סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

התפתחות ספינה ביפידה (שדרה שסועה) בהריון

מחבר: 24/03/2019 17:56

ספינה ביפידה (Spina Bifida) היא מחלה הנגרמת כתוצאה ממום מולד. משמעותו של המונח ספינה ביפידה בלטינית הוא שסע בעמוד השדרה.

ואכן, נגרמת המחלה כתוצאה מהיווצרות פתח באחת מחוליות עמוד השדרה של העובר או בכמה מהן והיחשפות עצבי עמוד השדרה דרך הבקע כבר במהלך החודש הראשון להריון.

כתוצאה מהיחשפות העצבים באזור עמוד השדרה עלולים להיגרם נזקים שונים לעובר, כאשר חומרת המחלה תלויה בחומרת השסע ובמיקומו לאורך עמוד השדרה. שסע הממוקם באזור גבוה בעמוד השדרה לרוב גורם לשיתוק חמור ולנזקים מוטורים קשים יותר לעומת שסע הממוקם באזור נמוך ממנו.

כמו כן, עלולה המחלה לגרום לקשיי למידה ולעיתים אף לפיגור. שכיחותה של ספינה ביפידה בארצות הברית עומדת על כאחת ל-1,000 לידות והיא גבוהה בעיקר באנגליה ובאירלנד.

בישראל נעה שכיחותה של המחלה בין שלוש לארבע לידות מתוך 1,000 ונמצאת בירידה מתמדת כתוצאה של אבחון מוקדם, ביצוע הליך ניתוחי במהלך ההריון או לאחריו ובעת הצורך גם ביצוע הפסקת הריון.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין עופר סולר אודות המחלה, השפעותיה הקשות, הדרכים לאבחן אותה מבעוד מועד ועל מקרים מצערים של טעויות מצד אנשי הצוות הרפואי, שהובילו להגשת תביעות פיצויים בעילת רשלנות רפואית.

כיצד היא נגרמת שדרה שסועה או ספינה ביפידה

הקפדה על נטילת חומצה פולית לפני ההריון ובמהלכו מובילה גם היא לירידה משמעותית בשכיחות המחלה. תינוקות שנולדים עם ספינה ביפידה לרוב יעברו הליך ניתוחי, ויזדקקו למעקב ולטיפול קבוע בהמשך חייהם וביחס ישיר לחומרת המחלה.

ספיניה ביפידה נגרמת, כאמור, כתוצאה מהיווצרות פגם בעמוד השדרה של העובר, המתפתח כבר במהלך חודשי ההריון הראשונים.

כתוצאה משסע ומהתפתחות לקויה של אחת מחוליות עמוד השדרה או כמה מהן, חלק מעצבי עמוד השדרה נחשפים, בולטים החוצה וניזוקים. חומרת הספינה ביפידה תלויה במספר גורמים, כדוגמת: מיקומו של הבקע לאורך עמוד השדרה, גודלו של הבקע והנזק הנגרם לציר העצבי בעמוד השדרה.

היום ידוע כי חסר בחומצה פולית, חסר באנזים mthfr או בויטמין B12 בגוף האישה ההרה הוא אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות המחלה. מסיבה זו, ממליצים היום לכל אישה המתכננת להרות ליטול חומצה פולית כבר כשלושה חודשים לפני תחילת ההריון הצפוי ובמהלכו.

אבחון מוקדם של שדרה שסועה

סימנים העלולים להעיד על מחלת הספיניה ביפידה ניתן לעיתים לאתר באמצעות בדיקות הריון ובעיקר באמצעות בדיקת חלבון עוברי הנערכת בסמכוך לתחילת ההריון. כמו כן, ניתן לגלות את המחלה בחודשי ההריון הראשונים במהלך בדיקת סקירת המערכות המוקדמת באמצעות מכשיר האולטראסאונד.

בבדיקה זו ניתן לרוב לזהות את השסע באחת מחוליות עמוד השדרה או בכמה מהן וגם את עצבי ציר עמוד השדרה המבצבצים מהן. לעיתים ניתן לבצע הליך ניתוחי כבר במהלך ההריון או במהלך החודשים הרביעי והחמישי להריון במטרה לתקן את השסע ולמזער נזקים אפשריים.

עם זאת, הליך רפואי זה איננו מעלים את תסמיני המחלה לחלוטין. במקרים רבים בעקבות האבחון וביחס ישיר לחומרתו, מחליטים רבים בני הזוג להפסיק את ההריון. אנו ממליצים תמיד לקבל חוות דעת שניה ושלישית לפני קבלת החלטות כלשהן.

בכל מקרה, קיימת חובה על אנשי הצוות הרפואי ובעיקר הרופא שאחראי על מעקב ההריון של האם, לבצע את הבדיקות המתאימות ולאבחן תסמינים של ספינה ביפידה מוקדם ככל שניתן, לאורך חודשי ההריון של האם.

הרפואה המודרנית מספקת לאנשי הצוות הרפואי מספיק כלים לצורך אבחון מוקדם של המום ונכון לשנת 2019 אין שום סיבה שההורים לעתיד לא יקבלו החלטה מושכלת בהתאם למצב הרפואי הבעייתי שאובחן על ידי הרופאים, בהנתן שהעובר שברחם סובל מהתפתחות שדרה שסועה.

מה בעצם קורה לסובלים מספינה ביפידה?

התופעות השונות הקשורות במחלת הספינה ביפידה תלויות בחומרת המום בעמוד השדרה, במיקומו ובנזק שנגרם למערכת העצבים של החולה.

פעמים רבות גורמת מחלת הספיניה ביפידה לשיתוק הגפיים התחתונות, ולעיתים גם לפגיעה בפעולת שלפוחית השתן ובשליטה על הסוגרים. שסע שנוצר במיקום יחסית גבוה בעמוד השדרה עלול לגרום אף לפגיעה מוטורית בתפקודן של הידיים, לפגיעה בעיניים, להתפתחות בעיות התנהגותיות ולעיתים אף לפגיעה קוגניטיבית.

למחלה ישנן תופעות פיזיות נלוות נוספות המשתנות בין החולים וקשורות בקשר ישיר לחומרתה של המחלה.

תופעות נפוצות לדוגמא:

  • תסמונת על שם ארנולד צ'רי (Arnold Chiari) – עיוות באזור המוח הקטן הגורם להפסקות נשימה ולעיתים גם להפרעות אכילה.
  • הידרוצפלוס – הצטברות נוזלים באזור עמוד השדרה. לעיתים ניתן לצמצם את הסיכון להתפתחות הידרוצפלוס אצל הילוד באמצעות ביצוע ניתוח עוד בזמן ההריון.
  • פגיעה בשלפוחית השתן – פעמים רבות מתפתח ליקוי במערכת העצבים באזור שלפוחית השתן כתוצאה ממחלת הספינה ביפידה, ביחס ישיר למיקום המום לאורך עמוד השדרה. לחץ בשלפוחית השתן, התכווצויות והפרעה במתן שתן הם כמה מהסימפטומים במקרים אלה.
  • פגיעה בפעולת המעיים – רבים מהילדים הלוקים בספינה ביפידה סובלים מעצירות ברמות חומרה משתנות. כתוצאה מעצירות זו נדרשים חלק מהם לבצע חוקנים באופן קבוע כמה פעמים בשבוע.
  • תסמונת Syrinx – לעיתים כתוצאה מהמחלה מצטברים נוזלים בכמות גדולה ביותר במרכז עמוד השדרה או במוח. הצטברות נוזלים זו גורמת ללחץ פנימי קשה, לחולשה ולשינויים ביכולת החישה.  
  • קומה נמוכה – פעמים רבות גורמת מחלת הספיניה ביפידה להתקצרות המפרקים ולדיסלוקציה (נתק של שני פרקי הירך). כתוצאה מכך, רבים מהילדים הסובלים מהמחלה הם נמוכי קומה.
  • עגינה של עמוד השדרה (Tethered cord) – לעיתים כתוצאה מהפגיעה בציר העצבים בעמוד השדרה מתפתחת עגינה אצל הסובלים מספיניה ביפידה. עגינה זו גורמת לשורה של סימפטומים, כדוגמת: פגיעה בפעילות שלפוחית השתן, פגיעה בטונוס באזור הגפיים התחתונות והתפתחות עקמת. לרוב מחמירה תופעת העגינה בתקופת גיל ההתבגרות, המתאפיינת בגדילה מואצת.
  • עקמת – לעיתים סובלים ילדים הלוקים במחלה גם מעקמת קשה, המצריכה התערבות ניתוחית.
  • פצעי לחץ וכוויות – רבים מהילדים הלוקים בספיניה ביפידה סובלים גם מפצעי לחץ ומכוויות.

דרכי הטיפול בספינה ביפידה

ילדים הלוקים בספיניה ביפידה זקוקים לרוב לטיפול שיקומי ולמעקב רפואי רב תחומי לאורך כל שלבי ההתפתחות וגם בבגרות, ביחס ישיר לחומרת המחלה.

אורתופדיה, נוירולוגיה, אורולוגיה ופיזיותרפיה הם כמה מהתחומים בהם נדרש מעקב התפתחותי קבוע. מעבר לכך, לרוב נזקקים הסובלים מהמחלה גם לטיפולים ולהליכים ניתוחיים נקודתיים. ניתוח לסגירת השסע בחוליות עמוד השדרה מתבצע לרוב בחודש הרביעי או החמישי להריון או כ-24 שעות לאחר הלידה.

מטרתו של ניתוח זה היא לשמור על התפקודים של עמוד השדרה ולהקטין את הסיכון להתפתחות זיהום באזור. לעיתים מתבצע מאוחר יותר גם ניתוח שנטינג (Shunting) שמטרתו לנקז את הנוזלים שהצטברו במוח או בעמוד השדרה.

במצבים של עצירות נדרשים פעמים רבות הילדים הלוקים במחלה לבצע חוקנים באופן קבוע. בנוסף לכך, לווי פיזיותרפי קבוע מסייע בהקלה בהתמודדות עם בעיות במפרקים, בגפיים, בשלד ובשרירים.

נולד לך ילד עם ספינה ביפידה?

משרד סולר קפלינסקי טיפל ומטפל בתביעות בני משפחה וילדים שנולדו כאשר הם סובלים ממחלת ספינה ביפידה בעקבות טעות באבחון / אי אבחון המחלה בתחילת ההריון.

אם נולד במשפחה תינוק הסובל משדרה שסועה ניתן לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין עופר סולר, לצורך בחינת נסיבות מעקב ההריון בשיתוף עם מיטב המומחים הרפואיים בישראל והערכת היקף הנזק שנגרם לרך הנולד.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (10)

5 stars - based on 10 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון ספינה ביפידה

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

16 באוגוסט 2020

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכת הדין ארבל קפלינסקי ועורך הדין עופר סולר עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית!

קרא עוד

20 בינואר 2023

תסמונת יעקובסון: מחיקה...

כגודל המחיקה של הזרוע הארוכה בכרומוזום 11 כך היקף ההסתמנות של תסמונת יעקובסון על הילד/ה! חשוב לדע...

קרא עוד

20 בינואר 2023

פגיעה במבנה של כרומוזו...

במקרה של אבחון פגיעה במבנה של כרומוזום 11 רק לאחר הלידה, צריך לבדוק מדוע הפגיעה לא אובחנה כבר בתח...

קרא עוד

23 בינואר 2023

הצ'אט בוט הראשון בעולם...

המדריך המקוון המקיף והעדכני בישראל, בצ'אט בוט [מסנג'ר / ווטסאפ] לשימוש חופשי! הנגשת הזכויות וההטב...

קרא עוד

24 בינואר 2023

תנאי שימוש צ'אט בוט

תנאי השימוש בצ'אט בוט המיועד להנגשת כל הזכויות המגיעות לילדים עם אוטיזם, הוריהם ובני המשפחה. עליך...

קרא עוד

03 באפריל 2023

בדיקת צ'יפ גנטי מאבחנת...

בדיקת הצ'יפ הגנטי CMA יכולה לאבחן מאות מוטציות שגורמות לתופעות של אוטיזם, עיכוב התפתחותי, אפילפסי...

קרא עוד

10 באפריל 2023

אבחון גנטי בהריון חשוב...

הגיע הזמן שכולנו נפנים ונכיר את העובדות: האבחון הגנטי במהלך ההריון חשוב לכל אשה, בכל הריון ללא יו...

קרא עוד

24 באפריל 2023

אבחון אוטיזם במכון להת...

הכירו מקרוב את הליך אבחון האוטיזם במסגרת המכון להתפתחות הילד, כיצד מתבצע האבחון, מי בודק את הילד....

קרא עוד

25 בספטמבר 2023

הגדרת תשוש נפש לעניין ...

חשוב לדעת כי רבים מהילדים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לתגמולים מהביטוח הסיעודי בקופת החולים [או בי...

קרא עוד

06 בפברואר 2024

למה מגיע לילד.ה עם אוט...

רבים מההורים לילדים שאובחנו עם אוטי\ם אינם מודעים לזכות לתבוע ולקבל את תגמולי הביטוח הסיעודי, כמע...

קרא עוד

07 בפברואר 2024

חשוב להכיר: בדיקת צ'יפ...

עורך הדין עופר סולר מסביר על חשיבותה ויעילותה הרבה של בדיקת השבב הגנטי לאיתור מומים גנטיים בעובר...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36