עורך דין עופר סולר רשלנות רפואית
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

מוטציה דה נובו שעלולה לגרום להתפתחות פיגור שכלי

מחבר: 25/07/2022 14:04

רופאי הנשים שלנו יודעים על קיומן של מאות מוטציות גנטיות דה נובו, מוטציות טריות שמתפתחות לראשונה לאחר ההפריה ובשלבי ההריון הראשוניים, כאשר חלק מאותן מוטציות עלולות לגרום לתופעות מורכבות ובין השאר פיגור שכלי ברמה משתנה.

לבדיקות גנטיות נפוצות כמו בדיקת הצ'יפ הגנטי, בדיקת NIPT ובדיקת האקסום המתקדמת, יש יכולות לאבחן באופן מדוייק מאד חלק ניכר מאותן מוטציות גנטיות זעירות, כבר בשלבי ההריון הראשונים, ואת המידע החשוב הזה חשוב להסביר להורים בכל הריון ללא יוצא מן הכלל.

מחובתו של רופא הנשים שמלווה את מעקב ההריון, כל מעקב הריון ללא יוצא מן הכלל, להסביר להורים על החשיבות הרבה שבבדיקות הגנטיות לצורך אבחון מוטציות גנטיות דה נובו וליידע אותם שלפי מחקרים עדכניים, באמצעות הבדיקות הגנטיות כאמור ניתן לאבחן פגיעה גנטית משמעותית ב-1 מכל כ-110 הריונות "תקינים" ו"בריאים" שבהם, לכאורה, לא היתה כל סיבה רפואית להפניית האם ההריונית לבדיקות גנטיות.

המידע אודות היכולת לאבחן פגיעות גנטיות מהותיות כבר בתחילת ההריון הוא מידע חשוב והכרחי לצורך קבלת החלטות קרטיות לגבי ניהול ההריון, כאשר ללא מידע זה ההורים לא באמת יוכלו לקבל החלטה מושכלת בנושא.

בסקירה החשובה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות מגוון פגיעות גנטיות "חדשות" שעלולות לגרום לפיגור שכלי ובעיקר אודות החשיבות הרבה שבביצוע בדיקות גנטיות בהריון, בדיקות שמסוגלות לאבחן בדיוק ניכר מאות מוטציות גנטיות זעירות בעובר.

מוגבלות שכלית התפתחותית על רקע גנטי

הגוף שלנו מורכב ממיליארדי תאים שהחלו כולם את חייהם בשני תאים בלבד, תא הביצית ותא הזרע שהגיעו מההורים. בעת חלוקת התאים' ה-DNA (החומר התורשתי) משתכפל, ובמהלך תהליך זה יכולות לקרות טעויות ולהיווצר מוטציות גנטיות בלתי צפויות.

כאשר המוטציות לא עוברות בתורשה מההורים ונוצרות בפעם הראשונה לאחר ההפריה, אנחנו קוראים להן מוטציות דה נובו או מוטציות טריות.

מסיבה זו, אם נבדוק את ה-DNA של ההורים לא נצליח למצוא את המוטציות האלה, שכן התינוק יהיה הדור הראשון שיישא אותן. חשוב לציין כי במרבית המקרים אין למוטציות כל משמעות, כלומר הן מוטציות "שקטות", אך לעיתים המוטציות פוגעות באיזורים גנטיים החיוניים להתפתחות התקינה של העובר, או בגנים חשובים שמתבטאים בגיל מבוגר יותר.

במצבים אלה יכולות להיגרם לתינוק תסמונות שונות ומגוונות, שלעיתים יכולות לגרום למחלה חשוכת מרפא ולנכות מלאה לצמיתות.

אחד התסמינים הנפוצים הנגרמים כתוצאה מתסמונות גנטיות הוא הפרעה קוגניטיבית. חומרת ההפרעה משתנה ממקרה למקרה, גם כאשר מדובר באותה התסמונת, ויכולה לנוע מפגיעה קלה ב-IQ ועד לפיגור שכלי של ממש. למעשה, כיום המונח "פיגור שכלי" פחות נמצא בשימוש והחליף אותו המונח "מוגבלות שכלית התפתחותית".

נכון למועד כתיבת שורות אלו מוכרות עשרות מוטציות גנטיות שעלולות, בהסתברות גבוהה, לגרום לפיגור שכלי ברמה משתנה - כאשר כולן מוטציות דה נובו, שניתן וחשוב לאבחן בעובר כבר בתחילת ההריון.

אבחון טרום לידתי

את המחלות הגנטיות ניתן לחלק לשתי קטגוריות עיקריות, מחלות תורשתיות ומחלות דה-נובו, כלומר כל אותן מוטציות שאינן תורשתיות ואינן עוברות מההורים.

החלוקה היא די גסה, שכן קיימות מחלות שיכולות במקרים מסויימים לעבור בתורשה ובמקרים אחרים להופיע ללא כל היסטוריה משפחתית של המחלה. קיים יתרון אבחנתי ברור במחלות תורשתיות, שכן ניתן לבדוק נשאות אליהן כבר על ידי בדיקתם של ההורים טרם ההריון.

בישראל קיימות בדיקות סקר גנטיות שנמצאות בסל הבריאות ומיועדות כדי לאבחן מחלות תורשתיות שנמצאות בשכיחות מוגברת אצל בני זוג בעלי מוצא משותף. עם זאת, בדיקות הסקר של משרד הבריאות מכסות רק את המוטציות העיקריות שגורמות לתסמונות אלה ולכן גם הן עלולות לפספס אבחנה.

מנגד, מוטציות דה נובו לא ניתנות לאיתור דרך בדיקות של ההורים ויש צורך בגישה לחומר הגנטי של העובר על מנת לנסות ולאתרן. לכן, על מנת לאבחן את אותן המוטציות בשלב מוקדם ככל שניתן בהריון נלקחת בדיקת מי שפיר או סיסי שליה, שמכילה DNA עוברי.

לאחר מכן מתבצעת בדיקת צ'יפ גנטי, שגם היא נמצאת בסל הבריאות במקרים מסויימים ו/או בדיקת אקסום, שניתנת לביצוע במכונים פרטיים והיא בעל פוטנציאל אבחנתי גבוה יותר.

במקביל לבדיקות הגנטיות הנ"ל, ניתן לעשות שימוש גם בשיטת ה-NIPT, שעושה שימוש בבדיקת דם פשוטה של האם, על מנת לאתר מספר מוגבל של תסמונות עיקריות שעלולות לגרום לתחלואה של התינוק.

החיסרון העיקרי הנו שבאמצעות בדיקת NIPT ניתן לאתר רק מספר מצומצם של תסמונות גנטיות, ובכל מקרה בדיקת ה-NIPT אינה מהווה תחליף לבדיקת צ'יפ גנטי או אקסום כאמור.

בכל מקרה ובכל הריון, כפי שנסביר בפירוט בהמשך הדברים, רופא הנשים שמלווה את ההורים במסגרת מעקב ההריון חייב להסביר להם על שלושת הבדיקות הגנטיות הנ"ל, על מנת שההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת האם לבצע את הבדיקות או להימנע מביצוען.

פיגור שכלי על רקע גנטי

בסקירה שלפניך נתמקד בהסברים אודות מספר מוטציות דה נובו שגורמות לפיגור שכלי, כאשר את כולן ניתן לאבחן בשלב העוברי באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי.

תסמונת דאון

תסמונת דאון נקראת גם טריזומיה 21 מפני שאנשים עם התסמונת נושאים שלושה עותקים של כרומוזום 21, כאשר במצב תקין לכל אדם יש שני כרומוזומים. מדובר באחת התסמונות הגנטיות המפורסמות ביותר, שכן היא התסמונת הנפוצה ביותר שגורמת למוגבלות שכלית התפתחותית.

אלמלא האפשרות לאבחון בשלב העוברי, אחת מכל 800 לידות בישראל תהיה לידה של ילד או ילדה עם תסמונת דאון. התסמונת יחודית ביחס לתסמונות גנטיות אחריות, מאחר שילדים הנולדים איתה שורדים שנים רבות לאחר הלידה. הגיל הממוצע אליו מגיעים אנשים עם תסמונת דאון הוא 53.

למרות שידוע כי המחלה נגרמת מהכפלה עודפת של כרומוזום 21, הרבה נחקר על התסמונת ועל השאלה מדוע היא מבטאת את התסמינים המזוהים איתה, שכן מדובר בהפרעה כרומוזומלית ללא חסר של מידע גנטי.

אמנם ידוע כי במחלות גנטיות מסויימות עודף ביטוי של גנים יכול להיות מזיק, אך בשל מספרם הרב של הגנים בכרומוזום 21 עד היום לא ברור בוודאות מיהם אותם גנים שביטויים ביתר גורם למאפייני התסמונת.

תסמונת דאון היא תסמונת רב מערכתית ולכן היא מלווה בתסמינים מגוונים. אנשים עם תסמונת דאון הם בעלי קומה נמוכה, היפוטוניה (חולשת שרירים) ובעיות נוספות בשרירים ובשלד. הפגיעה הנוירולוגית היא המזוהה ביותר עם המחלה, ומתבטאת בעיקר במוגבלות שכלית התפתחותית (פיגור שכלי) ובמגוון הפרעות נפשיות כגון דיכאון והתקפי חרדה.

תינוק עם תסמונת דאון לרוב מתחיל לדבר בגיל מאוחר יותר. בעיות נוספות כוללות מומי לב מורכבים, אפילפסיה, דום נשימה בשינה, תת פעילות של בלוטת התריס, הפרעות שמיעה וראייה והפרעות המטולוגיות.

כמעט כל האנשים עם תסמונות דאון חווים ירידה קוגניטיבית בגיל 40 במנגנון הדומה לאלצהיימר ולכ-10-15% מהאנשים עם תסמונת דאון יש גם הפרעות על הספקטרום האוטיסטי.

לאנשים עם תסמונת דאון יש מראה פנים אופייני הכולל עיניים, פה ואף קטנים, פנים שטוחות ומעוגלות, עיני שקד, צוואר קצר ומאפיינים נוספים.

בדיקות הסקר וסקירת המערכות בהריונות לילדים עם תסמונת דאון עשויות להיות בלתי תקינות, וזוהי אינדיקציה חד משמעית לבצע בדיקה גנטית בעת ההריון. בדיקת NIPT גם היא מאפשרת ברגישות די גבוהה לאבחן תסמונת דאון בעובר.

ניתן לאבחן טריזומיה 21 בשלב העוברי, בדיוק ניכר, באמצעות בדיקת NIPT וכמובן שגם באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי ואקסום.

תסמונת ויליאמס

תסמונת ויליאמס היא תסמונת הפוגעת באחד מתוך 7,500-20,000 איש. אנשים עם תסמונת וויליאמס לעיתים מכונים כבעלי "אישיות של מסיבת קוקטייל" מאחר שהם חברותיים מאוד ותרים אחרי יצירה של אינטראקציות חברתיות.

התסמונת נגרמת בעקבות מוטציית חסר באיזור הכרומוזומלי 7q11.23 אשר פוגעת ב-25-27 גנים. מדובר בתסמונת התפתחותית שפוגעת בחלקים רבים בגוף, כאשר הלוקים בה סובלים מלקות שכלית קלה-בינונית ומבעיות למידה, ויש להם מאפייני התנהגות ייחודיים.

לאנשים עם התסמונת יש קושי במשימות הדורשות ראייה מרחבית, כגון ציור או הרכבת פאזלים, אך רובם מצליחים לעשות בהצלחה משימות הנוגעות לדיבור, מוזיקה ולמידה חזרתית.

תסמינים נפוצים נוספים כוללים הפרעת קשב וריכוז, הפרעות נפשיות משמעותיות ואוטיזם. תווי הפנים של הילדים עם תסמונת ויליאמס יחודיים וכוללים מצח רחב, אף קצר, לחיים מלאות ופה רחב.

בנוסף לבעיות נוירולוגיות, אנשים עם התסמונת עלולים לסבול מבעיות לבביות ובעיות של כלי דם ובנוסף מבעיות התפתחותיות, בעיות קואורדינציה, קומה נמוכה, פגיעה בראייה, רמות סידן גבוהות בדם, בעיות עיכול ובעיות במערכת השתן.

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את הפגיעה הגנטית הזעירה שגורמת לתסמונת ויליאמס באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ובאמצעות בדיקת אקסום.

תסמונת אדוארדס

אחת ההפרעות הכרומוזומליות המוכרות הקשורות לכרומוזום 18 היא תסמונת אדוארדס המכונה גם טריזומיה 18. מדובר בתסמונת רב מערכתית נדירה, הפוגעת באיברים שונים בגוף.

רוב התינוקות עם התסמונות נפטרים עד גיל שנה ורק פחות מ-10% שורדים מעבר לגיל זה. במקרים מסויימים, אפילו העובר אינו שורד. הפגיעה הנוירולוגית בתסמונת היא הבולטת ביותר ובאה לידי ביטוי במוגבלות שכלית התפתחותית, פרכוסים ובעיות מוטוריות.

מומים בראש ותווי פנים ייחודיים נפוצים מאד בין הלוקים בתסמונת וכוללים מיקרוצפליה (היקף ראש קטן), חך שסוע, גשר אף בולט, אוזניים קטנות ועוד.

בעיות במבנה השלד, מומי לב משמעותיים, פגיעה בריאות, במערכת העיכול ובמערכות נוספות הן גם נפוצות, כאשר התסמינים וחומרתם משתנים מילד לילד וממקרה למקרה.

חשוב להדגיש כי ניתן לאבחן את תסמונת אדוארדס כבר במהלך ההריון, ראשית באמצעות בדיקת חלבון עוברי (תבחין משולש) שיכולה להראות תוצאות חריגות, בדיקת שקיפות עורפית ובעיקר באמצעות בדיקת NIPT, כולן בדיקות בלתי פולשניות ללא סיכון לאם.

כמובן שהתסמונת ניתנת לאבחון גם באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי וברוב המקרים, במקרה של חשד לתסמונת אדוארדס בעובר, האם ההריונית תקבל הפניה לבדיקת צ'יפ גנטי או אקסום.

תסמונת סמית' מגניס

תסמונת סמית' מגניס היא תסמונת נדירה עם שכיחות באוכלוסיה של 1 ל-25,000, אך חוקרים מאמינים שמקרים רבים אינם מאובחנים ולכן השכיחות האמיתית מגיעה עד 1 ל-15,000 לידות.

התסמונת נגמרת ממוטציית חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום 17, באזור 17p11.2, שמתרחשת במהלך יצירת תאי הזרע או הביצית או במהלך ההתפתחות העוברית המוקדמת.

ילדים עם התסמונת סובלים מפיגור שכלי קל-בינוני, עיכוב בדיבור תווי פנים אופייניים, הפרעות שינה ובעיות התנהגות, כמו התפרצויות זעם, חרדה, אימפולסיביות, מה שיכול לגרום לפגיעה עצמית חוזרת. מאפיין ייחודי של הלוקים בתסמונת זו הוא חיבוק עצמי וכן ליקוק האצבעות והעברת דפים בספר.

קיימות עוד אלפי מוטציות שיכולות לגרום לפיגור שכלי, חלקן כחלק מתסמונות מוכרות וחלקן כחלק ממצבים חדשים שעוד לא תועדו בספרות המדעית. בין שאר התסמונות הגנטיות שעלולות לגרום לפיגור שכלי או לפגיעה קוגניטיבית כלשהי ניתן לציין את:

קיימות עוד תסמונות רבות, חלקן יותר נדירות, הנגרמות ממוטציות חסר או הכפלה או ממוטציות דה-נובו אחרות הפוגעות בתפקוד ועלולות להוביל לפיגור שכלי ברמה משתנה.

בין תסמונות אלה ניתן למצוא את תסמונת חסר מזערי של 10p15.3, תסמונת כרומוזום 14 טבעתי, תסמונת הכפלה של 1p, מחיקה באזור 1p36, תסמונת וולף-הירשהורן ועוד.

ברור שלהורים מגיע הסבר: ניתן לאבחן מוטציות גנטיות בהריון!

היעילות של בדיקת צ'יפ גנטי ובדיקת אקסום ככלים המאפשרים אבחנה של תסמונות גנטיות הוכחה בצורה שלא משתמעת לשתי פנים, ולכן חובה על הרופאים שמלווים את ההורים בהריון להסביר עליהן להורים.

יותר ויותר מחקרים ועדויות מוכיחים בצורה ברורה את חשיבותן הברורה של הבדיקות הגנטיות בהריון, לשם אבחון מוקדם של פגיעות גנטיות בעובר.

כך לדוגמא, מחקר מקיף שבוצע ממש כאן בישראל ובדק מעל 5500 בדיקות צ'יפ גנטי, הגיע למסקנה לפיה בדיקת הצ'יפ הגנטי עלולה לאבחן פגיעה גנטית משמעותית בעובר ב-1 מכל 110 הריונות שנחשבים "בריאים" ו"תקינים", הריונות שבהם אין לכאורה סיבה רפואית להמליץ על בדיקת מי שפיר לצ'יפ גנטי.

אותו מחקר גם ציין במפורש כי הסיכון לעובר, שכרוך בבדיקת סיסי שליה או ניקור מי שפיר שהנן בדיקות חודרניות, נמוך לאין שיעור מסיכוי לאבחון ממצא גנטי משמעותי שיוביל לפגיעה חשוכת מרפא בעובר.

לאור יכולותיהן המוכחות של הבדיקות הגנטיות באבחון פגמים גנטיים מזעריים בשלבים הראשונים של ההריון ולאור ממצאי המחקרים שהתפרסמו לאורך השנים האחרונות, חלה חובה על רופא הנשים שמלווה מעקב הריון להסביר להורים על הבדיקות בפירוט ולענות לכל שאלה שתעלה בעניינן.

על מנת שההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת בשאלה האם לבצע בדיקות גנטיות או להימנע מהן, עליהם להכיר את העובדות והסטטיסטיקה, שכן ללא המידע החשוב הזה סביר שההחלטות שיקבלו יתבססו על מידע חלקי ובלתי מדוייק.

רופא נשים שאינו מסביר להורים על חשיבותן של הבדיקות כאמור, שולל מהם לצמיתות את הזכות לקבל החלטה קריטית לגבי ניהול ההריון. הרופא מתרשל בביצוע תפקידו ובמקרה של לידת ילד/ה עם פגיעה גנטית שגורמת לפיגור שכלי, ימצא את עצמו חשוף לתביעת פיצויים בסכומי עתק ובשל רשלנות רפואית.

משרד סולר קפלינסקי רשלנות רפואית מייצג מאות משפחות, הורים לילדים שאובחנו רק לאחר הלידה עם פגיעות גנטיות משנות חיים, מקום בו לא ניתן להורים כל הסבר לגבי האפשרות לאבחן את אותן פגיעות גנטיות כבר בתחילת ההריון.

צוות עורכי הדין שלנו עומד לרשותך לצורך הערכת המקרה הפרטי שלך ובכל שאלה נוספת.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (2)

5 stars - based on 2 reviews

קראו עוד

סגור

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

03 באפריל 2024

רוט סולר תביעות ביטוח:...

עורך הדין עופר סולר שותף בפירמה רוט סולר - תביעות ביטוח, המתמחה בייצוג תובעות ותובעים בתביעות מול...

קרא עוד

03 באפריל 2024

על אודות עורך דין עופר...

לעורך הדין סולר ניסיון של למעלה מ-20 שנים בניהול תביעות רשלנות רפואית מורכבות...

קרא עוד

03 באפריל 2024

עופר סולר רשלנות רפואי...

עם למעלה מ-20 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בישראל, עורך הדין עופר סולר עומד לרשותך! המש...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24