר איננו מונע לחלוטין את התפרצות הנגיף שוב.

לפיכך, יש להבדיל בין נשים בהריון שלקו במחלה לאחר שהם כבר חלו בה בעבר ועל כן הן מחוסנות כלפיה באופן טבעי, וסיכויי הדבקת העובר בנגיף הנם נמוכים מאד, כ-1%-2%, לבין נשים בהריון שנדבקו ב-CMV לראשונה רק במהלך ההריון, ועל כן הן עדיין אינן מחוסנות כלפיה באופן טבעי, וסיוכיי הדבקת העובר בנגיף עומדים על כ-40%-30%.

התוצאות האפשריות של בדיקה זו:

  • אין נוגדן IgG, אין נוגדן IgM - האשה לא נדבקה בעבר בנגיף, ואיננה חולה במחלה כעת
  • יש נוגדן IgG, אין נוגדן IgM - האשה נדבקה בעבר בנגיף, ואיננה חולה במחלה כעת. תוצאה מיטבית
  • יש נוגדן IgG, יש נוגדן IgM - האשה נדבקה בעבר בנגיף, והיא חולה במחלה כעת
  • אין נוגדן IgG, יש נוגדן IgM - האשה לא נדבקה בעבר בנגיף, והיא חולה בה כעת, בפעם הראשונה

במידה והסתבר שהאשה לא חולה כיום במחלה, במקרים בהם לא מופיע נוגדן IgM מומלץ לחזור על ביצוע הבדיקה מדי חודשיים, לפחות עד לשבוע ה-24 להריון, מכיוון שלאחר מכן סיכון הפגיעה בעובר עקב ההידבקות הנו נמוך מאד.

עם זאת יש רופאים שסוברים שיש לחזור על הבדיקה רק במידה והאשה לקתה במחלה במחלת חום כלשהי או במידה והופיעה אצלה פריחה בלתי מוסברת, וזאת על מנת לשלול את אפשרות ההדבקה.

בכל מקרה מומלץ להימנע מסיכון ההדבקה בנגיף באמצעות הקפדה על היגיינה ורחיצת ידיים, במיוחד לאחר מגע עם ילדים מתחת לגיל 6 ותינוקות, ולרבות לאחר החלפת חיתולים. כמו כן, במידה ובן הזוג חולה במחלה באופן ראשוני במהלך ההריון של האשה, מומלץ להימנע ממגע מיני ללא קונדום, מאחר והווירוס מופרש לנוזלי הזרע במשך תקופה ארוכה.

במידה והסתבר שהאשה חולה כיום במחלה, במקרים בהם מופיע נוגדן IgM, וזאת במיוחד כאשר הבדיקה התבצעה בתחילת ההריון, ולא ידוע האם ההדבקה של האם אירעה לאחר הכניסה להריון או לפני כן, יש לבצע בדיקה נוספת, בשם IgG Avidity, אשר מצביעה על מועד ההידבקות במחלה לפי חוזק הקישור של הנוגדנים.

ככל שפרק הזמן שחלף מאז ההדבקה הינו ארוך יותר, כך חוזק הקישור יהיה גבוה יותר. לפיכך, חוזק קישור גדול מ- 45% מצביע על הדבקה שהתרחשה לפני למעלה מ- 3 חודשים, ואילו חוזק קישור קטן מ- 35% מצביעה על הדבקה שהתרחשה לאחרונה.

אבחון קיומו של CMV בעובר

במידה והסתבר שהאשה חולה כיום במחלה, במקרים בהם מופיע נוגדן IgM, יש לערוך בדיקות גם בעובר עצמו מנת לברר האם הוא גם נדבק בנגיף ואם כן – האם הוא גם נפגע מהנגיף.

הדבקת העובר בנגיף מאמו נעשית באמצעות מעבר הנגיף מזרם הדם של האם לשליה ומשם לעובר. כאמור, יש לקחת בחשבון כי במידה ומדובר באשה בהריון שהווירוס התפרץ אצלה שלא בפעם הראשונה, הסיכון להדבקת העובר בנגיף הינו נמוך מאד, כ-1%-2%.

במידה ומדובר באשה בהריון שנדבקה בנגיף לראשונה במהלך ההריון, דבר שמתרחש רק בקרב בין 1%-4% מהנשים בהריון, גם אז, רק כ-40%-30% מהן יעבירו את הנגיף לעובר. בנוסף, גם כאשר מדובר בעוברים שכבר נדבקו בנגיף, אזי רק כ-20%-10% מהם ייפגעו ממנו. יתר העוברים לא יסבלו ממנו.

אבחון הדבקת העובר בנגיף נעשה באמצעות בדיקת מי שפיר לאחר השבוע ה-21 להריון, ולפחות 6 שבועות לאחר מועד ההדבקה המשוער. החל מהמועדים האלו, במידה והעובר נדבק בנגיף, הנגיף יופרש לשתן שלו, ועל כן ניתן יהיה לזהותו באמצעות בדיקת מי שפיר.

אבחון היפגעות העובר מהנגיף נעשה באמצעות בדיקות אולטראסאונד, אם כי יש לקחת בחשבון שבדיקות אלו אינן מזהות את כל המקרים בהם העובר נפגע מהנגיף. מדובר בבדיקת סקירת מערכות מכוונת אשר נועדה לעקוב אחר גדילת העובר וכן על מנת לגלות מומים אנטומיים ומוקדי הסתיידויות שנוצרו בעובר עקב הנגיף, בעיקר באיזור המח, הכבד והכליות שלו.

הזיהום שנוצר עקב ההדבקה בווירוס CMV עלול לגרום להסתיידויות באיזורים אלו של העובר, באופן לפיו הם יופיעו כאזורים בוהקים, היפראקוגנים, בבדיקת האולטרסאונד. במידה ובדיקת האולטרסאונד מעוררת חשד לקיום פגיעה בעובר, ניתן וראוי לעשות לו גם בדיקת MRI מח.

כמו ניתן לעשות בדיקת דיקור של חבל הטבור, על מנת לבדוק את רמת טסיות העובר, תפקודי כבד ורמות IGG עובריות ועל ידי כך לברר האם העובר נפגע ועד כמה.

כאמור, יש לקחת בחשבון שגם אם לא נראו ממצאים ברורים בבדיקת האולטרסאונד, אין משמעות הדבר שהעובר שנדבק לא נפגע מהנגיף.

לפיכך, בכל מקרה בו בדיקת מי השפיר מעלה שהעובר נדבק בנגיף, יש ליידע את ההורים על כך, על מנת שהם ישקלו את המשך ההריון או הפסקתו. מדובר בהתלבטות לא קלה, מאחר וכאמור, גם כאשר קיימת הדבקה בנגיף, רק כ-10%-20% מהעוברים ייפגעו ממנו. מצד שני, לא ניתן לדעת במהלך ההריון מי מהעוברים שנדבקו בנגיף ייפגעו ממנו.

במידה וההורים החליטו לקחת סיכון ולהמשיך עם ההריון, יש לערוך ביילוד סדרת בדיקות מיד לאחר לידתו. לשם כך יש לערוך לו ספירת דם ובדיקת שתן לזיהוי הנגיף, וכן לערוך לו מעקב התפתחותי-נוירולוגי שכולל בדיקות שמיעה וראייה, וסריקת אולטרסאונד של המוח וחלל הבטן שלו.

במידה וההורים החליטו על הפסקת הריון מומלץ לאם שלא להיכנס להריון נוסף במשך לפחות כחצי שנה לאחר שהמחלה עברה.

כיצד בית המשפט הכריע בסוגיית רשלנות רפואית באבחון CMV?

מקרה של תביעת רשלנות באבחון של הווירוס הגיעה בפני בית המשפט בשנת 2007 בת"א 245/04:

עובדות המקרה - הקטין במקרה הנדון סבל מנזק מוחי קשה, שנגרם כתוצאה מה-CMV. באמו של הקטין לא הופיעו כל תסמינים המעידים על הידבקות בנגיף.

התובע טען, שתי טענות, עמם נאלץ בית המשפט להתמודד:

  1. הטענה הראשונה הייתה - כי הנתבעים (בית החולים) לא מסרו לאם, את אפשרות הידבקותה בווירוס ומכך שללו ממנה את הזכות לבצע בדיקה, מה שגרם להולדת בנה בעוולה.

     

  2. הטענה השנייה כוונה נגד המדינה, שהרי זו לדידו של התובע לא פרסמה נהלים ברורים מתי וכיצד יש לבצע את הבדיקה המגלה את הנגיף (בדיקת ה-TORCH).

בית המשפט דחה את טענות התובע, וקבע כי אין מדינה בעולם שמפנה את האם לבדיקת TORCH כאשר לא התגלו סימנים מחשידים במהלך ההיריון.

לגבי הטענה השנייה קבע בית המשפט שדווקא קיימות הנחיות מצד משרד הבריאות הקובעות שאין להפנות עובר לבדיקות כאמור, כאשר לא נתגלה חשש ל- CMV אצל האם.

אבחון CMV אצל האם, אך היעדר הפנייה לבדיקת העובר

נתגלו סימני מחלה אצל האם, והעובר לא הופנה לבדיקה יהווה הדבר רשלנות?

מצופה מרופא סביר להכיר את התסמינים המעידים על מחלה פלונית. מכך במידה והסימנים שהופיעו אצל האם, יעידו באופן חותך על כך שנדבקה בנגיף ועל אף זאת היא לא תקבל הפנייה לבדיקת TORCH הדבר יצמיח זכות לפיצוי בגין הנזק שנגרם.

עם זאת, כפי שכבר צוין מדע הרפואה בכל הנוגע לגילוי ואבחון הנגיף אינו שלם, ועל כן, לא כל טעות של רופא באבחון, תיחשב כלא סבירה.

בסקירה הנ"ל הסברנו אודות נגיף ה-CMV ואת השפעותיו ההרסניות על העובר במהלך הריון של אשה שנדבקה בוירוס. ראינו כי לעיתים ניתן לאתרו ולעיתים הוא אפילו לא מראה סממנים כלשהם אצל האם.

לאור פסיקת בית המשפט נראה כי במקום שבו לא היה מקום לחשוד שהאם ההריונית חלתה ב-CMV לא מצופה מהרופאים להפנותה לבדיקה לגילוי הנגיף, ואי הפנייה כאמור איננה רשלנות.

עם זאת במקום בו באם היו סימנים שיכלו להעיד על קיום הנגיף, יתכן שבית המשפט יקבע שאי ההפניה לבדיקת Torch הנה בגדר רשלנות ומקימה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

עורך דין עופר סולר טיפל ומטפל בתביעות נזיקין שהוגשו בעילת הרשלנות הרפואית, בעקבות אי אבחונו של הווירוס, שגרם לנזקים חמורים בתינוק שנולד עם הנגיף. אנו מציעים גם לך, בכל מקרה של ספק, להקדים ולפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי בנושא.

קראו בהרחבה: השלכות אפשריות של הדבקות העובר בווירוס ה-CMV

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (17)

5 stars - based on 17 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון וירוס CMV

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

ממוגרפיה לאבחון מחלת ס...

כל מה שחשוב לדעת על בדיקת ממוגרפיה לאבחון סרטן השד. כיצד מתבצעת הבדיקה? איך מאבחנים רקמות חשודות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

נזקים חמורים בעקבות עי...

עורך הדין עופר סולר מסביר על מקרים שבהם היולדת הופנתה לניתוח קיסרי באיחור ונגרמו נזקים חמורים לתי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

פיטוצין לצורך זירוז לי...

למרות שהשימוש בפיטוצין בחדרי הלידה נפוץ ושגרתי, חשוב לדעת כי ישנם סיכונים ובהחלט יתכנו סיבוכים בל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24