עורך דין עופר סולר רשלנות רפואית
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרים של סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

אבחון מוקדם של ניוון שרירים ע''ש דושן

מחבר: 09/01/2022 09:42

ניתן לומר כי נכון לשנת 2020 אין כל סיבה להולדת תינוק הסובל ממחלת ניוון שרירים ע"ש דושן או מחלת בקר, מבלי שהמחלה אובחנה במסגרת בדיקות גנטיות של ההורים לעתיד לפני ההריון או לכל הפחות במסגרת אחת מהבדיקות הגנטיות הזמינות לכל אשה הריונית בזמן ההריון.

בכל מקרה של הולדת תינוק המאובחן רק לאחר הלידה כמי שסובל ממחלת DMD סביר שניתן יהיה להגיש תביעת פיצויים בעילת רשלנות רפואית, כפי שנסביר בהרחבה מיד.

בתוך הספקטרום הרחב של מחלות ניוון השרירים, נמצאות הפרעות שמתבטאות בגילאים שונים ומפריעות לתפקודו התקין של השריר ברמות חומרה שונות.

ניוון שרירים ע״ש דושן, לצד ניוון שרירים ע״ש בקר, גרסתו הקלה, מאופיין בפגיעה הדרגתית בגילאים צעירים. ברוב המקרים, מקור הפגיעה הוא בפגם גנטי והחל משנת 2020 ניתן לאבחן את המחלה במסגרת בדיקת סקר גנטי עוד לפני ההריון ובמימון מלא של משרד הבריאות.

בסקירה החשובה שלפניך נסביר בפירוט אודות האפשרויות לאבחן את המחלה חשוכת המרפא בשלבים שלפני ההריון או לכל הפחות, באמצעות בדיקות גנטיות זמינות בתחילת ההריון, כמו גם על השפעותיה הקשות של המחלה ועל מקרים חמורים של רשלנות רפואית באבחונה.

מחלת דושן: עבר, הווה ועתיד

מחלות גנטיות נותרו ממלכה לא ידועה ברובה עבור עולם הרפואה. מחד קיימת התקדמות מרשימה בבדיקות הגנטיות, אשר יכולות להגיע לרזולוציות קטנות במיוחד ומאתרות גם פגמים או מוטציות זעירים ב-DNA.

מאידך, הידע כיצד לטפל במחלות אלו נותר מוגבל ופעמים רבות לא ניתן להציע יותר מאשר טיפול תומך בילדים עם תסמונות גנטיות נדירות.

מחלת ניוון שרירים ע״ש דושן (Duchenne Muscular Dystrophy או DMD) נמצאת בחזית הממלכה הזו. מחלה גנטית זו, המופיעה ב-1 מכל 4,000 בנים, נגרמת בגלל פגם בודד בגן דיסטרופין.

מדובר באחת מהמחלות הגנטיות היחודיות אשר מפותח עבורן טיפול גנטי. מדובר בטיפולים חדשניים, יתכן שאף מהפכניים, שמנסים לתקן את הגן הפגום. לצד המהפכה הרפואית שיתכן ועומדת לפנינו, טיפולים אלו עדיין נחשבים ניסיוניים בלבד ויעילותם כתרופה או פתרון למחלה עוד לא הוכחה בצורה רחבה.

אולי משום כך ב-2020 הכניס משרד הבריאות לסל את הבדיקה הגנטית לאבחון דושן והיא מוצעת ללא עלות לנשים בהריון. גם הטיפולים המתקדמים ביותר לא יחליפו את האבחון המוקדם, לפני או בתחילת ההריון, של מחלה הגורמת לחולשת שרירים קשה כבר בגילאים הצעירים.

דושן ובקר: מחלות ניוון גנטיות של בנים

הגן דיסטרופין נמצא על כרומוזום X, אחד משני כרומוזומי המין שיש לכל אחד מאיתנו. בעוד שלנשים יש שני עותקים של כרומוזום X, לגברים יש רק אחד. על כן טעות או מוטציה בגן תבוא לידי ביטוי בבנים, אשר אין להם עותק חלופי. בהתאם, מחלת דושן מופיעה כמעט אך ורק בבנים.

כיום מוכרות שתי מחלות ניוון שרירים המערבות פגיעה בגן זה, דושן (DMD) ובקר (Becker Muscular Dystrophy, BMD). בקר נחשבת לגרסה קלה יותר של דושן. BMD מתבטאת בגילאים מאוחרים יותר, מאפשרת תפקוד טוב יותר ולרוב מחלת בקר מתאפיינת בתוחלת חיים ארוכה יותר בכ-15 שנה בהשוואה לניוון שרירים ע"ש דושן.

איך קורה שגן אחד יכול לגרום לשתי מחלות שונות? זו חלק מהמורכבות הבלתי נתפסת של עולם הגנטיקה. הגן הוא רצף אותיות, בסיסים, שמקודדות לחלבון. בעוד שפגיעה באות אחת יכולה להיות תמימה לחלוטין ולא להתבטא בכלל, פגיעה באות אחרת יכולה להיות בעלת משמעות הרסנית לתפקוד הגן.

במחלת בקר הפגיעה בגן דיסטורפין היא באזורים קלים המאפשרים תפקוד חלקי של הגן. במחלת דושן, הפגיעה חמורה יותר כך שהחלבון מתפרק מהר יותר, מה שמוביל לניוון מואץ של השריר.

מחולשת שרירים ועד אי ספיקת לב

חולשת השרירים, סימן ההיכר העיקרי של המחלה, באה לידי ביטוי לרב רק סביב גיל שנתיים-שלוש לחיים, אז היא עשויה למשוך את תשומת הלב של ההורים או הרופאים המטפלים. לעיתים התסמינים הראשונים יבואו לידי ביטוי בגילאים מאוחרים יותר, במיוחד במחלת בקר כאמור.

החולשה מערבת בעיקר את שרירי הגפיים התחתונות אשר אחראיים בין היתר על ריצה, קפיצה או עליה במדרגות. ילדים עם דושן יתקשו בפעילויות אלו ובהדרגה יתקשו גם לקום או לשמור על הליכה יציבה.

מעורבות השרירים גורמת לעיתים לכאבים והתכווצויות. היא מובילה בהדרגה לנכות, כך שכמעט כל הילדים עם דושן נעזרים בכסא גלגלים עד גיל 12. נכות זו מובילה גם לסיבוכים שלדיים ואורתופדיים, כמו עקמת בגב (סקוליוזיס) או סיכון מוגבר לשברים.

מחלת דושן עשויה לערב גם את שריר הלב של הילד. המחלה מרחיבה אותו ופוגעת בתפקוד התקין שלו, תופעה המוכרת בשם קרדיומיופתיה מורחבת. למרות הטיפולים החדשניים, תוחלת החיים, הן של בנים הלוקים בדושן והן בבקר, נמוכה מזו של האוכלוסיה הכללית.

סל הבריאות שלנו: כל אשה זכאית לבדיקת נשאות!

בדיקות הסקר הגנטיות נהוגות בארץ וכלולות בסל מזה שנים רבות. חלקן יכולות לאתר נשאים של מחלות גנטיות השכיחות באוכלוסיה הכללית. בישראל, קיימות גם מחלות גנטיות שמאפיינות מוצאים שונים כגון אשכנזים, בדואים או יוצאי עדות המזרח. אלו נכללות בבדיקות סקר ספציפיות נוספות, בהתאם למוצא ההורים.

הבדיקות מבוצעות ללא תשלום במסגרת קופות החולים, המכונים הגנטיים במרכזים הרפואיים ומעבדות גנטיות.

רצוי לבצע את הבדיקות טרם הכניסה להריון אך ניתן לבצע אותן גם לאחר מכן. את הבדיקות יש צורך לעשות רק פעם אחת לכל זוג, ואין צורך לחזור עליהן לפני כל כניסה להריון.

עד השנה האחרונה בדיקת סקר גנטית לדושן לא היתה כלולה בסל. רק ב-2020 הוסיף משרד הבריאות את אבחון הנשאות לגן דיסטרופין בקרב נשים לפני כניסתן להריון. כיוון שבנים מקבלים את כרומוזום X מהאם בלבד, יש לבדוק רק את האם. הבדיקה יכולה לאתר עד 80% מהנשים הנשאיות.

הבדיקה עשויה לפספס את המקרים בהם יש פגיעה קטנה בגן דיסטרופין שאינה נבדקת בבדיקת הסקר ועל כן דיוקה עומד על כ-70-80%.

בנוסף, חשוב לדעת ששליש ממקרי הדושן נגרמים כתוצאה ממוטציה חדשה, דה-נובו, פגיעה גנטית שמתרחשת בעת ההפריה ולא מופיעה אצל ההורים, כך שבדיקה סקר להורים לא תאבחן את הסיכון המוגבר למחלה במקרים אלו.

אם במסגרת הבדיקות ששני ההורים נשאים למחלה גנטית כלומר, קיים סיכוי של כ-25% לערך שילדם יחלה בה, ניתן לקבל החלטה מושכלת יותר באשר לדרך הכניסה להריון. לדוגמה אפשר לבצע השרשה חוץ גופית PGD שמאפשרת בחירת עובר שלא נושא את המוטציה הגנטית.

לחלופין ולמעשה בכל מקרה, ניתן לבצע בדיקה גנטית במהלך תחילת ההריון בכדי לאבחן את המחלה הגנטית בעובר.

כל הדרכים לאבחן דושן לפני הלידה

במקרים של נשאות ידועה, בין אם אותרה בבדיקות הסקר ובין אם בעקבות סיפור משפחתי או חשד רפואי גבוה, ניתן לאבחן את המחלה גם במהלך ההריון אצל העובר המתפתח.

הבדיקות השכיחות ביותר לאבחון מחלות גנטיות במהלך ההריון הן הבדיקות הפולשניות כגון דגימת סיסי שליה (CVS) הנעשית עד שבוע 12, או דיקור מי שפיר הנעשה לאחר מכן.

בדיקות אלו מאפשרות לבחון את ה-DNA העוברי וספציפית להסתכל על גן הדיסטורפין בחיפוש אחר מוטציות גנטיות.

אולם בשנים האחרונות עולה קרנן של הבדיקות הלא פולשניות, כדוגמאת בדיקת ה-NIPT, בין היתר כי הן חוסכות את אי הנוחות של הבדיקות הפולשניות, ממזערת את הסיבוכים הכרוכים בהן ובעיקר את החרדה הנלווית להליך זה.

בדיקת ה-NIPT מתבססת על חלקיקי דנ״א חופשי (cfDNA) שמשתחררים מהעובר דרך השליה ונמצאים בזרם הדם האמהי.

בעזרת בדיקת דם פשוטה של האם ניתן לאתר את הדנ״א העוברי ולבדוק האם יש לו מוטציה בגן דיסטרופין כלומר, האם הוא יהיה חולה דושן או בקר. מחקרים כבר הדגימו את יעילותן של בדיקות אלה באבחון המחלות.

במקרי קצה נדירים, כאשר הבדיקות הגנטיות אינן חד משמעיות, ניתן לבצע גם בדיקות פולשניות הכוללות לקיחת דגימה (ביופסיה) משריר העובר ברחם אמו. בדיקת השריר תחת המיקרוסקופ מאפשרת לבחון את התפקוד של החלבון דיסטרופין.

בין רפואה מונעת לריפוי גנטי

חיים עם דושן אינם קלים הן עבור הילד והן עבור משפחתו ונכון להיום עדיין אין תרופה למחלה. הטיפול לרוב כולל צוות רב תחומי של פיזיותרפיסטים, מרכזי שיקום, אורתופדים ועוד. 

הטיפולים התרופתיים הקיימים מתמקדים בסטרואידים (גלוקוקורטיקואידים), אשר נמצא כי הם מחזקים את השריר, משפרים את התפקוד המוטורי ומאטים את הידרדרות תפקודי הריאה.

טיפולים גנטיים חדשניים אשר נמצאים בשלבים ניסיוניים ומטרתם להביא לביטוי מתוקן של הגן ובכך לשפר את תפקוד השריר המתנוון. לטיפולים אלה פוטנציאל של ממש לשנות את מהלך המחלה, אולם יכולת זו עוד לא הוכחה במחקרים גדולים ומבוססים.

לידת ילד חולה = רשלנות רפואית?

נכון למועד כתיבת שורות אלו אין כל סיבה ללידת ילד חולה בניוון שרירים ע"ש דושן מבלי שהמחלה אובחנה לפני ההריון או לכל הפחות בתחילתו ובמסגרת מעקב הריון שגרתי, מה שיכול לתת להורים מידע קריטי שיאפשר להם לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו, תוך שהם מודעים לסיכונים ולהשפעתה הקיצונית של המחלה על ילד חולה.

על הרופאים והיועצים הגנטיים בקופות החולים ובמסגרות הפרטיות חלה החובה להפנות את ההורים לעתיד לביצוע בדיקות סקר גנטי במטרה לאבחן מוטציה גנטית שעלולה לגרום למחלה עוד לפני הכניסה להריון.

במקרים שבהם לא בוצעו בדיקות סקר גנטי טרום הריוניות מכל סיבה שהיא, הרופאים חייבים ליידע את ההורים לעתיד לגבי האפשרות לבצע בדיקות גנטיות בתחילת ההריון, בדיקות שיוכלו לאבחן את המחלה הקשה כבר בתחילת ההריון כאמור.

לכן, בכל מקרה של לידת ילד החולה במחלת DMD מבלי שהמחלה אובחנה בשלב טרום לידתי כלשהו, קיים סיכוי סביר שהמדובר על רשלנות רפואית של הרופאים ולכן חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום, על מנת לבדוק ולהעריך את המקרה ובמידת הצורך להגיש תביעת פיצויים בשל רשלנות זאת.

לפניך תשובות מפורטות של עורכי הדין שלנו בכמה שאלות נפוצות יחסית, שהופנו אלינו על ידי הורים במהלך התקופה האחרונה.

נולד לנו בן שאובחן עם מחלת דושן בשנת 2018, האם ניתן היה לאבחן את המחלה בהריון והאם יש אפשרות לתבוע פיצויים?

הבדיקה לנשאות של האם למחלת דושן נכנסה כבדיקת סקר המומלצת לכלל האוכלוסייה בשנת 2020, יחד עם זאת נוכח השיעור הגבוה של הנשאים לגן באוכלוסיה היה מקובל גם בשנת 2018 ואף לפני כן להסביר לכל אישה הרה על האפשרות לבצע את הבדיקה בתשלום.

אם יתברר, לאחר קבלת מלוא התיעוד הרפואי של מעקב ההריון, כי לא ניתן לך הסבר מלא על האפשרות לבצע את הבדיקה יתכן שניתן יהיה לבסס תביעת רשלנות רפואית.

כדאי בשלב ראשון לפנות לעורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית לסיוע בקבלת מלוא התיעוד הרפואי והפניה למומחה הרפואי המתאים, על מנת להעריך את האפשרות שלכם לתבוע בצורה מדוייקת.

מה גובה הפיצוי שניתן לקבל על רשלנות רפואית בהריון שהביאה ללידת ילד החולה במחלת דושן?

חישוב הפיצויים בתביעת רשלנות רפואית הנו עניין מורכב אשר תלוי במספר לא מבוטל של משתנים, לשיעור הנכות של הילד יש כמובן משקל רב, כך גם לתוחלת החיים הצפויה.

מאחר וחלק גדול מהתביעות מסתיימות בהסדר ולא בפסק דין גם לסיכויי התביעה להתקבל או להידחות יש משקל לא קטן בקביעת גובה הפיצויים.

בהתייעצות עם עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית תוכלו לקבל הערכה לגבי סיכויי התביעה והיקפה והערכה זו תהפוך מדויקת עוד יותר לאחר קבלת הערכה ממומחה רפואי וקבלת מלוא התיעוד הרפואי הרלבנטי.

עוד על הכללים לקביעת גובה הפיצויים בתביעה

כמה כסף צריך להשקיע בשביל לתבוע ברשלנות רפואית בשל אי-אבחון מחלת דושן?

ביסוס תביעת רשלנות רפואית בגין הולדה בעוולה (אי מתן הסבר על מחלה או מום בעובר בעת ההריון) מחייבת צירוף חוות דעת רפואיות של מומחים רפואיים.

בשלב ראשון עורך הדין שמטפל בתביעה יאסוף את מלוא התיעוד הרפואי ממעקב ההריון ויפנה להתייעצות עם מומחה רפואי בתחום המיילדות והגנטיקה להערכה אם היתה רשלנות בהריון שמנעה את קבלת האבחנה של מחלת דושן בתחילת חודשי ההריון.

בחינה זו של התיעוד בידי המומחה הרפואי כרוכה בתשלום של כ-3,000 ₪ למומחה הרפואי. אם יתברר שאכן היתה התרשלות יהיה צורך בקבלת חוות דעת רפואית מלאה של המומחה הרפואי בתחום הגינקולוגיה והגנטיקה וכן חוות דעת של נוירולוג ילדים לעניין שיעור הנכות.

עלויות חוות הדעת משתנות ממומחה רפואי אחד למשנהו אך אינן מבוטלות ויכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים.

חשוב להדגיש, גם במקרה בו יש להורים קשיים כלכליים והם אינם יכולים לממן חוות דעת רפואיות יקרות ניתן עדיין לפתור את הקושי הזה באמצעות חברות אשר עוסקות במימון הליכים משפטיים. המדובר בפתרון חוקי, לגיטימי ומוצלח למימון עלויות חוות הדעת כאשר ההחזר של העלויות בתוספת ריבית נעשה בתום הליך התביעה עם קבלת הפיצויים.

עד איזה גיל ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית על הולדת ילד עם מחלת דושן?

את התביעה יש להגיש לבית משפט בדרך כלל לכל המאוחר עד גיל 7 שנים של הילד, שכן לאחר מועד זה עילת התביעה עלולה להתיישן. לאחר הגשת התביעה לבית משפט ניתן לנהל את ההליך בבית משפט גם לאחר גיל 7 של הילד ללא חשש שכן הגשת התביעה לבית משפט עוצרת את מרוץ ההתיישנות.

מאחר ובחינת נושא היתכנות התביעה וביסוסה לוקח בדרך כלל חודשים ארוכים מומלץ מאד שלא להמתין בטרם פניה לעורך דין על מנת לבדוק אפשרות הגשת תביעת רשלנות רפואית אלא לפנות בגיל מוקדם וסמוך לאחר קבלת האבחנה הגנטית של מחלת דושן.

לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי אישי

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית הריון דושן

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

03 באפריל 2024

רוט סולר תביעות ביטוח:...

עורך הדין עופר סולר שותף בפירמה רוט סולר - תביעות ביטוח, המתמחה בייצוג תובעות ותובעים בתביעות מול...

קרא עוד

03 באפריל 2024

על אודות עורך דין עופר...

לעורך הדין סולר ניסיון של למעלה מ-20 שנים בניהול תביעות רשלנות רפואית מורכבות...

קרא עוד

03 באפריל 2024

עופר סולר רשלנות רפואי...

עם למעלה מ-20 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בישראל, עורך הדין עופר סולר עומד לרשותך! המש...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24