סולר קפלינסקי רשלנות רפואית malpractice
שיחה אישית עם עו"ד עופר סולר: 072-334-0001

עורך הדין עופר סולר, ייצוג נפגעי רשלנות רפואית

המשרד המוביל בישראל לייצוג נפגעי רשלנות רפואית, מציע ללוות אותך ואת בני המשפחה בהליך המשפטי ועד לקבלת פיצויים מלאים

פנו לקבלת חוות דעת מקצועית >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

ייצוג נפגעי רשלנות רפואית

עו"ד עופר סולר, מציע ללוות אותך ואת בני המשפחה בהליך המשפטי ועד לקבלת פיצויים מלאים

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

הסכמה מדעת להשתתפות במחקר רפואי

מחבר: 23/03/2015 16:53

כחלק מחקר והתפתחות מדעי הרפואה על תחומיו הרבים, מתווספים ומוקמים בארץ בשנים האחרונות מחקרים קליניים רבים, אשר בחלקם הם מהווים חלק ממחקר על המתנהל במדינות רבות ברחבי העולם על ידי חברות תרופות.

מחקר קליני בהגדרתו הינו ניסוי רפואי מבוקר הנעשה בבני אדם על ידי צוות רפואי, אשר ניתן לבצע רק לאחר קבלת אישור לכך מידי ועדת הלסינקי ואישורו של מנהל המוסד. צוות רפואי זה מורכב מחוקר ראשי אשר עליו להיות רופא, וחוקרי משנה אשר יכולים לקבל סמכויות שונות מידי החוקר הראשי.

צוות המחקר יכול לגייס את המטופלים לצורך המחקר באמצעות מודעות פרסום אשר אושרו על ידי ועדת הלסינקי, או לגייס מטופלים אשר מאושפזים או מטופלים באופן קבוע במרכז הרפואי בשל מצבם הבריאותי, וכחלק מגיוסם של המטופלים עליהם לעבור הליך מתן הסכמה מדעת.

במסגרת הליך קבלת הסכמה מדעת של המטופל להשתתפות במחקר ניתן הסבר למטופל על ידי החוקר הראשי או חוקר משנה אשר הואצלה לו סמכות זו אודות המחקר.

ההסבר ניתן תחילה באופן מילולי על ידי החוקר הראשי או מי שהוסמך על ידו באופן מובן כך שיוענק למטופל מלוא המידע אודות המחקר והצפוי בו על כל צדדיו.

בו בזמן, יש להעניק למטופל אפשרות לקרוא את פרטי טופס ההסכמה אשר אושר על ידי ועדת הלסינקי של המוסד הרפואי ולהיוועץ בגורמים נוספים טרם הסכמתו.

טופס הסכמה מדעת, או טופס 2ה' בשמו המלא הינו טופס המציין מיהו החוקר הראשי אשר באחריותו מתנהל המחקר ומסביר בפירוט רב את מטרת המחקר ומהלכו על פני כל סעיפיו.

טופס זה מפרט בתחילתו מהו נושא המחקר, משך הזמן הצפוי והכמות המשוערת של המשתתפים אשר יקחו חלק במחקר, מהם זכויות המטופל במחקר ולמי ניתן לפנות במהלך כל שעות היממה וכן במקרה של נזק בריאותי בעקבות השתתפות במחקר.

בהמשך נחשף המטופל להליכים אותם צפוי לעבור במהלך תקופת המחקר, כאשר ישנו פירוט הבחנה בין ההליכים הטיפוליים המקובלים לבין ההליכים הצפויים במחקר, והיתרונות והחסרונות הצפויים במחקר למטופל או אחרים.

חשוב יותר אף מכל הסעיפים שצוינו עד כה, הוא ההסבר אודות החלופות העומדות לידי המטופל על כל צדדיהם, בניסוח בהיר ומובן למטופל, תוך דגש על כך שאין כל חובה להשתתף בניסוי, ובכל זמן בעתיד יוכל המטופל להפסיק את השתתפותו במחקר על פי רצונו.

פן נוסף אליו מתייחס טופס ההסכמה הינו פרטיות המטופל, חשוב לשים לב כי ניתנת הצהרה בטופס שנתוני תיקו הרפואי של המטופל ופרטי הטיפול אשר ניתן לו יהיו חשופים לגורמים מוסמכים בלבד כמו צוות המחקר, משרד הבריאות, ועדת הלסינקי, רופא המשפחה והחברה האחראית למחקר במידה וישנה.

בכל מקרה אחר יש לשמור על פרטיותו וזהותו המוחלטת של המטופל בפני אנשים אשר לא הוסכמו לראות פרטיהם או בפרסומים אשר ניתנו בעל פה או בכתב.

רק לאחר שבוצע הליך תקין לצורך קבלת הסכמתו של המטופל, יתארך החוקר את המסמך ויחתום במקביל למטופל, ולאחר מכן יקבל המטופל עותק חתום של טופס ההסכמה.

לצד כל אותם נהלים שיש ליישמם בעת קבלת הסכמת המטופל, ישנם מקרים חריגים ומטופלים אשר יש לנהוג עמם אחרת בעת קבלת הסכמתם מחמת מגבלות רפואיות, פיזיות וסביבתיות אשר עלולות להשפיע על החלטתו.

מגבלות אלה עשויות למנוע מן המטופל מידע אשר יתכן והיה משנה את החלטתו ומונע את הסכמתו להשתתפות בניסוי, על כן על צוות המחקר להעניק פתרונות הולמים על מנת שהמטופל יקבל מידע אודות המחקר במידת הבהירות הגבוהה ביותר, תוך ווידוא ידיעת כלל ההשלכות והסיכונים הצפויים למטופל בשל המחקר.

מגבלות רפואיות ופיזיות כמו מקרה בו המטופל הינו לקוי ראייה או אינו יודעת קרוא וכתוב, דורשות מצוות המחקר לנקוט בצעדים מעט שונים לצורך קבלת הסכמת המטופל להשתתפותו במחקר.

במקרה זה, או בכל מקרה אחר בו המטופל מוגבלת מחמת גורמים רפואיים או פיזיים, על הצוות הרפואי לדאוג כי עד בלתי תלוי יהווה הגורם המסביר למטופל.

עד בלתי תלוי הינו אדם אשר יכול להיות מן הצוות הרפואי במחלקה בה מתבצע המחקר, אך הוא אינו משתייך לצוות המחקר.

על העד הבלתי תלוי להסביר למטופל בשפתו ובצורה ברורה את פרטי המחקר וטופס ההסכמה וכמו כן של כלל הטפסים הנלווים במידת הצורך.

רק כאשר המטופל יאשר כי הבין את כל הנאמר לו וכי הוא מאשר את השתתפותו בניסוי יחתום על הטופס, וחתימה זו למעשה מהווה אסמכתא לכך שהמטופל הבין את כל פרטי המחקר ונתן את הסכמתו להשתתפות במחקר מרצונו החופשי בלבד.

כמו כן, ישנם גורמים סביבתיים אשר על הצוות לתת להם מענה, כמו חסמי שפה. כאשר ישנו מטופל פוטנציאלי למחקר אשר אינו קורא בשפה העברית, יש לתת למטופל טופס הסכמה שהוכן בשפתו על ידי גורמים מקצועיים ורק לאחר שאושר על ידי ועדת הלסינקי.

תחום המחקר הרפואי הינו תחום פורה ומתפתח, וכלל צוותי המחקר עובדים תוך שימת דגש על מקצועיות ושקיפות, ופועלים תוך נקיטת אמצעי הזהירות הנדרשים.

בו בזמן על המטופל לוודא שהתנהלות צוות המחקר כלפיו הינה הגונה, ללא כל הפעלת לחץ או יחסי תלות העלולים להשפיע על דעתו.

במידה וידוע לך על מטופל או אתה עצמך מטופל במחקר רפואי ומרגיש שהתנהלות אחד מגורמי הצוות הינה בניגוד לנהלים, הפסק השתתפותך במחקר ופנה לגורמים המוסמכים על מנת ליידע אותם בדבר.

שאלות? פנה/י לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר: 072-334-0001

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

מיקומך באתר: רשלנות רפואית מאמרים הסכמה מדעת מחקר רפואי

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

27 במרץ 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורך הדין עופר סולר, מבכירי עורכי הדין בישראל בתחום הרשלנות הפרואית עונה לשאלות נפוצות בנושא רשלנ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

ממוגרפיה לאבחון מחלת ס...

כל מה שחשוב לדעת על בדיקת ממוגרפיה לאבחון סרטן השד. כיצד מתבצעת הבדיקה? איך מאבחנים רקמות חשודות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

נזקים חמורים בעקבות עי...

עורך הדין עופר סולר מסביר על מקרים שבהם היולדת הופנתה לניתוח קיסרי באיחור ונגרמו נזקים חמורים לתי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

פיטוצין לצורך זירוז לי...

למרות שהשימוש בפיטוצין בחדרי הלידה נפוץ ושגרתי, חשוב לדעת כי ישנם סיכונים ובהחלט יתכנו סיבוכים בל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות בשל ייעוץ גנטי ...

סכומי הפיצויים שנפסקים במקרים של רשלנות רפואית במסגרת הייעוץ הגנטי שניתן להורים לעתיד בשל לידת יל...

קרא עוד

28 במרץ 2024

עברת ניתוח קשירת חצוצר...

עברת ניתוח קשירת חצוצרות? הניתוח נכשל ונכנסת להריון לא רצוי? יתכן ומאד כי המדובר במקרה של רשלנות ...

קרא עוד

28 במרץ 2024

מגיע לך לקבל תשובות במ...

עורך דין עופר סולר: מעל 21 שנות ניסיון בייצוג נפגעי רשלנות רפואית בלידה. פני/ה להערכת סיכויי התבי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תביעות רשלנות רפואית ב...

בעיות וכשלים חמורים לאורך חודשי ההריון ובעיקר בזמן הלידה עלולים לגרום לשיתוק מוחין ולנזק בלתי הפי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

שמירה לקויה ואובדן עוב...

בני זוג תבעו את בית החולים תל השומר בשל התרשלות בשמירה על עוברים מוקפאים בטיפולי IVF וזכו לפיצויי...

קרא עוד

28 במרץ 2024

הרופאים טעו בפענוח תוצ...

בדיקת השקיפות העורפית מסייעת לרופא המלווה את מעקב ההריון שלך להעריך את הסיכויים ללידת ילד/ה הלוקה...

קרא עוד

28 במרץ 2024

תסמונת ויליאמס והחובה ...

תסמונת האהבה הנה אחת מהתסמונות הגנטיות השכיחות ביותר ובכל מקרה, חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את המוטצי...

קרא עוד

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 24