נגרמו לך ו/או לעובר נזקים בלידה מכשירנית?
מחבר:
עורכת דין אדרה רוט
17:50 27/12/2017
סיבוכים בלידה, חשש לשלום האם או מצוקה עוברית מסיבות שונות, מעוררים לעיתים צורך דחוף בהתערבות מיידית בתהליך הלידה הטבעי ומסתיימים לא אחת בביצוע לידות מכשירניות באמצעות ואקום (שולפן ריק) או באמצעות מלקחיים.
במקרים מסויימים מהוות לידות מכשירניות שלב ביניים לפני ההחלטה על ניתוח קיסרי, כאשר במידה ונסיון היילוד בשיטה זו לא מצליח, פונים לניתוח.
ביצוען של לידות ואקום ומלקחיים דורש מיומנות גבוהה ונסיון רב, שכן מדובר באופני לידה הכרוכים בסיכון ובאפשרות של גרימת נזק גופני לאם או לעובר.
שתי השיטות מבוססות על עקרונות דומים ומיועדות להשגת תכלית זהה של חילוץ העובר במהירות ותוך גרימת נזקים מינימליים לו ולאם היולדת.
הבחירה ביניהן נתונה לשיקול דעתו של הרופא המיילד בהתאם לנסיבותיו של כל לידה וכל מקרה ועל פי נסיונו המצטבר ונטייתו האישית של הרופא.
נגרמו לך ו/או לעובר נזקים בלידה מכשירנית?
מחבר:
עורכת דין אדרה רוט
17:50 27/12/2017
סיבות לביצוע לידת מלקחיים / לידת ואקום
הסיבות לביצוע לידת ואקום או מלקחיים, בישורת האחרונה של תהליך הלידה, יכולות לנבוע מצד האם או מצד העובר.
בין הסיבות השכיחות הקשורות באם: יולדת הסובלת ממחלת לב או ריאות, אשר הצוות הרפואי מבקש להקל עליה את המאמץ הכרוך בלידה, תשישות של האם לאחר לידה ממושכת - כאשר לא נותרו לה כוחות בשלב סיום התהליך והשפעת יתר של זריקת האפידורל, אשר מנטרלת את האם מסיוע בשלב הלחיצות.
בין הסיבות הקשורות בעובר: מצוקה עוברית, מצג עובר המקשה על הלידה דוגמת עורף נטוי לאחור, צניחה של חבל הטבור וכן לידה שהתארכה זמן ממושך ובעקבותיה קיים חשש לשלום התינוק.
לידת מלקחיים - במה מדובר?
בלידת מלקחיים נעשה שימוש בשתי כפות מתכת קהות, המדמות צורת מלקחיים, אשר מוחדרות לנרתיק משני צידי ראשו של העובר ו"נועלות" את הגולגולת. המיילד שולף את העובר, הנתון במלקחיים, בדרך של הפעלת כוח בשעת ציר.
לצורך ביצוע לידת מלקחיים נדרש קיומם של מספר תנאים מצטברים:
1. העובר הינו במצג ראש או מצג פנים, קרי, ראשו ולא עכוזו הוא המוביל ומצוי כמעט בפתח הנרתיק
2. תהליך הלידה נמצא בשלב מתקדם דיו
3. צוואר הרחם פתוח ומחוק לגמרי
4. התרחשה ירידת מים
5. שלפוחית המים נפקעה
6. שלפוחית השתן של היולדת מרוקנת כליל
לידת ואקום - במה מדובר?
לידה באופן זה מתבצעת באמצעות מעין משאבה קטנה, אשר אליה מחובר צינור גומי בעל ידית משיכה באמצעו וגביע גומי בקצהו.
אפקט הוואקום, יניקת האוויר, מצמיד את הגביע בעוצמה לראש העובר, תהליך השאיבה נעשה בעוצמת לחץ הולכת וגוברת והמשיכה עצמה מבוצעת בעת ציר, כאשר האם דוחפת והרופא שולף את העובר החוצה.
לצורך ביצוע לידת ואקום נדרש שיתקיימו התנאים הבאים:
-
צוואר הרחם פתוח ומחוק לחלוטין
-
הצמדת הואקום לראש העובר מתבצעת לזמן המינימלי האפשרי, בכדי למנוע נזק לגולגולת או שטפי דם תת - עוריים במוח
-
הגבלת מספר נסיונות המשיכה עד שלושה, ובמידה והתהליך לא נשא תוצאות פניה לניתוח קיסרי
לידת ואקום נחשבת פשוטה יותר ביחס ללידת מלקחיים, ממספר היבטים: הפעולה מצריכה דרגת מיומנות פחותה מזו הנדרשת בלידת מלקחיים, ההליך אינו כרוך בהחדרת מכשיר לתוך הנרתיק, מיקום מדויק בהתאם למצג ראשו של העובר והפעלת לחץ רב על גולגלתו, ולכן יש הרואים בה לידה בטוחה יותר באופן יחסי.
נזקים אפשריים כתוצאה מביצוע לידת ואקום או לידת מלקחיים
הנזקים נחלקים לפגיעות אפשריות באם ובעובר:
ליולדת עלולים להיגרם קרעים בנרתיק, בשלפוחית השתן ובצוואר הרחם, קיים חשש להיווצרות שטפי דם תחת העור ופגיעה אפשרית ברצפת האגן.
לתינוק עשויים להיגרם נזקים גופנים בעלי השלכות קשות: מפגיעות קוסמטיות בפנים ובאוזניים ועד שברים בגולגולת ודימום מוחי. כן תיתכן פגיעה בעצבי הפנים, אשר עשויה להוביל לתופעות של קושי לינוק, פליטות וריבוי גזים, ובמקרים הקיצוניים אף שיתוק עצב הפנים.
התהליך כולו עלול במקרים קיצוניים לגרום לכדי שיתוק מוחין ולפיגור שכלי.
חרף האמור, קיימים סיבוכים שהינם בגדר סיכונים טבעיים הכרוכים בהליך, אשר בגינם לא תקום עילה לתביעת רשלנות רפואית. כך למשל: בלידת ואקום עשוי להופיע סימן אדום על קרקפת התינוק במקום אליו הוצמד גביע הגומי - שטף דם נפוץ יחסית ולא מסוכן, אשר אמור לחלוף כעבור פרק זמן קצר. יש ושטף דם זה יגרום להופעת אנמיה או צהבת אצל התינוק.
גם בלידת מלקחיים ייתכנו סימנים אדומים המופיעים בצידי ראש התינוק עד היעלמותם ללא הותרת סימנים כעבור מספר ימים.
בנוסף, בלידת מלקחיים נהוג לבצע לעיתים חתך חיץ אצל היולדת, להקלת החדרת המכשיר לנרתיק, וייתכנו סיבוכים, כאשר בוצע חתך גדול מהמקובל.
העילות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת ואקום ולידת מלקחיים
רשלנות רפואית בלידה מכשירנית עשויה לקום בגין מספר כשלים לאורך תהליך הלידה:
-
ביצוע הלידה באופן רשלני - כאשר לא התמלאו כל התנאים הנדרשים והפעולה עצמה נערכה בהיעדר מיומנות ונסיון מתאימים.
-
לקיחת החלטה נחפזת על ביצוע הלידה באופן מכשירני, בנסיבות בהן עדיף היה לבחור מראש באפשרות של ניתוח.
-
חוסר הסבר מספק ליולדת טרם תחילת הלידה המכשירנית ומבלי שהוצגו בפניה הסיכונים האפשריים - כיום נדרשת קבלת הסכמה מלאה מדעת מצד היולדת לביצוע ההליך.
-
היעדר תיעוד רפואי מקיף לגבי התהליך בגליון הלידה.
במקרים בהם נגרם נזק גופני לאם או לעובר כתוצאה מהליך של לידת ואקום או מלקחיים, קמה עילה להגשת תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית נגד הרופא המיילד ונגד המוסד הרפואי בו בוצעה הלידה - במסגרת מנגנון האחריות השילוחית.
משרדו של עורך הדין עופר סולר מטפל לאורך השנים בתביעות רבות ובמקרי רשלנות רפואית שהתרחשו בזמן לידה מכשירנית, באמצעות ואקום או מלקחיים. אנו מציעים לכל אדם שמי מבני משפחתו נפגע בפגיעה דומה במהלכה של הלידה, לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה - ללא כל התחייבות.
ניתן לשוחח עם עו"ד עופר סולר באופן אישי בטלפון: 03-6081818
נפגעת בגלל לידה מכשירנית? ליחצו כאן לפניה ולקבלת יעוץ משפטי אישי!