לדעת יותר על בדיקת CT או Computed tomography
בדיקת CT המוכרת בשפה המקצועית גם בשם טומוגרפיה ממוחשבת היא בדיקה אבחונית השייכת לקבוצת הבדיקות המכונה בדיקות הדמיה שמאפשרות לצוות הרפואי מבט פנימה אל תוך גוף המטופל עצמו לצורך הערכת מצבו הרפואי.
מכשיר הטומוגרפיה הממוחשבת הומצא ופותח על ידי מהנדס בריטי בשם גודפרי ניובולד האונספילד. המכשיר נכנס לשימוש לראשונה בשנת 1972 וזיכה את המפתח בפרס נובל לרפואה בשנת 1979.
הבדיקה מעניקה למעשה תמונת תלת מימד של גוף הנבדק, באמצעות קרני רנטגן המוקרנות על גוף הנבדק מזוויות שונות ובהמשך עוברות ניתוח ממוחשב שיוצר הדמיה תלת ממדית של גוף האדם ולפי בחירה גם תמונות דו ממדיות של אזורי חתך שונים בגופו של הנבדק.
היא משמשת יחד עם הבדיקות לבחינת התפקוד החשמלי של אברי הגוף, הבדיקה הפיזיקלית ובדיקות המעבדה ככלי לאבחון מצבו של הפרט.
ההתקדמות הטכנולוגית אפשרה את פיתוחן של בדיקות הדמיה המבוססות על טכנולוגיות שונות ובהן צילום רנטגן, MRI, אולטרה סאונד, סריקת PET ועוד.
בדיקת CT מאפשרת סריקה של אזורים שונים בגוף על ידי סורק המשתמש בטכנולוגיית קרני הרנטגן שמאפשרת יצירת תמונות של איברים פנימיים ברמה גבוהה יחסית של דיוק.
העיבוד הממוחשב של החלקים מאפשר הצגה של תמונת תלת מימד שלא ניתן לקבל בעזרת טכניקת צילום הרנטגן הנפוצה.
בכדי לשפר את תוצאות הבדיקה בעת הצורך לאבחן אברי גוף רכים כמו אלה הנמצאים בחלל הבטן לדוגמא, נהוג להשתמש בחומר ניגודי כמו בריום המוזר לגוף הנבדק או נלקח בשתיה לפני הבדיקה.
בדיקה ללא חומר ניגוד לא דורשת מהנבדק הכנה מיוחדת ואורכת בממוצע בין רבע לחצי שעה.
טומוגרפיה ממוחשבת – מתי מבצעים ולמה?
בדיקת CT מבוצעת במצבים רפואיים שונים כדי לדעת האם המבנה האנטומי של האיבר או הרקמה שלו אינם כשורה, זיהוי בעיות שנגרמו כתוצאה מתהליכים גופניים פנימיים או טראומה שלא ניתן להבחין בהם בטכנולוגיות אחרות. לפעמים משתמשים בבדיקה גם בחומר נוסף כדי לבחון את אספקת הדם באזור החשוד.
לשיחה אישית עם עורך דין חייגו:
במקרים אלו יינתן לנבדק חומר מיוחד שקרני הרנטגן אינן עוברות בו ולכן הוא מדגים חלק מהמאפיינים שמבקשים לבדוק בבדיקת CT בצורה טובה יותר משום שהוא הופך אותם בולטים יותר בצילום הכללי.
בדיקת ה-CT מראה תמונה מדויקת יותר של האיבר אותו ביקש הרופא לבדוק שכן היא מאפשרת באמצעות סדרה רחבה של צילומי רנטגן להפיק תמונת חתך רוחב של הגוף הנקראת טומוגרמה. בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת מאפשרת לראות פגיעות במבנה האנטומי של האזור המצולם, גושים וזרימת דם בלתי תקינה בורידים.
בדיקת CT מפוענחת בדומה לבדיקות ההדמיה האחרות על ידי רדיולוג שהנו רופא המתמחה בפענוח בדיקות ההדמיה. פענוח הבדיקה מתבצע בין השאר בהתאם לאינדיקציה לביצוע הבדיקה אותה מבקש הרופא השולח לאבחון.
בדומה, אם מאובחן דבר שאינו תקין בבדיקה יתייחס אליו הרדיולוג גם אם אינו קשור בהכרח להפניה המקורית לביצוע הבדיקה.
קיראו בהרחבה: סרקומה Sarcoma
אי אפשר לעשות CT? יש בדיקות חלופיות
בדיקת CT איננה מומלצת לנשים בזמן הריון בשל הסכנה לעובר ולכן היא תבוצע בהן רק במקרים בהן לא קיימת כל ברירה אחרת. לעומת זאת, בניגוד לבדיקות הדמיה אחרות כדוגמת MRI אין בעיה לבצע בדיקת CT במטופל מושתל קוצב לב או דפיברילטור.
יחד עם זאת, בשל השימוש המוגבר ביוד בחומר הניגוד, חובה ליידע את הרופא המפנה על בעיות בתפקוד הכלייתי, סוכרת שאינה מאוזנת, מחלת לב, בעיות כלי דם, בעיות בבלוטת התריס ורגישות ידועה ליוד משום הסבירות הגבוהה יותר לפיתוח תגובה אלרגית חריפה (שוק אנפילקטי) לחומר הניגוד.
במקרים מעין אלה ישקול הרופא לשלוח את המטופל לבדיקת הדמייה אחרת כדוגמת MRI או סריקת PET שמספקות אף הן סגוליות גבוהה יותר באיתור הבעיות הנבחנות גם בבדיקת ה-CT אך לא משתמשים בהן ביוד.
הביקורת העיקרית נגד בדיקת Computed tomography הנה בכך שהמכשיר פולט קרינת רנטגן בעוצמה רבה ביותר, הרבה יותר מאשר בבדיקת רנטגן רגילה, ולכן קיים סיכון להתפתחות סרטן כתוצאה מביצוע הבדיקה.
מאידך, בפעמים בהם קיימת אפשרות לרופא לבחור בין בדיקת MRI לבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת, יעדיפו הרופאים לשלוח את הנבדק לבדיקת ה-CT עקב עלותה הנמוכה באופן משמעותי.
מיקומך באתר: רשלנות רפואית בדיקת CT